Palkovics követendő példaként emlegetett intézményének sem tetszik, amit a kormány az MTA-val művel

Publikálás dátuma
2019.02.27. 16:40

Fotó: MARIJAN MURAT / AFP
Nyolc német tudományos szervezet sem nézi jó szemmel, amit az Orbán-kormány a Magyar Tudományos Akadémiával (MTA) művel, aggodalmaiknak egy, Palkovics László innovációs miniszternek címzett levélben adtak hangot. Az aláírók között szerepel a Max Planck Intézet is, amelynek működési modelljére Palkovics többször is követendő példaként hivatkozott. A levélírók szerint az MTA az egyik legnagyobb presztízsű tudományos intézmény Magyarországon és egész Európában, amely független kutatóintézetek megalapításával olyan modern működési struktúrát hozott lére, amivel sikeresen együtt tud működni más tudományos szervezetekkel, beleértve a német kutatóintézeteket is. Az MTA szervezeti és pénzügyi függetlenségének csorbításával a magyar kormány mindezt veszélyezteti. Hangsúlyozták: különösen aggódnak amiatt, hogy a magyar tudomány versenyképessége és a nemzetközi együttműködési lehetőségek sérülnek. A levelet Palkovics mellett elküldték Lovász László MTA-elnöknek, Anja Karliczek német oktatási és kulturális miniszternek, valamint Heiko Maas német külügyminiszternek is. Az MTA Elnöksége kedden döntött arról: nem kérnek az akadémiai kutatóhálózat feldarabolását célzó „Palkovics-tervből”. 
Szerző
Témák
MTA
Frissítve: 2019.02.27. 17:10

Titokban olt tüzet a Fidesz Berlinben

Publikálás dátuma
2019.02.27. 16:34
Annegret Kramp-Karrenbauer
Fotó: JOHN MACDOUGALL / AFP
Gulyás Gergely és Balog Zoltán Berlinben járt, a látogatást titokban akarták tartani, a Népszava információi szerint a két politikus a CDU főtitkáránál próbálta menteni a Fidesz egyre kritikusabbá váló helyzetét.
Szerdán a déli órákban érkezett haza Berlinből Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Balog Zoltán az EMMI volt vezetője – értesült a Népszava. Úgy tudjuk, az út hangsúlyozottan nem kormányzati látogatás volt, a két politikus a Fidesz képviseletében találkozott a CDU vezetőivel, köztük Annegret Kramp-Karrenbauer pártfőtitkárral is. Információink szerint az út célja az volt, hogy megpróbálja megmagyarázni a kormány utóbbi időben tett unió-ellenes lépéseit, elsősorban is a Jean-Claude Junckert és az Európai Bizottságot gyalázó plakátkampányt, melyek nem csak az Európai Néppártban verték ki a biztosítékot, hanem a Fidesz fő szövetségeseinek számító Bajor Keresztényszociális Uniónál (CSU) és a Kereszténydemokrata Uniónál (CDU) is. Információink szerint az egyre feszültebbé váló magyar-német kapcsolatok miatt már tavaly szeptember óta úgynevezett „strukturált párbeszéd” zajlik a Fidesz és a CDU között, melynek lényege röviden annyi, hogy a felek nyíltan beszélnek egymással a legérzékenyebb témákról is és megpróbálnak közös nevezőre jutni, de ha ez nem megy, akkor kölcsönösen elfogadják a nézetkülönbségeket. Csakhogy az elmúlt hónapokban ennek ellenére sem sikerült javítani a kapcsolatokon, úgy tudjuk, egy ideje már maga Annegret Kramp-Karrenbauer is azon a véleményen volt, hogy „ami nem megy, nem kell erőltetni”. Most, úgy tudjuk, minimális előrelépést sikerült elérni, a Fidesz politikai álláspontjának elmagyarázása mellett gazdasági-innovációs kérdések is szóba kerültek, ezzel kapcsolatban kifejezetten erős a német (és az osztrák) érdeklődés néhány magyar fejlesztési program iránt, mint például az önvezető autók vagy a mesterséges intelligencia. Ironikus, hogy más forrásból úgy értesültünk: Palkovics László innovációs miniszter nemrég konkrét megállapodásokat is kötött a német gazdasági minisztériummal több magyar fejlesztési terv német támogatásáról, de a német kormány azt kérte, csak az EP-választások után jelentsék majd be, mert a kampányban politikailag kényelmetlen lenne exponálniuk magukat az Orbán-kormánnyal. Hogy a magyar kormány már egyértelműen kínos a német közvélemény előtt, jelezte az is, hogy Baden-Württenberg tartományi miniszterelnöke (Bajorország mellett ez a szövetségi állam a legfontosabb német gazdasági partnere Magyarországnak) a Juncker-ellenes kampány miatt lemondta találkozóját Szijjártó Péterrel. Gulyás Gergelynek egyébként nem először kell „tüzet oltania” Berlinben, úgy tudjuk, a Miniszterelnökséget vezető miniszter kifejezetten jó kapcsolatokkal rendelkezik a CDU-ban, így Orbán Viktor rendszeresen megbízza azzal, hogy a német fővárosban próbálja megmagyarázni a miniszterelnök német szempontból kínos vagy nehezen vállalható döntéseit.
Frissítve: 2019.02.27. 16:37

