Ágy helyett fizetős matrac az anyáknak - Tulajdonjog kérdése vagy helyhiány az elutasítás valódi oka?

Publikálás dátuma
2019.02.27. 12:22
Ilyen kihajtható szivacsfotelben alhatnak a szülők
Fotó: Kállai Márton
Az adományként kapott kempingágyak helyett még mindig a földön alszanak néhány kórházban a gyermekük mellett bent maradó szülők – írta föl tegnap a közösségi oldalára az Ágyat az anyukáknak mozgalmat elindító Orosvári Zsolt. Az esetről elsőként hírt adó HVG a Heim Pál Kórházat és a Debreceni Klinikát említette. A Facebook-poszt alá rengetegen kommenteltek (többek között olyan szülők is, akiket érint az eset, székeken vagy a földön alvó anyákat ábrázoló képeket is kitettek). A HVG cikkében valaki azt írta, hogy a Heim Pálban „egy az ágy alól kihúzható, alvásra alkalmatlan szivacsért 4500 forintot kértek tőlük éjszakánként”, miközben az ombudsman egy korábbi állásfoglalásában már jelezte: nem lehet pénzt kérni a szülőktől azért, hogy a gyermekük mellett maradhassanak a kórházban. Orosvári lapunk kérdésére azt mondta: a Heim Pál kórháztól informálisan azt a választ kapta, hogy az ágyak „nem higiénikusak”. Debrecenben viszont közelebb került a megoldáshoz az ügy, onnan ugyanis egy olyan köszönőlevél érkezett, amely arra utal, hogy használni tervezik az ágyakat. Ami a Heim Pál kórházat illeti, úgy tudjuk, az intézményben a szaktárca letiltotta az esettel kapcsolatos nyilatkozatokat. A Népszava értesülései szerint a kórház által kapott ágyak a portán vannak, azokat nem adták illetve nem vették át, nem vették leltárba, többek között azért, mert nem tisztázott az összecsukható bútorok tulajdonjoga. Egy másik, ennek némiképp ellentmondó belső információ szerint a négyágyas szobákban nem lehetett elférni a kinyitott kempingágyaktól, azok felsértették az éjszakás nővérek lábát, a régi típusú szobák kialakítása nem teszi lehetővé az új bútorok elhelyezését (vagyis a szobák túlságosan kicsik ahhoz, hogy négy gyermekágy és négy alvó szülő is elférjen bennük). Az adományozó akció kezdeményezője szerint egyébként a legtöbb, általa megkeresett intézményben pozitív volt a reakció – az egyik köszönő levelet át is küldte nekünk; a leírtak szerint ott a belosztály 10, a sebészeti osztály pedig 12 ágyat kért, és az igazgatóhelyettes a szülők és a kórház nevében is megköszönte a kapott segítséget. Ez azt mutatja, hogy ahol kialakult valamilyen kétoldalú kommunikáció az intézmény és az adományozó között, ott többnyire összhangba lehetett hozni az igényeket a lehetőségekkel.

Sántítanak a Heim Pál kórház kifogásai

Miközben a szóban forgó ágyak alkalmatlanságával igyekszik magyarázni a Heim Pál kórház, hogy nem használja azokat, a hvg.hu információi szerint az intézmény Gyöngyösi utcai telephelyén a szakdolgozók ugyanilyen ágyakat vásároltak néhány hónapja az egyik osztályra. Akkor, mint írják, nemhogy nem merült fel, hogy veszélyesek vagy nem higiénikusak, hanem jelezték is Orosvári Zsoltéknak, hogy szívesen fogadnának adományként továbbiakat. Amikor viszont már a konkrét átadásról kezdtek egyeztetni, az ágyakat korábban kérő főnővér már azt mondta, hogy felsőbb utasításra nem szabad azokat elfogadnia.

