Előfizetés

Elzárás, puszta gyanú alapján - Ausztria szigorítana

Földvári Zsuzsa (Bécs)
Publikálás dátuma
2019.02.27. 10:00
Herbert Kickl Traiskirchenben zárná be az „előzetesen gyanúsakat”
Fotó: Georges Schneider / AFP
Március 1-től az osztrák belügyminiszter kijárási tilalmat rendelt el az ausztriai menekülttáborokban, ahol emberek ezrei várakoznak arra, hogy helyzetüket az osztrák hatóságok legalizálják.
Herbert Kickl ötpontos tervet dolgozott ki a migránsokkal szemben, azt követően, hogy Tirolban egy Ausztria elhagyására ítélt külföldi leszúrta a döntést meghozó állami alkalmazottat. A szélsőséges Szabadságpárt (FPÖ) minisztere azt akarja elérni, hogy az Ausztria számára biztonsági kockázatot jelentő menekültet addig is zárják börtönbe, amíg a hatóságok el nem döntik, hogy egyáltalán beveszik-e az illetőt a legalizálási eljárásba. Ehhez az elzáráshoz Kickl szerint nincs szükség arra, hogy a kockázatosnak ítélt személy bármilyen bűncselekményt ténylegesen elkövessen Ausztriában. A miniszter átalakíttatná az 1956-ban a magyarokat is befogadó traiskircheni menekülttábort, ott helyeztetné el az „előzetesen gyanúsakat”, akiknek a további sorsáról gyorsított eljárásban, legfeljebb 20 nap alatt döntenének. Akinél a beszerzett adatokból a jogszerű magatartás megkérdőjelezhető, haladéktalanul kiutasítanák. De Kickl ennél is tovább menne: kitoloncoltatná az országból a már legalizált menekülteket akkor is, ha tartózkodásuk során legalább egyéves börtönbüntetést kaptak. Ahhoz, hogy az elkövetés nélküli elzárást törvényesítsék, a kormánynak meg kell győznie az ellenzéki szociáldemokrata pártot, mert kétharmados alkotmánymódosítás kellene hozzá. Az SPÖ elnöke, Pamela Rendi-Wagner már elutasította a kezdeményezést. Hans Peter Doskozil volt védelmi miniszter viszont, aki péntektől a burgenlandi tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke, még tovább szigorítaná Kickl javaslatát. A migránsok által Burgenland mellett leginkább a bécsi tartomány érintett. Michael Ludwig polgármester már jelezte, hogy egyetért Doskozillal. Jogtalannak és embertelennek tartják viszont a kezdeményezést a nyugati tartományok szociáldemokrata vezetői. 

Pragmatikus transzilvanizmus

„Egy bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá”. Esterházy Péter elhíresült mondatát idézi most döbbenten az erdélyi magyar értelmiség nem kis hányada az RMDSZ hétvégi kongresszusa, de leginkább a hétfőn megjelent plakátkampánya kapcsán. A kolozsvári kongresszuson „pragmatikus transzilvanizmust” hirdetett az újraválasztott régi elnök, miközben a szövetség politikája épp ennek mond ellent. A XIX. században megjelenő transzilvanizmus eszméje minden időközi változása ellenére máig épp az erdélyi, illetve az erdélyi magyar önállóságot jeleníti meg, anélkül, hogy kétségbe vonná a magyar nemzethez való tartozást. Az viszont, amit az utóbbi években az RMDSZ csinál, az minden, csak nem önállóság. A Fidesz-RMDSZ, Orbán – Kelemen kiegyezés mára egyszerű Fidesz-fiókpárttá fokozta a Kárpát-medence legnagyobb és legsikeresebb kisebbségi magyar érdekvédelmét. Azt a szövetséget, amely, mint a kongresszuson is elhangzott a testvérpártok küldöttei részéről, mindig példaként szolgált a többi utódállam magyar szervezetei számára. Sajnos, ez ma is így van, a szomszédos országok vezető magyar pártjai az RMDSZ-hez hasonlóan a budapesti kormány politikájának hűséges helyi képviselői lettek, nem törődve azzal, hogy az általuk képviselt közösségek nem egységesen jobboldaliak, nem Európai Unió ellenesek, sőt azzal sem, hogy az Orbán Viktor által hangoztatott erős nemzetállamok Európája ellentétes kisebbségi érdekeikkel. A „pragmatikus transzilván” új RMDSZ már nem is csak az ideológiai hasonulást vállalja a Fidesszel, hanem sajnos a módszerbelit is. Az európai parlamenti lista befutó helyeiért küzdő RMDSZ-es jelöltek közül az „elnök embereinek” tartott új szereplők hétfőn elindított Facebook-kampányára a Habony-művek is elégedetten csettinthet. Az elnök és a szövetség pedig nem tiltakozik. A kongresszuson Markó Béla figyelmeztetett a rossz értelmiségi hangulatra. De az új RMDSZ-nek nincs szüksége már értelmiségére, amely akkor is kiállt mellette, amikor még Orbánék teljes gőzzel az RMDSZ tönkretételén dolgoztak.   

