Csaknem hatmilliárdra perelheti a BKV a Metrovagonmast

Publikálás dátuma
2019.02.28. 12:08
Szerelvények a Metrovagonmash moszkvai üzemében
Fotó: Nikita Shvetsov / AFP
Bíróságra került a kötbérvita, februárban megindították a peres eljárást.
Bíróságra került a BKV-Metrovagonmas kötbérvita a felújított orosz metrókocsik ügyében. Tarlós István főpolgármester Gál József képviselői kérdésére adott írásbeli válaszából kiderül, hogy a BKV februárban megindította a peres eljárást az orosz féllel szemben – írja az Index. A portál információi szerint a BKV kiegyezett volna a kétmilliárd forintos kötbérértékkel, ám az orosz cég sokallta ezt. Ezért a BKV beadta a bíróságra a keresetet a teljes, vitás és nem vitás kötbérkövetelésre, összesen majdnem hatmilliárd forintra. A követelés nem is lehetne sokkal több, hiszen az a teljes szerződéses érték maximum 10 százalékát érheti el. 
Szerző
Témák
BKV Metrovagonmas
Frissítve: 2019.02.28. 12:12

Nem hátrálnak meg: cáfolja a kivonulásról szóló hírt a Spar

Publikálás dátuma
2019.02.28. 11:29

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Pontról pontra cáfolja az üzletlánc, hogy szakszervezeti vezetőket zaklatott volna, vagy hogy az ország elhagyását terveznék. Csak idén 26 milliárdos hazai beruházást tervezünk – üzenték.
 Közleményben cáfolta a Spar Magyarország a Magyar Nemzet újabb, üzlethálózatukról szóló cikkének állításait. A lapunk által is idézett lapértesülés arról szólt, hogy magyar piacról való kivonulással, illetve külföldi — román, ukrán — vendégmunkások alkalmazásával fenyegette meg munkavállalóit a Spar üzletlánc vezetősége, miután bérvita robbant ki a cégnél.
A kormánypárti lapnak a a lapnak a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke nyilatkozott, aki arról beszélt, hogy miután a vállalat több millió forinttal tartozik üllői dolgozóinak, és miután ezt a szakszervezet szóvá tette, zaklatják, zsarolják képviselőiket is. A SPAR Magyarország levelében jelezte,teljes mértékben elhatárolódik a Magyar Nemzetben „Kivonulással fenyegetőzik a SPAR” című cikkétől. Majd pontról pontra haladva cáfolták a cikk állításait:
    • Le kell szögeznünk, hogy a SPAR Magyarország nem vonul ki Magyarországról. Elkötelezettek vagyunk a magyar piac iránt, melyet mi sem mutat jobban, mint az, hogy az idei beruházási keretünk meghaladja a 26 milliárd forintot. • A SPAR visszautasítja, hogy a KDFSZ képviselőit, vagy bármilyen szakszervezeti tagot vagy tisztségviselőt zaklatott volna. A SPAR Magyarországnál a KDFSZ egyébiránt nem reprezentatív szakszervezet, Kollektív Szerződés kötésére nem jogosult. • A KDFSZ által a SPAR-ra irányuló lejárató kampány a dolgozóink szerint félelmet és feszültséget kelt, mely gátolja a nyugodt munkavégzést. A KDFSZ iránti munkavállalói bizalomvesztésnek köszönhetően a Szakszervezetnek olyannyira beszűkült Magyarországon a mozgástere, hogy a tagtoborzás terén már csak etikátlan eszközöket tud alkalmazni, melytől a SPAR mindenkor elhatárolódik. • A szakszervezetek tagtoborzását a SPAR mindenkor támogatja, a szakszervezeti tagságról minden esetben a dolgozók szabadon, saját akaratokból dönthetnek és ez igaz akkor is, ha valaki saját akaratából elhagyja a szakszervezetek bármelyikét. • Nincs bérvita a SPAR-nál, a vállalatnál elérhető legalacsonyabb alapbér 220 ezer forint, mely több mint 12 százalékkal magasabb, mint a jelenben elérhető garantált bérminimum. Ezen felül egyedülálló módon 13. havi juttatást is biztosítunk a munkatársaink számára. A targoncavezetők 2018-ban pótlékok és egyéb juttatások nélkül havonta átlagosan bruttó 367.447.- Ft-ot kerestek. • A SPAR egyedülálló a piacon azzal, hogy saját dolgozókat foglalkoztat logisztikai szervezetében, stabilitást biztosítva ezzel a munkavállalók részére a bejelentett munkahely, a magas színvonalú bérek és a hosszútávú megélhetés tekintetében, melyet munkatársaink pozitív véleménye is visszaigazol. • A SPAR mind a 13 ezer munkavállalója bejelentett, tiszta, átlátható jogviszonnyal rendelkezik, akik után a vállalat az adó- és járulékfizetési kötelezettségeit mindenkor, időben, hiánytalanul teljesíti. Munkavállalóink iránti elkötelezettségünket mi sem mutatja jobban, mint az idei évben végrehajtott 7,5 milliárd forintos bérfejlesztés, mely szintén egyedülálló a magyar piacon. • Azonnali hatállyal elindítjuk a szükséges jogi eljárásokat a KDFSZ vezetője és megbízott ügyvédje ellen, mert a SPAR Magyarország nem tud azonosulni olyan lejárató kampánnyal, ahol a KDFSZ a SPAR munkavállalóit eszközként használja saját céljai eléréshez. Minden erőnkkel azon fogunk dolgozni, hogy megvédjük munkatársainkat és biztosítsuk a feltételeket a nyugodt munkavégzéshez. 
-írták közleményükben. A Spar körüli botrány február 25-én kezdődött, a Magyar Nemzet ekkor írt arról, hogy hatósági vizsgálat indulhat az üzletláncnál a törvényben garantált bérminimumnál alacsonyabb fizetések miatt. A Spar ezt az állítást is cáfolta.
Szerző