Szerző
Frissítve: 2019.02.27. 17:32

Az MTI kiadta a győzelmi jelentést a friss felsőoktatási rangsorról - a CEU-t "véletlenül" kifelejtették

Publikálás dátuma
2019.02.27. 11:47

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Nem mintha ez sokakat meglepne, de úgy tűnik, az állami médiában nem büszkék arra, hogy a CEU több kategóriában is a világ 50 legjobb egyeteme között szerepel.
Ahogy arról mi is írtunk, a minap jelent meg a mértékadó Quacquarelli Symonds (QS) legfrissebb felsőoktatási rangsora, amely szerint a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) hét tudományterületen is Magyarország legjobbja. A CEU ráadásul az egyetlen, amely nemzetközi viszonylatban is igen előkelő helyezéseket tud felmutatni: a politikatudomány és nemzetközi kapcsolatok tárgyakból a 41., filozófia, valamint a szociálpolitika és közigazgatás területén pedig a 44. helyet foglalja el a világon.
A rangsorról ma az MTI is kiadott egy hírt, azonban ebből - hogy, hogy nem - kimaradt a CEU.

Igaz ugyan, hogy már bejelentették, az intézmény amerikai diplomát adó képzéseit Bécsbe telepítik át (és az is köztudott, hogy miért...), de az új diákokat csak 2019 szeptemberétől fogadják az osztrák fővárosban, ráadásul azok a hallgatók, akik Budapesten már megkezdték tanulmányaikat, itt is fejezhetik be az egyetemet. Egy szó, mint száz, nincs ok arra, hogy a rangsor magyar szereplőiről szóló összeállításból kimaradjon a CEU. Mármint racionális ok, mert egyéb azért akadhat: például, hogy
egy ideje a CEU is rákerült arra a - meglehetősen terjedelmes - listára, amely szavakat pozitív kontextusban nem ildomos megemlíteniük az állami és kormányközeli média munkatársainak.

Az említett MTI-hír így aztán azt kürtöli világgá a címében, hogy a Semmelweis Egyetem a gyógyszerészeti képzést tekintve a világ 200 legjobb egyeteme között szerepel, az orvostudományi képzésnél pedig a 201-250. helyezés között végzett. A listára, mint írják, felkerült még a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem, mindkettő a 451-500. helyezést érte el.

Ezek persze még mindig tiszteletre méltó eredmények, csak valamiért van egy olyan érzése az embernek, mintha egy focicsapat - ha már a Magyar Tudományos Akadémia szerint is főként a futballhasonlatokból értenek "odafent" - kirakná a toronymagasan legjobb játékosát, és utána a többiekről próbálná elhitetni, hogy "azért ti is világsztárok vagytok".

Szijjártó Stuttgartba ment volna, de nem kérnek belőle

Publikálás dátuma
2019.02.27. 10:51
A Juncker és Brüsszel-ellenes propaganda nem maradt következmények nélkül, ezt Szijjártó Péter is megtapasztalhatta
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Az Európa-ellenes plakátkampány miatt mondták le a magyar külügyminiszter németországi meghívását.
Baden-Württemberg kormánya lemondta Szijjártó Péter péntekre tervezett stuttgarti látogatását az "európai értékeket sértő" magyar plakátkampány miatt. Ez a német tartomány a jelentős magyar beruházásokat megvalósító Mercedes és Bosch hazája – írja a hvg.hu, a dpa német hírügynökség értesülését idézve.
A megbeszélést én mondtam le a Jean-Claude Juncker ellen folytatott magyar plakátkampány miatt. Ez a rágalmazó hirdetés Európa-ellenes, és sérti közös európai értékeinket

– jelentette be  kedden Winfried Kretschmann miniszterelnök személyesen. Úgy tudni, hogy a tartományi kormányfő hivatalában komoly politikai vita előzte meg a döntést. Végül úgy döntöttek, hogy nem kérnek Szijjártóból. Márpedig ez a látogatás mindkét oldalról leginkább gazdasági jelentőségű lett volna, hiszen  a német tartomány a jelentős magyar beruházásokat megvalósító Mercedes és Bosch hazája.
Kretschmann az egyetlen zöldpárti német miniszterelnök, így eleve nem lett volna olyan politikai téma, amiben egyet tudtak volna érteni Szijjártóval. Baden-Württemberg azonban Európa legfejlettebb régióinak egyike, amelyben sorakoznak a világpiacot saját szegmensükben vezető cégek. Az innovációban pedig kiemelt szerepet töltenek be Európában. Szijjártónak itt külgazdasági miniszterként nagyon is lett volna keresnivalója. Kretschmann bejelentése azt mutatja: vannak olyanok, akik értékek mellett választják ki, kikkel üzletelnek. 
Szerző