Nem elsősorban az edző a hibás Szombathelyen

Publikálás dátuma
2019.02.26. 12:30

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Huszonkét forduló alatt csupán kétszer nyert a labdarúgó NB I-ben utolsó Haladás, amelynek ügyvezető igazgatója, Tóth Miklós kitart Horváth Ferenc mellett.
Hétről hétre egyre mélyebb az a bizonyos gödör az idén százéves szombathelyi labdarúgóklub alatt. 
A csapat még a szlovák Michal Hipp vezetésével pocsékul kezdte a szezont, nyolc forduló után szeptember közepén egy sikerrel, két döntetlennel és öt vereséggel az utolsó helyen állt. Ekkor a klubvezetés váltásra szánta el magát – Hippet az a Horváth Ferenc váltotta, aki tavaly még az élvonaltól búcsúzó Balmazújváros kispadján ült.
A „Hali” azonban Horváthtal sem táltosodott meg. 
Az új szakvezetővel újabb öt vereség következett, majd bár a csapat novemberben legyőzte a Ferencvárost, a sikerek azóta messze elkerülik a szebb napokat megélt együttest: a legutóbbi nyolc fordulóban csupán két pontot és három gólt „kapart össze” a Haladás, amely jelen pillanatban a 10 megszerzett pontjával a tizedik, még bennmaradó helyen álló Diósgyőrtől is 14 ponttal van lemaradva.
„Elég sok minden félresiklott ebben az évben – felelte lapunk kérdésére a klub ügyvezető igazgatója, Tóth Miklós. – A mostani állapot egy összetett folyamat eredménye. Eleve rosszul kezdtük a bajnokságot, az elején nem úgy sikerültek a mérkőzéseink, ahogy elterveztük. Volt néhány balszerencsés mérkőzésünk is, de nyilván ezt csak a balszerencsére nem lehet fogni, a teljesítményünk egyértelműen elmaradt a várttól. Voltak kiszemeltjeink a nyáron, nem mindenkit tudtunk leigazolni különböző okok miatt, de emellett voltak olyan igazolásaink is, akik jó névnek számítanak az NB I-ben. A szezon előtt úgy gondoltuk, hogy sikerült megerősíteni a csapatot, de az élet ezt nem igazolta.”
Az utóbbi évek „leglátványosabb” visszaesését produkálja a Haladás, hiszen a 2015/2016-os szezon óta – mióta újra 12 együttes szerepel az NB I-ben – 22 játéknap után senki nem állt még olyan kevés ponttal, mint a kiesés szele által már tavaly is meglegyintett szombathelyiek (2016 tavaszán a Békéscsaba 14, 2017-ben a Gyirmót FC Győr 15, tavaly a Mezőkövesd 23 ponttal állt ugyanekkor, nevezettek közül csupán a kövesdiek menekültek meg). A kialakult helyzet megviseli a csapat körül tevékenykedőket, így a klubhoz kötődő labdarúgókat is: a közelmúltban a 39 éves Halmosi Péter fegyelmi okokból kikerült a keretből, Király Gábor pedig egy már-már méltatlan magánszámmal hívta fel magára a figyelmet másfél hete egy vesztes bajnoki hajrájában. Elképzelhető, hogy a sokat megélt, rutinos labdarúgók is az eredménytelenség hatására sokalltak be?
„Biztosan így van. Az eredménytelenség kihat mindenre és mindenkire. Mindenki elkeseredett, ez sajnos a csapat teljesítményén is látszik – felelte ezzel kapcsolatos kérdésünkre Tóth Miklós, akit arról is megkérdezünk, hogy veszélyben van-e Horváth Ferenc állása. – Amikor leültünk tárgyalni tavaly, eldöntöttük, hogy kitartunk mellette a szezon végéig, hiszen már akkor is láttuk, hogy nehéz helyzetben vagyunk, kieső helyen állt a csapat. Nem elsősorban az edző személyében van a hiba, hanem gyakorlatilag minden másban.”
A sportvezető mindenesetre ígéri: ameddig a Haladásnak megvan a matematikai esélye az élvonalbeli tagság megőrzésére, nem adja fel, a teljes csapat sportemberhez méltó módon áll majd hozzá a hátralévő mérkőzésekhez akkor is, ha búcsú lesz a vége. A mostani helyzetben felértékelődik a hazai kupasorozat, amely nyolcaddöntőjének visszavágóját kedden 0-0-ról kezdi a csapat a Mezőkövesd ellen. 
„Szeretnénk végre sikerélményhez juttatni a szurkolóinkat és természetesen a csapatot is, ehhez pedig jó kiindulási pont lenne, ha kiharcolnánk a továbbjutást” – állapította meg a lapunknak nyilatkozó Tóth Miklós.
Való igaz: ráférne már egy győzelem a Haladásra.

