Közeledik a kizáráshoz a Fidesz

Publikálás dátuma
2019.02.27. 20:55
A Néppárt közgyűlése február 4-én Brüsszelben
Fotó: EPP
Lendületet kaptak az Európai Néppártban (EPP) a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezések, amelyek akár egy-két héten belül eredménnyel járhatnak.
A kereszténydemokrata pártcsaládhoz közelálló forrásaink szerint hamarosan összegyűlhetnek a kizárási eljárás elindításához szükséges támogató aláírások. Ha így lesz, az indítvány hivatalosan az EPP április 8-9-én összeülő döntéshozó politikai gyűlése elé kerülhet. A szabályok szerint öt tagállamból hét tagpártnak kell kezdeményeznie a folyamatot. Értesüléseink szerint mostanáig finn, belga, luxemburgi és svéd pártok kötelezték el magukat a javaslat mellett, de intenzív egyeztetések folynak írországi, baltikumi és más EPP-sekkel is. A Fidesz kizárásának eshetőségeiről hétfőn Helsinkiben egyeztettek egyes skandináv tagpártok vezetői, köztük dán, finn, izlandi, lett, litván és svéd politikusok. A tanácskozásról a svéd Mérsékelt párt egyik politikai tanácsadója lapunknak azt nyilatkozta, hogy legkésőbb jövő kedden előállnak a következő lépésekre vonatkozó javaslatukkal. "A Mérsékelt párt előkészületeket tesz arra, hogy öt ország hét pártja elindíthassa a folyamatot” - közölte Alexandra Ivanov, de többet nem kívánt elárulni az eszmecseréről.
A magyar kormány legújabb plakátkampánya - mint a Népszava is beszámolt róla -, ritkán látott felháborodást keltett Brüsszelben és a Fidesz pártcsaládjában. Orbán Viktor leglátványosabban a svédeknél húzta ki a gyufát: Gunnar Hökmark néppárti EP-képviselő a múlt héten követelte, hogy az EPP parlamenti vezetősége és frakciója tárgyaljon a magyar párt tagságának megszüntetéséről. A politikai csoport jövő szerdai ülésén várhatóan meg is vitatja a Fidesz és az EPP kapcsolatait, de a döntés nem a frakció, hanem a pártcsalád dolga. Frank Engel EP-képviselő, a luxemburgi Keresztényszocialista Néppárt frissen megválasztott elnöke - egyébként Orbán Viktor régi bírálója - lapunknak azt mondta, hogy az ülésen “komoly eszmecsere” lesz a magyar kormánypártról. Közölte azt is, hogy pártja, valamint az EPP két belgiumi tagpártja - a flamand és a vallon kereszténydemokraták - támogatják a Fidesz eltávolítását az Európai Néppártból. Engel még azt a lehetőséget sem zárta ki, hogy a Fidesznek esetleg a pártcsalád elnöksége mutat majd ajtót. “Orbán nem tartozik közénk. Csatlakozzon a sötét erőkhöz, azokhoz, akik pont olyanok, mint ő” - mondta indulatosan. Ha a következő hetekben megszületik a Fidesz kizárását kezdeményező és az EPP elnökének címzett hivatalos levél, akkor annak megtárgyalására leghamarabb a kereszténydemokraták április 8-9-én összeülő politikai gyűlésén kerülhet sor. Ez a döntéshozó testület három héttel korábban, március 20-án is tanácskozik Brüsszelben, de azon a párt választási programját fogadják el, és nem kívánnak belső vitákkal foglalkozni, hallottuk a döntéshozatalt közelről ismerő forrásoktól. Ettől függetlenül Orbán Viktor és politikája addig bárhol és bármilyen néppárti fórumon szóba kerülhet.
A Fidesz tájékoztató kampánya ismét szembemegy Brüsszellel
Fotó: Molnár Ádám / Népszava

“Az orbáni politika egy vírus, ami fertőz”

