Előfizetés

Közeledik a kizáráshoz a Fidesz

Halmai Katalin (Brüsszel)
Publikálás dátuma
2019.02.27. 20:55
A Néppárt közgyűlése február 4-én Brüsszelben
Fotó: EPP
Lendületet kaptak az Európai Néppártban (EPP) a Fidesz kizárására irányuló kezdeményezések, amelyek akár egy-két héten belül eredménnyel járhatnak.
A kereszténydemokrata pártcsaládhoz közelálló forrásaink szerint hamarosan összegyűlhetnek a kizárási eljárás elindításához szükséges támogató aláírások. Ha így lesz, az indítvány hivatalosan az EPP április 8-9-én összeülő döntéshozó politikai gyűlése elé kerülhet. A szabályok szerint öt tagállamból hét tagpártnak kell kezdeményeznie a folyamatot. Értesüléseink szerint mostanáig finn, belga, luxemburgi és svéd pártok kötelezték el magukat a javaslat mellett, de intenzív egyeztetések folynak írországi, baltikumi és más EPP-sekkel is. A Fidesz kizárásának eshetőségeiről hétfőn Helsinkiben egyeztettek egyes skandináv tagpártok vezetői, köztük dán, finn, izlandi, lett, litván és svéd politikusok. A tanácskozásról a svéd Mérsékelt párt egyik politikai tanácsadója lapunknak azt nyilatkozta, hogy legkésőbb jövő kedden előállnak a következő lépésekre vonatkozó javaslatukkal. "A Mérsékelt párt előkészületeket tesz arra, hogy öt ország hét pártja elindíthassa a folyamatot” - közölte Alexandra Ivanov, de többet nem kívánt elárulni az eszmecseréről.
A magyar kormány legújabb plakátkampánya - mint a Népszava is beszámolt róla -, ritkán látott felháborodást keltett Brüsszelben és a Fidesz pártcsaládjában. Orbán Viktor leglátványosabban a svédeknél húzta ki a gyufát: Gunnar Hökmark néppárti EP-képviselő a múlt héten követelte, hogy az EPP parlamenti vezetősége és frakciója tárgyaljon a magyar párt tagságának megszüntetéséről. A politikai csoport jövő szerdai ülésén várhatóan meg is vitatja a Fidesz és az EPP kapcsolatait, de a döntés nem a frakció, hanem a pártcsalád dolga. Frank Engel EP-képviselő, a luxemburgi Keresztényszocialista Néppárt frissen megválasztott elnöke - egyébként Orbán Viktor régi bírálója - lapunknak azt mondta, hogy az ülésen “komoly eszmecsere” lesz a magyar kormánypártról. Közölte azt is, hogy pártja, valamint az EPP két belgiumi tagpártja - a flamand és a vallon kereszténydemokraták - támogatják a Fidesz eltávolítását az Európai Néppártból. Engel még azt a lehetőséget sem zárta ki, hogy a Fidesznek esetleg a pártcsalád elnöksége mutat majd ajtót. “Orbán nem tartozik közénk. Csatlakozzon a sötét erőkhöz, azokhoz, akik pont olyanok, mint ő” - mondta indulatosan. Ha a következő hetekben megszületik a Fidesz kizárását kezdeményező és az EPP elnökének címzett hivatalos levél, akkor annak megtárgyalására leghamarabb a kereszténydemokraták április 8-9-én összeülő politikai gyűlésén kerülhet sor. Ez a döntéshozó testület három héttel korábban, március 20-án is tanácskozik Brüsszelben, de azon a párt választási programját fogadják el, és nem kívánnak belső vitákkal foglalkozni, hallottuk a döntéshozatalt közelről ismerő forrásoktól. Ettől függetlenül Orbán Viktor és politikája addig bárhol és bármilyen néppárti fórumon szóba kerülhet.
A Fidesz tájékoztató kampánya ismét szembemegy Brüsszellel
Fotó: Molnár Ádám / Népszava

“Az orbáni politika egy vírus, ami fertőz”

