Toroczkai Brüsszelre cserélné Ásotthalmot

Publikálás dátuma
2019.02.27. 17:39

Fotó: Vajda József / Népszava
A pártelnök Toroczkai László vezeti a Mi Hazánk Mozgalom listáját a májusi EP-választáson. Jelen állás szerint meglepetés lenne, ha a Jobbikból kiszakadt, magát „nemzeti radikálisként” definiáló pártnak sikerülne mandátumot szereznie.
A határátlépésre vonatkozó ötletével sokat szerepelt a külföldi sajtóban, Európa-szerte ismert és elismert politikus – ezekkel a túlzásoktól sem mentes szavakkal méltatta Toroczkai Lászlót, Ásotthalom polgármesterét a bejelentéskor Novák Előd, a Mi Hazánk alelnöke. A párt az „elvtelenül egyesület balliberális” tömbbel szemben ígér ellenzéki alternatívát, ennek érdekében nemrég együttműködési megállapodást kötött – a jelek szerint még létező – MIÉP-pel és kisgazdapárttal (FKGP). Toroczkai után a listán Dúró Dóra volt jobbikos, ma független parlamenti képviselő, a Mi Hazánk elnökhelyettese következik. Novák Előd elmondta, hogy szerepeltetése szimbolikus, ő semmiképpen sem veszi át mandátumát. Más kérdés, hogy a szélsőjobboldal felélesztésére játszó Mi Hazánk számára pillanatnyilag az öt százalék elérése, tehát egy képviselői hely megszerzése is emberes feladatnak tűnik. Eddig csak a kormányközeli Nézőpont Intézet mérte három százalékon a pártot, amely a többi kutatás szerint egy vagy két százalékon áll. A minap Hegedűs Lorántné is kilépett a Jobbik frakciójából. Míg a Apáti István, Dúró Dóra, Fülöp Erik és Volner János parlamenti képviselőként átigazolt a Mi Hazánkhoz, Toroczkai közölte, hogy Hegedűsné túl későn ébredt, őt már nem veszik át. A Jobbik közleményt adott ki: ebben Hegedűs Lorántné arról számolt be, hogy várhatóan csak március végéig lesz képviselő, aztán civil szakmájában kíván elhelyezkedni. A Jobbikban korábban tényként kezelték, hogy a Mi Hazánk „paktumot kötött” Kövér Lászlóval, az Országgyűlés fideszes elnökével, aki a házszabály módosításával lehetővé tenné az új pártnak a frakcióalakítást. A házelnök nevében a parlamenti sajtóiroda tavaly év végén azt válaszolta lapunknak, hogy az „Országgyűlés Hivatalánál sem országgyűlési képviselő, sem frakció nem kezdeményezte a házszabály vonatkozó rendelkezéseinek megváltoztatását, a kérdés nincs napirenden”. A Mi Hazánkba átlépett négy parlamenti képviselő függetlenként folytatta. Időközben képviselői csoportot alakítottak ugyan, de ez nem tévesztendő össze a frakcióval. A parlament honlapján olvasható ismertető szerint a képviselői csoportot a közös fellépésre, az összetartozás kifejezésére hozzák létre. Tevékenységét a házszabályi rendelkezések nem szabályozzák, lévén, hogy a csoporthoz való tartozás semmiféle külön jogot nem biztosít az érintett képviselők számára.
Szerző
Frissítve: 2019.02.27. 20:38

