316,31 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.02.28. 08:45
Illusztráció: Shutterstock
Fotó: Shutterstock
Vegyesen alakult a forintárfolyam a főbb devizákkal szemben csütörtökre virradóra a nemzetközi devizapiacon.
Az euróval és a dollárral szemben a forint árfolyama alig változott, a svájci frankkal szemben viszont 0,2 százalékkal gyengült. 
Az eurót kissé magasabban, 316,31 forinton jegyezték csütörtök reggel fél nyolckor az előző esti 316,28 forint után, a dollárt pedig kissé alacsonyabban, 278,16 forinton 278,18 forint után. 
A svájci frank jegyzése 278,20 forintra emelkedett 277,90 forintról.
Szerző

316,28 forinton az euró

Publikálás dátuma
2019.02.27. 19:15
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Erősödött a forint a bankközi piacon a főbb devizákkal szemben szerda este a reggeli szintekhez képest.
Az euró jegyzése 316,28 forintra csökkent este hét órakor a reggel hét óra körül jegyzett 316,64 forintról. Az euró szerdán 316,03 forint és 317,02 forint között mozgott. A svájci frank árfolyama 278,17 forintról 277,90 forintra esett, a dolláré pedig 278,24 forintról 278,18 forintra csökkent. Az euró a reggeli 1,1379 dollár után este 1,1369 dolláron állt.
Szerző
Témák
euró forint dollár

Rabszolgatörvény, korrupció, államadósság – Újabb kritika jött Brüsszelből

Publikálás dátuma
2019.02.27. 18:02

Fotó: SERGI REBOREDO / PICTURE ALLIANCE / DPA / AFP
Kiadta friss országjelentését az Európai Bizottság. Úgy vélik, a termelékenység növelése létfontosságú ahhoz, hogy az életszínvonal közelítsen az EU átlagához.
Magyarország a ciklikus fellendülés szakaszában van, de a gazdaság magas növekedési rátája hosszú távon nem tartható fenn. Elsősorban azért nem, mert a munkaerőpiaci tartalékok kimerülése visszafogja az alapvetően a foglalkoztatás bővülésére épülő GDP növekedést. A visszaesést nem ellensúlyozza magas termelékenység, amely legalább egy évtizede elmarad a térségbeli országok teljesítményétől. Többek között ezt tartalmazza az Európai Bizottság szerdán publikált országjelentése a magyar gazdaság helyzetéről. A 69 oldalas, részletes beszámoló a GDP 2 százaléka körüli költségvetési deficit mérsékelt javulását jósolja a következő években. A hiány az egyik legmagasabb az EU-ban – szögezi le, hozzátéve, hogy az államadósság ugyancsak magasnak minősíthető Magyarország fejlettségi fokához képest. A jelentés szerint a termelékenység növelése létfontosságú ahhoz, hogy az életszínvonal közelítsen az EU átlagához. Ehhez növekvő befektetésekre van szükség a kutatásba, az innovációba, az oktatásba, és elengedhetetlenek az infrastrukturális beruházások is. Az Európai Bizottság kedvezőnek ítéli, hogy az eltelt egy évben sikerült valamelyest egyszerűsíteni az adórendszert, és csökkenteni a közmunkában résztvevők számát. Korlátozott sikerként könyveli el a hátrányos helyzetű gyerekek iskolai szegregációjának visszaszorítását célzó intézkedéseket. De megítélése szerint nem sikerült haladást elérni a korrupció elleni harcban, a döntéshozatal nem átláthatóbb, mint korábban, és a társadalmi partnereknek sincs nagyobb beleszólásuk az őket érintő ügyekbe. A magyarországi munkahét (39,6 óra) eleve hosszabb, mint az uniós átlag (37 óra), meghosszabbítása pedig ellenkezést váltott ki – utal a jelentés a „rabszolgatörvény” néven ismertté vált új szabályozásra. A hajléktalanság kriminalizálását előíró alkotmánymódosítással kapcsolatban megjegyzi, hogy az nem szünteti meg a jelenség kiváltó okait. A korrupció továbbra is komoly aggodalmakat kelt, különösen a magas szintű visszaélések elleni ügyészi fellépés hiányzik – áll a beszámolóban, amely a magyarországi igazságszolgáltatás függetlenségével kapcsolatban is megfogalmaz aggályokat. Az EB vizsgálja a közigazgatási bíróságok létrehozásáról szóló törvényt abból a szempontból, hogy az megfelel-e a jogállamiság követelményének.
Frissítve: 2019.02.27. 18:51