“Megragadtuk a kezdeményezést, és északi partnereinkkel karöltve fel kívánjuk vetni a pártcsaládban a Fidesz tagságának megszüntetését” - mondta lapunknak adott interjújában Anna Maria Corrazza Bildt, a svéd Mérsékelt párt EP-képviselője. - Mi volt az utolsó csepp a pohárban, ami ilyen radikális lépésre késztette önöket? - Évek óta bíráljuk Orbán Viktor politikáját, a magyarországi jogállam fokozatos lebontását. Hosszú a lista, a CEU kiebrudalásától a médiaszabadság korlátozásán át az EU-ellenes propagandáig terjed. A poszterkampány volt az utolsó határvonal, amelyet a magyar miniszterelnök átlépett. Ezért északi partnereinkkel úgy döntöttünk, hogy az EPP politikai gyűlésén egy javaslatot fogunk benyújtani a Fidesz eltávolításáról. - Ez a végleges döntésük? Orbán Viktor tehet még valamit ellene, feltéve, hogy akar? - Demokratikus párt vagyunk, amely hisz a párbeszéd, az egyeztetés erejében. Tíz éve ezt csináljuk. És mi lett a vége? A helyzet csak romlott. Jóhiszeműen viszonyultunk a Fideszhez. Úgy gondoltuk, hogy el kell fogadnunk Orbánt, mert utána csak a szélsőjobb jöhet. Ehelyett ő és pártja radikalizálódott. Az olasz Salvinivel és Le Pennel kokettál. Őszintén csodálom a néppárti vezetést, amely milliószor, nem tucatszor, milliószor egyeztetett vele. Az orbáni politika egy vírus, ami fertőz. Valamit tennünk kell, hogy megállítsuk. - Mit gondol, ha összegyűjtik a szükséges támogatást a Fidesz kizárását kezdeményező indítványhoz, a tagpártok többsége meg fogja szavazni? - Rendkívül nehéz előrejelezni, hogy mi történne. Orbán Viktor elszigetelődött a pártcsaládban. A bajor keresztényszocialisták még kitartanak mellette, de tudom, hogy Németországban is nagy viták vannak róla. A Benelux országok néppárti erői hozzánk hasonló állásponton vannak. De ennél is fontosabb, hogy az EPP vezetői végre nyíltan véleményt mondjanak a Fideszről és vezetőjéről! Nem elég zárt ajtók mögött beszélgetni vele és róla. - Ez a konliktus rosszkor jött a Néppártnak, pont az EP-választások előtt. - Egyetértek, nem szerencsés az időpont. De jobb későn, mint soha. A tavalyi helsinki kongresszuson választottuk meg Manfred Webert az EPP jelöltjének az Európai Bizottság elnöki tisztére. Nem akartuk, hogy Orbán Viktor túszul ejtse a találkozót. - Sokan azt állítják, hogy az Európai Néppárt következő parlamenti frakciójának szüksége lesz a várhatóan nagy létszámú fideszes delegációra. Nem sajnálja, hogy elveszíthetik őket? - Számomra ez a harc nem a mandátumokról szól, hanem az értékválasztásról. Ráadásul másutt a választók éppen azért fordulhatnak el az EPP-től, mert úgy vélik, hogy néhány szavazatért eladjuk a lelkünket. Az éremnek több oldala van.

Codruta Kövesi az EP-jelölt

Laura Codruta Kövesi, a román anti-korrupciós ügyészség tavaly leváltott vezetője az Európai Parlament jelöltje az Európai Főügyészség (EPPO) élére. Az EPPO vezetőjének személyéről az EP és a tagállami kormányok együttesen döntenek. Utóbbiak a francia Jean-Francois Bohnert támogatják, ezért a két intézmény között hamarosan egyeztetések kezdődnek. A 2020-ban felálló főügyészség feladata az lesz, hogy kivizsgálja az uniós pénzügyi érdekeket sértő bűncselekményeket és az elkövetőket büntetőeljárás alá vonja. Magyarország nem csatlakozik az új intézményhez. 

Online is intézhetik majd az általános iskolai beiratkozást a szülők

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.27. 20:29
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Több tanulmányi ügy kezelése is elektronikussá válik.
A közeljövőben számos, általános és középiskolai tanulmányi ügy kezelése is elektronikussá válik. A fejlesztés összesen 5 milliárd forint európai uniós támogatásból valósul meg, amelynek egyes részei már a 2018/2019-es tanévben használhatók lesznek – derül ki a Klebelsberg Központ közleményéből. Mint írják, a szülők 2019 áprilisában már választhatják a gyermek általános iskolai beiratkozásakor az online ügyintézés lehetőségét. Az adatokat a KRÉTA rendszer felületén, vagy a https://eugyintezes.e-kreta.hu weboldalon történő regisztráció után otthonról is kitölthetik. Az online jelentkezést követően az intézményben már csak a szükséges igazolásokat és a lakcímkártyát kell bemutatni, ami sokkal gyorsabbá és kényelmesebbé teszi az adminisztrációt. A fejlesztés későbbi szakaszában az ügyfélkapun keresztül történő ügyintézés is lehetővé válik. A Köznevelés Állami Fenntartóinak Folyamat Egységesítése és Elektronizálása, röviden KAFFEE projekt egyes részei már a 2018/2019-es tanévben használhatók lesznek, ennek eredményeként 2019-től az állami fenntartású köznevelési intézményekben elektronikusan lehet majd 18 különböző iskolai ügyet intézni. A projekt része az iskolai elektronikus fizetési megoldások támogatása, valamint a háttérfolyamatok egységesítése a Klebelsberg Központnál bevezetett új gazdálkodási és HR menedzsment rendszer révén.

Milliós kártérítést fizet Szert Boglárkának az Antall József Tudásközpont

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.02.27. 19:52
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az ítélet ellen már nincs helye fellebbezésnek.
A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság 5,6 millió forint kártérítést, továbbá másfél millió forint sérelemdíj és a perköltségek megtérítésére kötelezte másodfokon az Antall József Tudásközpontot, amiért az kirúgta Szert Boglárkát – tudta meg az Azonnali. A portál felidézi, hogy Szertet azért rúgták ki a Tudásközponttól 2017-ben, mert kiállt egy munkatársának az olimpiai népszavazással kapcsolatos véleménynyilvánítása mellett. A dolgozót azért feddték meg, mert lájkolta a Momentum olimpiaellenes aláírásgyűjtéséről szóló anyagokat Facebookon, illetve megnyomta a részvétel-gombot egy ezzel kapcsolatos eseménynél. Az ítélet ellen fellebbezésnek már nincs helye, 15 napuk van a fizetésre.