Mindjárt itt a horgász fogási naplók leadási határideje

Publikálás dátuma
2019.02.27. 17:02
illusztráció
Fotó: Népszava
Március 1-jén - a már érvényben lévő csukafogási tilalom mellett - másik négy halfaj: a fogassüllő, a kősüllő, a balin és a sügér tilalmi ideje is megkezdődik.
A 2018-as horgász fogási naplók leadási határidejére és négy halfaj fogási tilalmának kezdetére hívta fel a figyelmet az MTI-n keresztül szerdán a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). A szakhatóság honlapján közzétett tájékoztatás szerint a horgászok számára fontos dátum február 28., mely az elmúlt évi fogási naplók leadási határideje. Március 1-jén pedig - a már érvényben lévő csukafogási tilalom mellett - másik négy halfaj: a fogassüllő, a kősüllő, a balin és a sügér tilalmi ideje is megkezdődik.
A fogási naplókat ott adhatják le a horgászok, ahol a tavalyi állami jegyet megváltották, vagy ahol az idei beszerzését tervezik. A leadott dokumentumok alapján történik a 2018-as horgászzsákmány országos becslése és összesítése.

A közlemény kitér arra is, hogy amennyiben a halőrök ellenőrzéseik során a napló vezetésével kapcsolatos hiányosságot találnak, nem csupán az érintett állami horgász- vagy halászjegyét vonják vissza, de a szabálytalankodó pénzbírságra és a halfogási tevékenységtől való eltiltásra is számíthat.

A fajlagos fogási tilalmakra vonatkozóan hangsúlyozták: a jelzett halfajok mindegyike számára fontos, hogy ebben az időszakban ne háborgassák őket, így biztosítva számukra az eredményes szaporodás lehetőségét. Hozzátette, hogy a sügér esetében a jogszabály több szempontból is módosult az eddigiekhez képest: ez a halfaj január 1. óta méretkorlátozással is védett, legkisebb megtartható mérete az orrcsúcstól a farokúszó tövéig mért 15 centiméter. Ugyancsak újdonság, hogy a domolykóból, a menyhalból és a sügérből együttesen, naponta legfeljebb 3 kilónyit szabad kifogni és megtartani - olvasható a Nébih honlapján.

Akár 20 fokot is mérhetünk csütörtökön, de viharos szél jöhet

Publikálás dátuma
2019.02.27. 16:46

Fotó: Shutterstock
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -5 fok között várható, az Alpokalján lesz a legenyhébb idő.
Napsütéses, meleg időt hoz a csütörtök, de néhol viharossá fokozódhat a nyugati, északnyugati szél. Péntektől, a meteorológiai tavasz első napjától néhány fokkal visszaesik a hőmérséklet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.   Csütörtökön a ködfoltok feloszlása után a nap nagy részében sok napsütés valószínű, csak estefelé növekszik meg  – főként északon – a fátyolfelhőzet. Csapadék nem lesz, de többfelé megerősödik, néhol viharossá fokozódik a nyugati, északnyugati szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet +3 és -5 fok között várható. A legmagasabb nappali hőmérséklet 14 és 20 fok között alakul, az Alpokalján lesz a legenyhébb idő. Győr-Moson-Sopron megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a szél miatt, itt a várt legerősebb széllökések meghaladhatják a 70 km/h-t. 
Pénteken többnyire erősen felhős lesz az ég. A Dunántúlon szórványosan, máshol néhol várható kisebb eső, zápor. Az északnyugati szél több helyen megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 0 és +8 fok között alakul, a Győr-Szeged vonal széles sávjában lesz a legenyhébb az éjszaka. A legmagasabb nappali hőmérséklet 9 és 15 fok között várható.
Szombaton a Dunántúlon többnyire erősen, keletebbre változóan felhős idő várható. A Dunántúl nyugati részén helyenként, máshol legfeljebb néhol valószínű kisebb kisebb eső, zápor. Kezdetben még többfelé megélénkül az északi szél, majd mérséklődik a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -4 és +5, a legmagasabb nappali hőmérséklet 4 és 10 fok között alakul, északkeleten lesz a hidegebb.
Vasárnap erősen felhős időre számíthatunk, elsősorban az ország északi felén alakulhat ki elszórtan kisebb eső. A déli, délnyugati szél megélénkül, néhol megerősödik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -6 és +4, a legmagasabb nappali hőmérséklet 5 és 14 fok között valószínű, északkeleten lesz a hidegebb, míg délnyugaton, délen a melegebb. 
Szerző