Szijjártó: nem baj, hogy nem kell mennem tárgyalni egy bevándorláspárti politikussal

Publikálás dátuma
2019.02.27. 16:17
Szijjártó Péter külügyminiszter
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A külgazdasági és külügyminiszter azért állt az újságírók elé, hogy bejelentse, egy koreai vegyipari vállalat nyit üzemet Komáromban, ami 1000 munkahelyet teremt. Azért a kellemetlen kérdéseket is megkapta.
Ahogy azt mi is megírtuk, Baden-Württemberg kormánya lemondta Szijjártó Péter péntekre tervezett stuttgarti látogatását az "európai értékeket sértő" magyar plakátkampány miatt. A külgazdasági és külügyminisztert ma erről is kérdezték egy sajtótájékoztatón, ahol a hvg.hu beszámolója szerint annyit reagált, „nem baj”, hogy elmarad a találkozó, mivel
"a baden-württembergi miniszterelnök szélsőségesen elfogult, bevándorláspárti zöld politikus".

"Érdekes módon" Szijjártó arról már nem beszélt, hogy ez tegnap, amikor még úgy készült, hogy megy Winfried Kretschmannhoz, miért nem zavarta...

A sajtótájékoztató eredeti témája az volt, hogy az SK Innovation koreai cég, amely elektromos autókhoz gyárt akkumulátorokat, új üzemet hoz létre Komáromban, ami 1000 új munkahelyet teremt. A gyár 430 ezer négyzetméteres területet kap majd, a beruházás értéke pedig 239 milliárd forint. Ehhez a kormány ad támogatást, hogy mekkorát, arról még tárgyalnak a céggel. Az üzem építése fél éven belül el is kezdődhet, amihez a telkek már megvannak a Duna-parti városban. A tervek szerint 2021-ben indulhat majd el a sorozatgyártás.
Szijjártó külön kiemelte, hogy a beruházás különösen nagy jelentőséggel bír a városban, ahol 2014-ben bezárt a korábban a környék legnagyobb munkáltatójának számító Nokia gyár.

Az eseményen az újságírók felhozták a külügyminiszter tegnap levetített BBC-interjúját is, amelyben a tárcavezető kvázi elismerte, hogy a nemrég utcákra került plakátokkal a Fidesz kormányhirdetésnek álcázva, közpénzből kampányol az EP-választásokra. Szijjártó viszont ma már mereven tartotta magát ahhoz, hogy amit látunk, az egy "tájékoztató kampány", amit a kormánynak kötelessége lefolytatni.

Egyszer már bejelentették

A bejelentés kapcsán a 24.hu hívta fel a figyelmet arra, hogy Szijjártó Péter már tavaly márciusban is tett egy nagyon hasonló nyilatkozatot: akkor arról volt szó, hogy a komáromi ipari parkban 97,5 milliárd forintos beruházással hozza létre az elektromos autókban használható akkumulátorokat gyártó üzemét a koreai cég. A külügyminiszter akkor úgy fogalmazott, hogy a gyár kapacitásának első ütemében 410 új munkahelyet teremt, a kormány a beruházást 8,17 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásban részesítette.

Szigorúan véve tehát Szijjártó most egy év különbséggel újra bejelentette ugyanannak a gyárnak a Komáromba érkezését. Mondjuk nem is csoda, hiszen - ahogy a fenti cikkben szereplő esetek is mutatják - mostanság inkább kínos ügyek látnak napvilágot vele kapcsolatban, úgyhogy érthető, hogy most már akart valami jó hírt is közölni. Ha meg egyszer nincs új jó hír, akkor, gondolhatta, megteszi egy régi is.

Szerző
Frissítve: 2019.02.27. 17:25