Izrael;Benjamin Netanjahu;vádemelés;

Vádat emeltek Benjamin Netanjahu ellen, bukhatja a választást

Az izraeli főügyész bejelentette, vádat emel Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen.

Avichai Mandelblit főügyész hónapok óta fontolgatta, hogy a kormányfő korrupciós ügyei miatt megteszi ezt a lépést. Elhatározásában feltehetően megerősítette, hogy az izraeli legfelsőbb bíróság csütörtökön visszautasította a Likud párt kérelmét, hogy a főügyész a választásig ne emeljen vádat.

Április 9-én előrehozott parlamenti választások lesznek Izraelben. Határozottan kijelentette, hogy még a voksolás előtt előterjeszti az indítványát. Avichai Mandelblit azonban nem a politikába akart beavatkozni, még ha a látszat ennek ellenkezőjére utal is. Azt mondta, számára az igazság a legfontosabb, és ezért nem várhat indítványával addig, amíg lezajlik a voksolás. Csakhogy lépésének akár az is lehet a következménye, hogy a kormányfő pártja, a jobboldali Likud - amelyet korábban biztos befutónak tekintettek - a számba jöhető koalíciós partnereivel sem lesz képes többséget összekovácsolni. Így két magyar ősökkel bíró politikus, a centrista Jair Lapid és Beni Ganz centrista jellegű politikai tömörülése kísérelheti meg a kormányalakítást, ugyancsak koalícióban. A vádemelésnek tehát súlyos következményei lehetnek. Az izraeli választók számára az alkalmasság legfontosabb kritériuma a biztonság garantálása, amire egy meggyanúsított politikus aligha a legmegfelelőbb. 

A Benjamin Netanjahu elleni vádak egyike szerint a kormányfő és felesége drága ajándékokat fogadott el egy izraeli születésű hollywoodi milliárdos producertől, és egy ausztrál üzletembertől. A szivarok és pezsgő értékét, átszámítva mintegy 80 millió forintra becsülik. A vád szerint ez bizalommal való visszaélés.  A másik ügyben - a vád szerint - egy izraeli újság kiadójának a kormányfő  felajánlotta, hogy kedvezőbb cikkekért cserébe segít stabilizálni a lap helyzetét, az egyik médiaversenytársával szemben. Az újság kiadóját vesztegetéssel, Netanjahut pedig itt is a bizalommal való visszaéléssel vádolják.

A harmadik vádpont - vesztegetés - szerint az egyik telekommunikációs társaság főrészvényese arra utasította a tulajdonában lévő híroldalt, hogy pozitív média visszhangot teremtsen Netanjahu és családja számára. Cserébe a cég a trösztellenes törvények tiltása ellenére vásárolhatott meg egy  műholdas kábelszolgáltatót.

A kormányfő minden vádpontban ártatlannak vallja magát. A vádemeléssel sújtott miniszterelnöknek nem kötelező lemondania. A Knesszet, a parlament felkérheti ugyan erre, de ezt sem kell figyelembe vennie.