Előfizetés

Meghalt Rátonyi Gábor mesteredző, Zugló egykori polgármestere

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.02.26. 17:10

Fotó: Shutterstock
A 67 évesen elhunyt öttusázó tanítványai - köztük az olimpiai ezüstérmes Balogh Gábor - 19 világbajnoki és 21 Európa-bajnoki érmet szereztek. 2002 és 2006 között vezette a főváros XIV. kerületét.
Hosszan tartó betegség után, életének 67. évében meghalt Rátonyi Gábor, Zugló egykori polgármestere, a Fővárosi Közgyűlés korábbi tagja, úszó, öttusázó, mesteredző - tájékoztatta a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatósága kedden az MTI-t. Rátonyi Gábor 2002 és 2006 között volt a XIV. kerület polgármestere - a Fidesz, az MDF és az MKDSZ jelöltjeként győzött -, 2006 és 2010 között pedig a Fővárosi Közgyűlésben a Fidesz-frakció tagja. Kiemelkedő sportedzői, sportvezetői és társadalmi szerepvállalásának elismeréseként 2017-ben Budapestért díjban részesült.

Rátonyi Gábor szülővárosában, Esztergomban kezdett úszni, majd 1966 és 1972 között a BVSC színeiben versenyzett, országos bajnokságot egyszer nyert. Egy évig vízilabdázott, majd 1973-ban a Pécsi MSC-ben öttusázni kezdett, végül 1976 és 1981 között a Csepel SC versenyzője volt. Háromtusában magyar bajnok, az öttusa-válogatottal pedig Európa Kupa-győztes volt.

Pályafutása befejezése után a Magyar Öttusa Szövetség szakfelügyelője, majd a BVSC úszóinak vezetőedzője lett, később pedig a Budapesti Honvéd SE öttusa- és úszószakosztályának igazgatójaként, illetve az öttusa-válogatott úszóedzőjeként tevékenykedett.
Tanítványai - köztük Balogh Gábor - 19 világbajnoki és 21 Európa-bajnoki érmet szereztek.

Tagja volt a Magyar Úszó Szövetség és a Magyar Öttusa Szövetség elnökségének, a Wesselényi Miklós Sportközalapítványnak pedig alelnöke volt.

Szerdán már a viharos szél sem zavarja a kora tavaszias időjárást

Népszava-MTI információ
Publikálás dátuma
2019.02.26. 17:03

Fotó: Shutterstock
Holnap általában gyengén felhős, napos idő lesz Magyarországon, csapadék nem várható.
Szerda reggelig nagyrészt derült vagy gyengén felhős lesz az ég az országban, csak kis körzetekben lehet időnként több a felhő - írja az MTI az Országos Meteorológiai Szolgálat jelentése nyomán. Szerdán a Dunántúl nyugati, északnyugati részén általában napos idő ígérkezik, másutt átmenetileg megnövekszik a felhőzet. Az Alföldön tartósabban felhős tájak is lehetnek, ám néhány órás napsütés még arrafelé is valószínű. A délután második felétől aztán északnyugat felől egyre nagyobb területen, estére országszerte kiderül az ég.

Csapadék nem várható, és a kedden még erős, helyenként viharos északi, északnyugati szél is mindenütt veszít erejéből, szerdán már csak helyenként lehet erős széllökés. Szerdára virradóra a legalacsonyabb hőmérséklet -2 és +4 fok között alakul - az Északi-középhegységben és a Duna-Tisza közén kell gyenge fagyra készülni. A legmagasabb nappali hőmérséklet pedig 7 és 14 fok között várható, keletről nyugat felé haladva lesz egyre melegebb.

Vita nélkül dönthet a parlament a pulpitust elfoglaló képviselők büntetéséről

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.26. 16:35
Pulpitus-foglalás a Parlamentben
Fotó: MSZP
Nem tudták megtartani a mentelmi bizottság mai ülését, amelyen a tavaly december 12-én az Országgyűlésben a "rabszolgatörvény" elleni tiltakozó politikusok ügye lett volna a téma.
A parlament mentelmi bizottsága kedden tárgyalta volna annak a 38 képviselőnek az ügyét, akik tavaly december 12-én elfoglalták a házelnöki pulpitust, hogy ezzel akadályozzák meg a rabszolgatörvényként emlegetett rendelet elfogadását - írja a 444.hu. Akkor Latorcai János (KDNP) végül a parlamenti padsorból vezette le az ülést, amin végül a túlóratörvényt is megszavazta a fideszes többség.
Amikor ma a büntetések kérdését napirendre akarta venni a bizottság, ellenzéki képviselők nem szavaztak, így nem sikerült megtartani ülést.

A bizottsági ülés elején az érintett ellenzéki képviselők kezdeményezték, hogy a testület nyilvános ülésen tárgyalja fegyelmi ügyüket. Azonban a KDNP-s Hargitai János, a bizottság elnöke jelezte, hogy a házszabály alapján nincs lehetőség a nyilvános ülésre, majd az erről szóló szavazáson a testület ezt el is vetette, mint ahogy az sem kapott többséget, hogy a bizottság kezdeményezze a házszabály módosítását. Csakhogy ezután az ellenzéki képviselők nem szavaztak a napirend elfogadásánál, így a bizottság, ami paritásos elven működik, nem tudta megtartani ülését.
Mivel a bizottság kedden a napirendet sem tudta elfogadni, egyelőre a büntetések is elmaradtak.

Hargitai János az ülés után azt mondta, hogy szerinte az ellenzéki képviselők nem is akarták, hogy megtartsák az ülést. Hozzátette, hogy ezután a házszabály szerint a képviselőknek lehetőségük van folytatni az eljárást, és az Országgyűléshez fordulhatnak. A parlament a fegyelmi ügyekről vita nélkül dönt majd.

A DK-s Arató Gergely szerint a bizottság elnöke nem volt hajlandó szóba állni az ellenzékkel, nem volt hajlandó kompromisszumot kötni annak érdekében, hogy törvényes és jogszerű eljárást lehessen lefolytatni. Szerinte az, hogy az elnök nem kíván újabb bizottsági ülést a témában összehívni, nyilvánvaló jogsértés, a mentelmi bizottságnak állást kell foglalnia beadványaikról. Hozzátette, hogy december 12-én semmilyen fizikai erőszak nem történt, csak a véleményüket nyilvánították ki az ellenzéki képviselők.
A párbeszédes Szabó Tímea szerint az egész ellenzék megbüntetése koncepciós per, az a vád, amivel őket illetik, hogy erőszakot alkalmaztak, egész egyszerűen nem igaz.

Az MSZP-s Harangozó Tamás azt mondta, a zárt ülésnek semmi értelme nincs. Örömének adott hangot, hogy az ellenzék egységesen kérte, legyen nyilvános az ülés.

A jobbikos Jakab Péter szerint fura helyzet állt elő, a vádlott nyílt, a vádló zárt ülést akart. Azt mondta, hogy napnál világosabb, nem jogi, hanem politikai eljárás zajlik, megszületett a döntés Orbán Viktor dolgozószobájában. Ez arról szól, hogy az ellenzéket ki kell csinálni.