Az MTI kiadta a győzelmi jelentést a friss felsőoktatási rangsorról - a CEU-t "véletlenül" kifelejtették

Publikálás dátuma
2019.02.27. 11:47

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Nem mintha ez sokakat meglepne, de úgy tűnik, az állami médiában nem büszkék arra, hogy a CEU több kategóriában is a világ 50 legjobb egyeteme között szerepel.
Ahogy arról mi is írtunk, a minap jelent meg a mértékadó Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb felsőoktatási rangsora, amely szerint a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) hét tudományterületen is Magyarország legjobbja. A CEU ráadásul az egyetlen, amely nemzetközi viszonylatban is igen előkelő helyezéseket tud felmutatni: a politikatudomány és nemzetközi kapcsolatok tárgyakból a 41., filozófia, valamint a szociálpolitika és közigazgatás területén pedig a 44. helyet foglalja el a világon.
A rangsorról ma az MTI is kiadott egy hírt, azonban ebből - hogy, hogy nem - kimaradt a CEU.

Igaz ugyan, hogy már bejelentették, az intézmény amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe telepítik át (és az is köztudott, hogy miért...), de az új diákokat csak 2019 szeptemberétől fogadják az osztrák fővárosban, ráadásul azok a hallgatók, akik Budapesten már megkezdték tanulmányaikat, itt is fejezhetik be az egyetemet. Egy szó, mint száz, nincs ok arra, hogy a rangsor magyar szereplőiről szóló összeállításból kimaradjon a CEU. Mármint racionális ok, mert egyéb azért akadhat: például, hogy
egy ideje a CEU is rákerült arra a - meglehetősen terjedelmes - listára, amely szavakat pozitív kontextusban nem ildomos megemlíteniük az állami és kormányközeli média munkatársainak.

Az említett MTI-hír így aztán azt kürtöli világgá a címében, hogy a Semmelweis Egyetem a gyógyszerészeti képzést tekintve a világ 200 legjobb egyeteme között szerepel, az orvostudományi képzésnél pedig a 201-250. helyezés között végzett. A listára, mint írják, felkerült még a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, mindkettő a 451-500. helyezést érte el.

Ezek persze még mindig tiszteletre méltó eredmények, csak valamiért van egy olyan érzése az embernek, mintha egy focicsapat - ha már a Magyar Tudományos Akadémia szerint is főként a futballhasonlatokból értenek "odafent" - kirakná a toronymagasan legjobb játékosát, és utána a többiekről próbálná elhitetni, hogy "azért ti is világsztárok vagytok".

Szijjártó Stuttgartba ment volna, de nem kérnek belőle

Publikálás dátuma
2019.02.27. 10:51
A Juncker és Brüsszel-ellenes propaganda nem maradt következmények nélkül, ezt Szijjártó Péter is megtapasztalhatta
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az Európa-ellenes plakátkampány miatt mondták le a magyar külügyminiszter németországi meghívását.
Baden-Württemberg kormánya lemondta Szijjártó Péter péntekre tervezett stuttgarti látogatását az "európai értékeket sértő" magyar plakátkampány miatt. Ez a német tartomány a jelentős magyar beruházásokat megvalósító Mercedes és Bosch hazája – írja a hvg.hu, a dpa német hírügynökség értesülését idézve.
A megbeszélést én mondtam le a Jean-Claude Juncker ellen folytatott magyar plakátkampány miatt. Ez a rágalmazó hirdetés Európa-ellenes, és sérti közös európai értékeinket

– jelentette be  kedden Winfried Kretschmann miniszterelnök személyesen. Úgy tudni, hogy a tartományi kormányfő hivatalában komoly politikai vita előzte meg a döntést. Végül úgy döntöttek, hogy nem kérnek Szijjártóból. Márpedig ez a látogatás mindkét oldalról leginkább gazdasági jelentőségű lett volna, hiszen  a német tartomány a jelentős magyar beruházásokat megvalósító Mercedes és Bosch hazája.
Kretschmann az egyetlen zöldpárti német miniszterelnök, így eleve nem lett volna olyan politikai téma, amiben egyet tudtak volna érteni Szijjártóval. Baden-Württemberg azonban Európa legfejlettebb régióinak egyike, amelyben sorakoznak a világpiacot saját szegmensükben vezető cégek. Az innovációban pedig kiemelt szerepet töltenek be Európában. Szijjártónak itt külgazdasági miniszterként nagyon is lett volna keresnivalója. Kretschmann bejelentése azt mutatja: vannak olyanok, akik értékek mellett választják ki, kikkel üzletelnek. 
Szerző

Lemond parlamenti mandátumáról Hegedűs Lorántné

Publikálás dátuma
2019.02.27. 10:18
Hegedűs Lorántné
Fotó: Népszava
A Jobbikból kilépett képviselőnő elmondása szerint március végéig marad az Országgyűlésben, utána civil szakmájában dolgozik tovább.
Ahogy arról mi is beszámoltunk, Hegedűs Lorántné tegnap kilépett a Jobbikból és annak frakciójából, mára pedig az is kiderült, hogy nem folytatja parlamenti munkáját függetlenként, hanem lemond országgyűlési mandátumáról. A képviselő azt közölte szerdán az MTI-vel, hogy várhatóan március 31-ig lesz országgyűlési képviselő, aztán civil szakmája szerinti állásban kíván elhelyezkedni. Az interneten fellelhető információk alapján építészmérnök, pályázatíró és projektmenedzser végzettsége van.

Hegedűs Lorántné háromszor jutott a parlamentbe a Jobbik országos listájáról. Kilépéséig a párt alelnöke is volt. Távozását bejelentő közleményében azt írta: áthidalhatatlanná vált politikai stratégiai nézetkülönbségbe került eddigi pártjával, "posztkommunistákkal történő bármilyen közösségvállalás" ellentétes neveltetésével és személyes meggyőződésével.