“Megragadtuk a kezdeményezést, és északi partnereinkkel karöltve fel kívánjuk vetni a pártcsaládban a Fidesz tagságának megszüntetését” - mondta lapunknak adott interjújában Anna Maria Corrazza Bildt, a svéd Mérsékelt párt EP-képviselője. - Mi volt az utolsó csepp a pohárban, ami ilyen radikális lépésre késztette önöket? - Évek óta bíráljuk Orbán Viktor politikáját, a magyarországi jogállam fokozatos lebontását. Hosszú a lista, a CEU kiebrudalásától a médiaszabadság korlátozásán át az EU-ellenes propagandáig terjed. A poszterkampány volt az utolsó határvonal, amelyet a magyar miniszterelnök átlépett. Ezért északi partnereinkkel úgy döntöttünk, hogy az EPP politikai gyűlésén egy javaslatot fogunk benyújtani a Fidesz eltávolításáról. - Ez a végleges döntésük? Orbán Viktor tehet még valamit ellene, feltéve, hogy akar? - Demokratikus párt vagyunk, amely hisz a párbeszéd, az egyeztetés erejében. Tíz éve ezt csináljuk. És mi lett a vége? A helyzet csak romlott. Jóhiszeműen viszonyultunk a Fideszhez. Úgy gondoltuk, hogy el kell fogadnunk Orbánt, mert utána csak a szélsőjobb jöhet. Ehelyett ő és pártja radikalizálódott. Az olasz Salvinivel és Le Pennel kokettál. Őszintén csodálom a néppárti vezetést, amely milliószor, nem tucatszor, milliószor egyeztetett vele. Az orbáni politika egy vírus, ami fertőz. Valamit tennünk kell, hogy megállítsuk. - Mit gondol, ha összegyűjtik a szükséges támogatást a Fidesz kizárását kezdeményező indítványhoz, a tagpártok többsége meg fogja szavazni? - Rendkívül nehéz előrejelezni, hogy mi történne. Orbán Viktor elszigetelődött a pártcsaládban. A bajor keresztényszocialisták még kitartanak mellette, de tudom, hogy Németországban is nagy viták vannak róla. A Benelux országok néppárti erői hozzánk hasonló állásponton vannak. De ennél is fontosabb, hogy az EPP vezetői végre nyíltan véleményt mondjanak a Fideszről és vezetőjéről! Nem elég zárt ajtók mögött beszélgetni vele és róla. - Ez a konliktus rosszkor jött a Néppártnak, pont az EP-választások előtt. - Egyetértek, nem szerencsés az időpont. De jobb későn, mint soha. A tavalyi helsinki kongresszuson választottuk meg Manfred Webert az EPP jelöltjének az Európai Bizottság elnöki tisztére. Nem akartuk, hogy Orbán Viktor túszul ejtse a találkozót. - Sokan azt állítják, hogy az Európai Néppárt következő parlamenti frakciójának szüksége lesz a várhatóan nagy létszámú fideszes delegációra. Nem sajnálja, hogy elveszíthetik őket? - Számomra ez a harc nem a mandátumokról szól, hanem az értékválasztásról. Ráadásul másutt a választók éppen azért fordulhatnak el az EPP-től, mert úgy vélik, hogy néhány szavazatért eladjuk a lelkünket. Az éremnek több oldala van.

Codruta Kövesi az EP-jelölt

Laura Codruta Kövesi, a román anti-korrupciós ügyészség tavaly leváltott vezetője az Európai Parlament jelöltje az Európai Főügyészség (EPPO) élére. Az EPPO vezetőjének személyéről az EP és a tagállami kormányok együttesen döntenek. Utóbbiak a francia Jean-Francois Bohnert támogatják, ezért a két intézmény között hamarosan egyeztetések kezdődnek. A 2020-ban felálló főügyészség feladata az lesz, hogy kivizsgálja az uniós pénzügyi érdekeket sértő bűncselekményeket és az elkövetőket büntetőeljárás alá vonja. Magyarország nem csatlakozik az új intézményhez. 

Frissítve: 2019.02.27. 21:26

Online is intézhetik majd az általános iskolai beiratkozást a szülők

Publikálás dátuma
2019.02.27. 20:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több tanulmányi ügy kezelése is elektronikussá válik.
A közeljövőben számos, általános és középiskolai tanulmányi ügy kezelése is elektronikussá válik. A fejlesztés összesen 5 milliárd forint európai uniós támogatásból valósul meg, amelynek egyes részei már a 2018/2019-es tanévben használhatók lesznek – derül ki a Klebelsberg Központ közleményéből. Mint írják, a szülők 2019 áprilisában már választhatják a gyermek általános iskolai beiratkozásakor az online ügyintézés lehetőségét. Az adatokat a KRÉTA rendszer felületén, vagy a https://eugyintezes.e-kreta.hu weboldalon történő regisztráció után otthonról is kitölthetik. Az online jelentkezést követően az intézményben már csak a szükséges igazolásokat és a lakcímkártyát kell bemutatni, ami sokkal gyorsabbá és kényelmesebbé teszi az adminisztrációt. A fejlesztés későbbi szakaszában az ügyfélkapun keresztül történő ügyintézés is lehetővé válik. A Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat Egységesítése és Elektronizálása, röviden KAFFEE projekt egyes részei már a 2018/2019-es tanévben használhatók lesznek, ennek eredményeként 2019-től az állami fenntartású köznevelési intézményekben elektronikusan lehet majd 18 különböző iskolai ügyet intézni. A projekt része az iskolai elektronikus fizetési megoldások támogatása, valamint a háttérfolyamatok egységesítése a Klebelsberg Központnál bevezetett új gazdálkodási és HR menedzsment rendszer révén.
Szerző

Milliós kártérítést fizet Szert Boglárkának az Antall József Tudásközpont

Publikálás dátuma
2019.02.27. 19:52
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ítélet ellen már nincs helye fellebbezésnek.
A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 5,6 millió forint kártérítést, továbbá másfél millió forint sérelemdíj és a perköltségek megtérítésére kötelezte másodfokon az Antall József Tudásközpontot, amiért az kirúgta Szert Boglárkát – tudta meg az Azonnali. A portál felidézi, hogy Szertet azért rúgták ki a Tudásközponttól 2017-ben, mert kiállt egy munkatársának az olimpiai népszavazással kapcsolatos véleménynyilvánítása mellett. A dolgozót azért feddték meg, mert lájkolta a Momentum olimpiaellenes aláírásgyűjtéséről szóló anyagokat Facebookon, illetve megnyomta a részvétel-gombot egy ezzel kapcsolatos eseménynél. Az ítélet ellen fellebbezésnek már nincs helye, 15 napuk van a fizetésre.
Szerző