Kilencmilliárdos fűtési beruházást bukott el Mészáros Lőrinc Szegeden

Publikálás dátuma
2019.02.28. 11:03

Fotó: Kovalovszky Dániel
A CBA-tulajdonos cége futott be a fűtési pályázaton, ők építhetnek geotermikus hálózatot a városban. Örülhet Tiborcz István korábbi üzlettársa is.
Zajlik a Szeged geotermikus energiára állítása: a tavaly megkezdett munkát a CBA-tulaj Lekeny György által vezetett Hansa Kontakt Invest folytatja, ami 9,2 milliárdos pályázatot nyert el a napokban, és négy szegedi városrészben alakíthat ki hőhálózatot  - derül ki az európai közbeszerzési értesítőből, vagyis a TED-ből.
Lekeny vállalkozása az eredetileg tervezettnél 148 millió forinttal drágábban vállalta a munkát, ami egy ekkora volumenű beruházásnál nem jelent kiugró áremelkedést. A szegedi geotermikus beruházásokról tavaly augusztusban a hvg.hu is, arra is kitérve, hogy a 22 milliárd forintos összköltségvetésű, a város hőellátását és levegőminőségét is javító projekt részben uniós forrásokból zajlik, a költségvetés felét pedig CBA-közeli befektetők biztosítják.
A Hansa Kontakt megbízása tehát nem annyira meglepő – inkább az az érdekes, hogy kit tudtak legyőzni szinte verseny nélkül a pályázaton. A tenderre ugyanis jelentkezett a január óta Mészáros Lőrinc gazdasági érdekeltségbe tartozó ZÁÉV is, hogy aztán érdemi megmérettetés nélkül bukjon el. Mint az ajánlatok elbírálásáról szóló összegzésből kiderül, a Mészáros-vállalkozás kudarcát profán formai hiba okozta:
a ZÁÉV ajánlatában négy részes beszerzés egyik pályázati fejezetéhez sem csatolt árazott költségvetést – pedig ezt az ajánlatkérő, a Nemzeti Fejlesztési Programiroda elvárta volna.

Aggódni azért nem kell, a beruházás a NER keretein belül marad. Sőt, jól jár vele az Orbán-vejjel üzletelő Paár Attila is: a tender nyertese már pályázati anyagában jelezte, hogy alvállalkozóként bízná meg többek között a West Hungária Baut, melynek Paár az ügyvezetője.
Szerző
Témák
Szeged ZÁÉV
Frissítve: 2019.02.28. 11:10