A kupavisszavágók programja

Magyar Kupa, a legjobb nyolc közé jutásért Kedd Debrecen–Ajka (NB III) 17.00 Az első mérkőzésen: 3–2 Paks–Puskás Akadémia 17.00 Az első mérkőzésen: 2–1 Haladás–Mezőkövesd 17.30 Az első mérkőzésen: 0–0 Kisvárda–Ferencváros 20.00 (tv: M4 Sport) Az első mérkőzésen: 0–2 Szerda Andráshida (NB III)–Soroksár (NB II) 13.00 Az első mérkőzésen: 2–3 Budapest Honvéd–Tiszakécske (NB II) 18.00 Az első mérkőzésen: 1–0 MOL Vidi FC–Taksony (NB III) 18.00 Az első mérkőzésen: 1–0 Kaposvár (NB II)–Budaörs (NB II) 20.00 (tv: M4 Sport) Az első mérkőzésen: 1–2

Szerző

Ma már szinte megismételhetetlen Novák Dezsőék sikere

Publikálás dátuma
2019.02.26. 11:30

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
A futballistaként három olimpián is érmet nyerő, éppen öt éve február 26-án, 75 éves korában elhunyt Novák Dezső tiszteletére nyílt emlékkiállítás hétfőn a Groupama Arénában található Fradi Múzeumban, ahol július végéig például az 1965-ös Vásárvárosok Kupájának elhódításáért kapott aranyérem is megtekinthető. A megnyitón beszédet mondott Orosz Pál, az FTC Labdarúgó Zrt. vezérigazgatója is, aki édesapja, dr. Orosz Pál révén ismerte az egykori legendás labdarúgót, későbbi remek edzőt.
Igaz, hogy személyesen is különleges emlékek fűzik Novák Dezsőhöz? Dezső bácsi apuval együtt játszott, együtt nyertek VVK-t, csapattársak, nagyon jó barátok is voltak, én magam kisgyermekkorom óta ismerhettem őt. Erzsivel, Novák Dezső özvegyével a mai napig jó kapcsolatunk van.
Novák Dezső volt az első, s máig az utolsó edző, aki a Ferencvárossal bejutott a Bajnokok Ligája csoportkörébe. Megismételhető ez a bravúr belátható időn belül? A BL-szereplés óriási élmény volt minden Fradi-szurkoló számára. Azokat a mérkőzéseket mi is a lelátóról szurkoltuk végig, sosem fogom elfelejteni például Albert Flóri gólját a Real Madrid ellen. Az egy olyan futballünnep volt, amely a mostani időkben szinte megismételhetetlen. Az egy nagyon összeszokott csapat volt egy karizmatikus edzővel, karizmatikus játékosokkal, akkor minden összeállt ahhoz, hogy ez sikerüljön. Mostanra lássuk be, sokkal üzletiesebbé vált a foci, anyagi értelemben nőtt a differencia a topklubok és a kisebb csapatok között. Nem elképzelhetetlen, de napjaunkban már szinte csodaszámba megy az, amikor egy Ferencváros-szintű klub bejut a BL csoportkörébe. A realitás számunkra inkább az Európa-liga.
Szóval kitartanak a nemzetközi kupaszereplés, mint cél mellett. Továbbra is. Nem véletlen, hogy Thomasszal (Doll, az FTC előző edzője – a szerk.), akivel négy és fél évet együtt dolgoztunk, nem folytattuk a közös munkát tavaly nyáron, hiszen éppen az európai kupaszereplés terén nem tudtunk vele előre lépni. Szerhij Rebrov érkezésével egy teljesen más játékrendszer jött be, de az a célunk, hogy a tavasszal már a nemzetközi szereplésre készüljünk. Sokszor elmondtam már, hogy bárki bármit mond, a Ferencvárosnál anyagilag, az orvosi személyzetet vagy akár az infrastrukturális hátteret tekintve minden adott ahhoz, hogy Európa-liga csoportkörös csapat legyen.
Miután kisebb botlásokkal kezdte a tavaszt a csapat, Kubatov Gábor klubelnök is megszólalt, mintegy elégedetlenséget sejtetve. Szerhij és a csapat dolgozik, hat ponttal vezetjük a bajnokságot, kétgólos előnyt szereztünk a Kisvárda elleni kupavisszavágóra, tehát úgy gondolom, hogy jó irányba megyünk. Persze, lehetne több előnyünk is, de szerintem a mostani, hatpontos fór is olyan, amelynek birtokában kijelenthető: a saját kezünkben van a sorsunk.
Szerző

Babosék kiestek Acapulcóban

Publikálás dátuma
2019.02.26. 08:50

Fotó: www.babostimea.hu
Babos Tímea és Jani Réka párosa a nyitófordulóban búcsúzott a 250 ezer dollár (70 millió forint) összdíjazású acapulcói keménypályás tenisztornától.
Babos honlapjának beszámolója szerint a svéd Cornelia Lister és a cseh Renata Voracova elleni összecsapáson mindkét játszma 5:5 után dőlt el azzal, hogy az ellenfél elvette a magyarok adogatójátékát. A mérkőzés 1 óra 33 percig tartott.
Babos egyesben a szlovén Dalila Jakupoviccsal találkozik magyar idő szerint szerda hajnalban. 

Eredmény, páros, 1. forduló (a negyeddöntőbe jutásért):

 Cornelia Lister, Renata Voracova (svéd, cseh)-Babos Tímea, Jani Réka 7:5, 7:5

Szerző