zavargások;Emmanuel Macron;sárgamellényesek;

2019-02-26 19:05:51

Macron bűnrészeséggel vádolta meg a sárgamellényeseket

"Ki kell mondani, hogy aki erőszakos megmozdulásokra megy, az a legrosszabb bűnrészese" - fogalmazott a francia köztársasági elnök kedden a hivatalában önkormányzati képviselőkkel rendezett vitán.

"Csoda, hogy ennyi erőszakos szombat után még egyetlen olyan halott sincs, akit a rendőri erőknek tudhatnánk be" - tette hozzá Emmanuel Macron a francia hírügynökség tudósítása szerint. Az AFP ugyanakkor megjegyezte: a dél-franciaországi Marseille-ben 2018. december 3-án egy nyolcvan éves nő belehalt sérüléseibe, amelyeket akkor szerzett az otthonában, amikor az ablakai zsalugáterének becsukása közben egy könnygázgránát darabjai az arcába csapódtak.

"Észszerű módon nem tilthatjuk be a tüntetéseket. De egyértelmű üzenetet kell küldenünk mindenkinek arról, hogy elítéljük az erőszakot" - hangsúlyozta Emmanuel Macron, aki szerint a kérdésben nincs egyértelműség a francia közbeszédben. "Mindemellett, a vitalitást, az erőt, a franciák milliói legitim követelésének vitathatatlan jellegét, akik részt vettek vagy szimpatizáltak a mozgalommal, el kell ismerni. Én magam is elismertem december 10-én és a javaslatainkkal is elismertük. Az állam még soha ennyire nem mozdult meg együttesen egy ilyen jellegű mozgalommal szemben" - mondta az elnök.

"Úgy vélem, hogy eljött az idő a vitára, a demokratikus válaszra és aztán az urnáknál. De nem maradhatunk a zavargások demokráciájában" - szögezte le Emmanuel Macron.