„Maguk egy párhuzamos univerzumban élnek” - mondta a BBC riportere Szijjártónak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.26. 21:28

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
A külgazdasági és külügyminiszter a brit közszolgálati televíziónak adott interjújában lényegében elismerte, hogy kormányhirdetésnek álcázva, közpénzből kampányol a Fidesz.
A BBC Hard Talk című műsor vendége volt egy interjú erejéig Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter - írja a 24.hu. Stephen Sackur riporter főleg az EP-választási kampányról, és a magyar kormány EU-ellenes plakátkampányáról kérdezett. A miniszter szerint a plakátok azért vannak kint, mert kampányidőszak van. A riporter erre megkérdezte Szijjártót, hogy akkor miért nincs rajtuk pártlogó, amire az a válasz érkezett, hogy a kormánynak kötelessége tájékoztatni az állampolgárokat azokról a fejleményekről, amelyek hatással vannak az életükre. Mivel Szijjártó először azt mondta, kampányidőszak van (utalva ezzel a májusi EP-választásokra, ahol a Fidesz tarolni akar), majd utána hozta elő a kormány tájékoztatási kötelezettségét,
így lényegében elismerte, hogy kormányhirdetésnek álcázva, közpénzből kampányol a Fidesz.

A szó ezután - Soros György érintésével - az EU határvédelmére terelődött. A riporter ekkor azt mondta Szijjártónak, hogy a magyar kormány nem informálja az állampolgárokat, hanem hazudik a plakátokon. A tárcavezető erre konkrét példát kért, amire a műsorvezető felhozta, hogy a kormány azt terjeszti, hogy az EU gyengíteni akarja a határvédelmet. Szijjártó szerint azonban ez igaz, és az EU hazudik. Ezt azzal indokolta, hogy amikor 2015-be kerítést épített a kormány, akkor mindenki támadta őket, élen az Európai Bizottsággal.
"Tudja mi a Frontex? Nem egy határőrző szervezet, hanem egy utazási ügynökség!"

-jegyezte meg Szijjártó Péter.

Sackur erre hitetlenkedve annyit mondott:
„Maguk egy párhuzamos univerzumban élnek”.

Szijjártó védekezésére, miszerint Soros publikációi mindent elárulnak, azt felelte a riporter, hogy abszurd dolgokat beszél a miniszter, és nem bizonyítékokat hoz a Soros-tervre, csak idéz Soros Györgytől, ami nem bizonyítja, hogy lenne ok-okozati összefüggés a milliárdos írásai és a nemzetközi migráció között.

A beszélgetés, amelyben a Sargentini-jelentés, a CEU, az Elios-ügy is szóba került, angol nyelven az alábbi videóban tekinthető meg: