Európai Ügyészség;

2019-02-27 08:15:00

Hadházy: a vádhatóság megállíthatná a fideszes holdudvar kistafírozását

Nagyjából 450 ezer szignó gyűlt eddig össze, ennél pontosabb adataink csak a jövő héten lesznek – tájékoztatta lapunkat Hadházy Ákos. A független országgyűlési képviselő tavaly szeptemberben indított aláírásgyűjtési akciót – ehhez októberben az ellenzéki pártok is csatlakoztak –, hogy rábírja a kormányt, csatlakozzon az Európai Ügyészséghez.

A uniós vádhatóság a közösségi források elköltésének tisztaságát felügyeli majd, és 28 tagországból 22 a tagja. Magyarországon kívül csak Svédország és Lengyelország nem vesz részt a munkájában, ugyanis Dánia, Írország, valamint az Egyesült Királyság nem része a bel- és igazságügyi együttműködés ezen területének. A honatya a májusi európai parlamenti választásokig szeretné elérni az egymillió támogató szignót.

Hadházy Ákos hozzátette, a téli hónapokban lelassult az aláírások gyűjtése, a hideg miatt ugyanis nem erőltették a közterületi pultos gyűjtést, ám márciustól ismét komoly kampányba kezdenek.

- A cél természetesen továbbra is az egymillió aláírás elérése – folytatta a képviselő -, ám már a jelenlegi szám is olyan támogatottság, melyet a kormány nem söpörhet le az asztalról. Az egyik parlamenti vitanapon letettem egy ötezer szignót tartalmazó csomagot Polt Péter legfőbb ügyész asztalára, mit mondjak, nagyon hatásosan mutatott. A független honatya úgy vélte, a sok százezer támogató aláírással komoly nyomást lehet gyakorolni a kormányra, hiszen így az unió felé nem hivatkozhat rá, hogy a magyarok nem akarják az Európai Ügyészséget.

- A támogatottság láttán érezhetően megváltozott a kormány kommunikációja is – állította –, hiszen míg korábban Trócsányi László igazságügyi miniszter elzárkózott a csatlakozástól, addig nemrég a Hír Tv egyik műsorában már arról beszélt, jelenleg nem tervezik a belépést. Ráadásul az akció mellett az unió felől is komoly nyomás érezhető a témában, így van esély, hogy még radikálisabban változzon a kormány véleménye.

Hadházy Ákos megjegyezte: az aláírásgyűjtések során egyértelműen kiderült, az emberek tisztában vannak a csatlakozás fontosságával, hiszen a többség hallott az Európai Csalás Elleni Hivatal, az OLAF által kifogásolt esetekről, például az Elios-ügyről, az Öveges- és a Híd a munkába programról, vagy éppen az alkalmanként egymillió forintért szervezett kamu sportnapokról, melyek napvilágra kerülése cáfolja a kormány állítását a komoly ellenőrzésekről.

- Az uniós választások eredményétől is függ persze, mire lesz elég a rengeteg aláírás – ismerte el. – A kormány arra játszik, hogy annyira megerősödnek a populista pártok az Európai Parlamentben, hogy egyfajta védettséget remélhet tőlük. Mivel ez jelenleg nem valószínű, így elvileg két eset lehetséges: vagy csatlakozunk az Európai Ügyészséghez, vagy a folyamatos visszaélések miatt nem jönnek majd az uniós pénzek, s utóbbit nehéz lesz megmagyaráznia a kormánynak. Az emberek pontosan tudják, nem azért akarunk csatlakozni a vádhatósághoz, hogy ne kapjon az ország brüsszeli pénzeket, hanem éppen azért, hogy ne lehessen ellopni hatalomépítésre, s a Fidesz-KDNP-hez közelálló körök kistafírozására.