MTA: nem kérnek a Palkovics-tervből

Publikálás dátuma
2019.02.26. 19:55

Fotó: Tóth Gergő
Nem adja fel sem kutatóhálózatát, sem vagyonát a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) – egyebek mellett erről szól az Akadémia elnökségének kedd esti határozata.
A vezetőség azután ülésezett, hogy Lovász László MTA-elnök az elmúlt hetekben több alkalommal tárgyalt Palkovics László miniszterrel, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) vezetőjével. A kormány tervei között szerepel az akadémiai kutatóhálózat szétbontása, ahogy felmerült az is, hogy az MTA helyett egy alapítvány működtesse a kutatóhelyeket. Ebben az esetben az Akadémiának önként át kellene adnia ingatlanjait, tehát vagyonának jelentős részét a homályos irányítású alapítványnak. 
A keddi ülésen az Elnökség úgy határozott, az alapítványi struktúrát nem lehet elfogadni.

Éppen ezért tárgyalási alapként az MTA által korábban kidolgozott, „Javaslat a Kormány és az MTA megállapodására az akadémiai kutatóintézet-hálózat irányítási struktúrájának átalakítására” című munkaanyagot tekintik, amelyre írásos, szakmai, jogi és gazdasági indoklással ellátott választ várnak a minisztertől, az ITM ugyanis ilyet még nem bocsátott az akadémikusok rendelkezésére.
A kutatóintézet-hálózat tudományos függetlenségének és szakmai minőségének további biztosítása érdekében az alábbi szempontokat hangsúlyozzák: a kutatóhálózatot egyben kell tartani, az MTA irányítása alatt; az irányító testületben a tudomány képviselőinek kell többségben lenniük; a szakmai minőség további biztosítása érdekében meghatározott időközönként történjen nemzetközi szakértők bevonásával végzett átvilágítás.
Szóba került az is, hogy az akadémiai kutatóintézeteknek ­– az ITM elképzelése szerint – kutatási pályázatokon keresztül kellene pénzt szerezniük az alapműködésre (például a rezsiszámlák fizetésére) is, az elnökség ezzel kapcsolatban nem változtatta meg korábbi határozatait. Vagyis az intézetek csak akkor nyújthatják be támogatási igényüket az ITM-nek és a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatalnak, ha Palkovics miniszter garantálja, hogy az intézetek a törvény szerinti 2019. évi központi költségvetési támogatást megkapják. 
Kedden délelőtt az Országgyűlés ellenzéki vezetésű költségvetési bizottsága is ülésezett, ahol Palkovics Lászlót is szerették volna meghallgatni az MTA finanszírozása körül kialakult helyzetről. A miniszter nem ment el, valószínűleg megsejtette: a bizottság fideszes többsége leszavazta ezt a napirendi pontot. Pedig kényes kérdésekre is válaszolnia kellett volna: nemrég négy egykori igazságügyi miniszter, Bárándy Péter, Draskovics Tibor, Forgács Imre és Vastagh Pál is arra hívta fel a figyelmet, Palkovics törvénysértést követ el azzal, hogy visszatartja az MTA kutatóintézeteinek és kutatóhelyeinek támogatását. Az pedig, hogy a támogatásokat más célokra fordítaná, a költségvetési csalás gyanúját is felveti.
Az Akadémiai Dolgozók Fórumának (ADF) tagja, Szűcs Zoltán Gábor szerint
fontos és bátor döntést hozott kedden az MTA elnöksége, ami reményt ad a kutatóknak.

Szerző
Témák
MTA

A Tarlós István vezette Városházán nem lehet melegjogi internetes oldalakat böngészni

Publikálás dátuma
2019.02.26. 19:30
Pride
Fotó: Vajda József / Népszava
A Fővárosi Polgármesteri Hivatal hálózata hasonlóan blokkolja a meleg, leszbikus vagy biszexuális témával foglalkozó portálokat, mint a meztelenséget vagy szexet tartalmazó webhelyeket.
Akadályba ütközik, aki melegjogi kérdésekben szeretne tájékozódni az interneten a Tarlós István vezette budapesti Városházán - írja a 444.hu. A portál szerint ugyanis nem lehet megnyitni a Budapest Pride, a Háttér Társaság vagy épp a Humen Online magazin oldalát, mert mikor ezekre navigálna az ember, megjelenik egy üzenet, mely szerint az Fővárosi Polgármesteri Hivatal szűrési rendszere blokkolja azokat.
Elérhetetlen az LMBTQI emberek számára jogsegély-, információs- és lelki segély szolgálatot működtető Háttér Társaság oldala is.

Kicsit részletesebben utánanézve a tartalom-korlátozásnak, kiderült, hogy a hálózatban használt szűrő valóban a meleg, leszbikus vagy biszexuális témával foglalkozó URL-eket is szűri. A rendszer tehát hasonló módon blokkolja az ilyen témájú webhelyeket, mint a meztelenséget vagy szexet tartalmazó oldalakat.

A 444.hu megkereste a Főpolgármesteri Hivatalt, a Szervezési és Informatikai Főosztály vezetője, Schrödel Norbert pedig válaszában azt írta, a hivatalban hosszú évek óta belső szabályzat rendelkezik az internet használatáról. Eszerint
„a Hivatal az informatikai infrastruktúrát kizárólag a munkaköri feladatok ellátása érdekében történő munkavégzés céljából bocsátja a felhasználók rendelkezésére.”

A főosztályvezető hozzátette, a szabályzatban meghatározott korlátozó listák nemzetközi iparági szabványok alapján keletkeznek, ezeket a Hivatal változtatás nélkül átveszi, a listától való eltérésre (vagyis kivétel létrehozására) normatív utasítás alapján van lehetőség.
Szerző

Macron bűnrészeséggel vádolta meg a sárgamellényeseket

Publikálás dátuma
2019.02.26. 19:05

Fotó: Michel Stoupak / AFP
"Ki kell mondani, hogy aki erőszakos megmozdulásokra megy, az a legrosszabb bűnrészese" - fogalmazott a francia köztársasági elnök kedden a hivatalában önkormányzati képviselőkkel rendezett vitán.
"Csoda, hogy ennyi erőszakos szombat után még egyetlen olyan halott sincs, akit a rendőri erőknek tudhatnánk be" - tette hozzá Emmanuel Macron a francia hírügynökség tudósítása szerint. Az AFP ugyanakkor megjegyezte: a dél-franciaországi Marseille-ben 2018. december 3-án egy nyolcvan éves nő belehalt sérüléseibe, amelyeket akkor szerzett az otthonában, amikor az ablakai zsalugáterének becsukása közben egy könnygázgránát darabjai az arcába csapódtak. "Észszerű módon nem tilthatjuk be a tüntetéseket. De egyértelmű üzenetet kell küldenünk mindenkinek arról, hogy elítéljük az erőszakot" - hangsúlyozta Emmanuel Macron, aki szerint a kérdésben nincs egyértelműség a francia közbeszédben. "Mindemellett, a vitalitást, az erőt, a franciák milliói legitim követelésének vitathatatlan jellegét, akik részt vettek vagy szimpatizáltak a mozgalommal, el kell ismerni. Én magam is elismertem december 10-én és a javaslatainkkal is elismertük. Az állam még soha ennyire nem mozdult meg együttesen egy ilyen jellegű mozgalommal szemben" - mondta az elnök. "Úgy vélem, hogy eljött az idő a vitára, a demokratikus válaszra és aztán az urnáknál. De nem maradhatunk a zavargások demokráciájában" - szögezte le Emmanuel Macron. 
Szerző