Volt barátnőjére lőtt egy férfi, és a nő új barátját is a helyszínre akarta csalni

Publikálás dátuma
2019.02.28. 17:11

A gyanú szerint a férfi a szobába lépve azonnal mellkason lőtte a sértettet a gumilövedékek kilövésére alkalmas gáz és riasztó fegyverével, majd az ágyhoz akarta kötözni, hogy levideózza.
A Budakörnyéki Járásbíróság nyomozási bírója egy hónapra elrendelte annak a nyíregyházi férfinak a letartóztatását akit életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletével és más bűncselekménnyel gyanúsít a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság - áll a Budapest Környéki Törvényszék szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében.

A terhelt 2018 júniusától 2018 szeptemberéig volt a barátja a sértettnek. 2019 januárjában megbeszélték, hogy végleg szakítanak, és nem keresik többé egymás társaságát, 2019. február 25-én este a gyanúsított mégis megjelent a sértett házánál. Az ajtó nem volt kulcsra zárva, ezért a gyanúsított akadály nélkül bejutott a házba, ahová magával vitte a gumilövedékek kilövésére alkalmas gáz és riasztó fegyverét a hozzá való lövedékekkel, továbbá gyorskötözőt és egy sniccert.

A sértett a szobában a fésülködő asztalnál ült, amikor a gyanúsított a szobába lépett.

A sértett felugrott, kérdőre vonta a gyanúsítottat, aki rögtön rálőtt a jobb kezében tartott fegyverrel. A lövedék a sértettet a mellkas bal oldalán találta el.

A gyanúsított felszólította a sértettet, hogy feküdjön az ágyra, azonban ennek a sértett nem akart eleget tenni, ezért az ágyra lökte, majd közölte vele, hogy megkötözi, erről videót készít, így oda tudja csalni a sértett új barátját, akinek el fogja vágni a torkát.

A sértett dulakodni kezdett a gyanúsítottal, és a nyitott ablakon keresztül a kertbe menekült.

A gyanúsított megragadta a haját, húzta vissza, majd a két szeme között meglőtte a sértettet, illetve megütötte a fejét a pisztollyal.

A gyanúsított elbotlott, ezt kihasználva a sértett az utcára szaladt és egy taxistól segítséget kért. A terhelt tettét követően a bal könyök hajlatában egy pengével 3 cm-es sebet okozott magának.

A gyanúsított cselekménye bizonyítottság esetén emberölés előkészületének bűntette és életveszélyt okozó testi sértés bűntettének kísérletének megállapítására alkalmas. A gyanúsított ellen két büntetőeljárás van folyamatban, ami nem tartotta vissza újabb bűncselekmény elkövetésétől. Éppen ezért fennáll a szökés, elrejtőzés , továbbá a bűnismétlés veszélye, így a bíróság elrendelte a gyanúsított letartóztatását az első fokú bíróság tárgyalás előkészítése során hozandó határozatáig, legfeljebb azonban 2019. március 28. napjáig.
Szerző

Halálos baleset – Vonattal ütközött egy autó Kisteleknél

Publikálás dátuma
2019.02.28. 16:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A gépkocsi sofőrje életét vesztette, utasa megsérült.
Vonattal ütközött össze egy személyautó Kistelek közelében, a 841-es vasúti szelvényben levő átjáróban csütörtök délután. A balesetben az autó sofőrje életét vesztette, utasa megsérült – írja a police.hu. A Mávinform közölte, hogy a gépkocsi a Móra InterCity elé hajtott, és az átjáróban jól működött a fénysorompó. A vonaton utazók közül nem sérült meg senki. A helyszínelés idejére a vágányt lezárták, ezért a Kiskunfélegyháza–Kistelek szakaszon pótlóbusz közlekedik​. A Budapest–Cegléd–Szeged vonalon utazóknak 30-60 esetenként 90-120 perccel hosszabb menetidővel kell számolniuk.  
Szerző
Témák
baleset Kistelek

Szigorítás: csak akkor vehetik le a bilincset a tárgyaláson, ha jelentik a központnak

Publikálás dátuma
2019.02.28. 16:06
illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az új rendelkezésnek minden bizonnyal a két héttel ezelőtti budapesti fogolyszökéshez van köze. Az őröknek kézi rádión kell jelentést tenni a büntetés-végrehajtási intézet biztonsági ügyeletének.
Csütörtökön a Pesti Központi Kerületi Bíróságon a bíró megkérte a büntetés végrehajtási őrt, hogy vegye le a bilincset az elővezetett rab kezéről, azonban az őr - a korábbi gyakorlattól eltérően - ezt csak azután hajtotta végre, miután a rádióján jelentette azt a központnak - olvasható a 444.hu beszámolójában. Nem nehéz arra gondolni, a szokatlan jelenetnek ahhoz a február 15-i, nagy visszhangot kiváltott esethez lehet köze, amikor is egy rab megszökött a Fővárosi Törvényszékről, és csak nagy erőket mozgósító hajsza után sikerült elkapni.

A portál rá is kérdezett a büntetés-végrehajtási szervezetnél (bv.) az esetleges összefüggésre, a válasz szerint pedig:


"a bv. szervezet folyamatosan felülvizsgálja a biztonságra vonatkozó szabályokat, amelyeket rendszeresen – egy adott eset tapasztalatait is leszűrve – módosít.

Ennek a felülvizsgálatnak a része az a részben megújult gyakorlat is, amely alapján 2019. február 20-tól valamennyi büntetés-végrehajtási szerven kívül történő előállítás esetén, az alkalmazott mozgáskorlátozás könnyítése előtt a személyi állomány tagja a számára biztosított kézi EDR rádiókészüléken a büntetés-végrehajtási intézet biztonsági ügyelete felé jelentést tesz”

Az a bizonyos "egy adott eset" tehát alighanem Sz. Károly említett szökése, amely kapcsán egyébként a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága (BVOP) akkor azt közölte, hogy

a megtámadott felügyelő nem hibázott,

az előállításkor az eljáró ügyészség vagy a bíróság ugyanis elrendelheti a mozgáskorlátozó eszköz eltávolítását, a felügyelő pedig köteles a rendelkezést végrehajtani. A Fővárosi Törvényszék pedig azzal igyekezett elhárítani a felelősséget, hogy a fogvatartott biztonsági kockázatának megítélése nem a bíróság feladata, azt úgynevezett őrzésbiztonsági szempontok határozzák meg, melyeket a fogva tartást végző intézet állapít meg.

Felelőse tehát, jelen tudásunk szerint, nincs a két héttel ezelőtt történteknek, ezzel együtt most a bv. szervezetnél, mint fogalmaztak, a fogva tartás és az előállítás biztonságának további fokozása céljából elrendelték a fentebb leírt új gyakorlatot.
Szerző