Felhős, szeles idővel és szórványos záporokkal indul a március

Publikálás dátuma
2019.02.28. 18:21
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Péntekre virradóra az Északi-középhegység vidékén még lehet gyenge fagy. A Dunántúlon, illetve a középső országrészben erős nyugati, északnyugati szél várható, amelyet helyenként viharos lökések is kísérhetnek.
Csütörtök éjszaka eleinte észak felől fátyolfelhők érkeznek az ország fölé, majd fokozatosan meg is vastagszik a felhőzet, és az éjszaka második felében a Dunántúlon már elszórtan fordulhat elő kisebb eső, zápor.

Pénteken, átmeneti szakadozásokkal, döntően erősen felhős lesz az ég. Szórványosan várható kisebb eső, zápor. Csütörtökön éjszaka elsősorban az északi megyékben, pénteken a Dunántúlon, illetve a középső országrészben többfelé megerősödik a nyugati, északnyugati szél, amelyet reggelig helyenként viharos lökések is kísérnek. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet -1 és +9 között alakul, az északkeleti megyékben lesz a leghidegebb. A legmagasabb nappali hőmérséklet pénteken többnyire 9 és 16 fok között várható, délnyugaton valószínű a melegebb.

Magyarországon még soha nem volt olyan meleg februárban, mint ma

Publikálás dátuma
2019.02.28. 18:01
Fiatal lányok napoznak a tavaszias melegben a nagykanizsai csónakázótónál 2019. február 28-án
Fotó: MTI/Varga György / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Három melegrekord is megdőlt a meteorológiai tél utolsó napján.
Sárváron az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) mérései alapján 23,5 Celsius-fok volt ma, ennél melegebbet hazánkban még egy egyetlen februári napon sem regisztráltak. A korábbi rekord 22,9 fok volt (1998. február 12., Rábagyarmat).

A fentiből következik, hogy a mostani 23,5 fok egyben napi melegrekord is. Emellett megdőlt a budapesti csúcs is, Újpesten ugyanis 20,3 fokot mértek, márpedig - a hivatalos meteorológiai mérések kezdete óta - még soha ilyen meleg nem volt a fővárosban február 28-án.
Szerző
Frissítve: 2019.02.28. 20:09

Tarlós örülne, ha népszavazás döntene a római-parti gátról

Publikálás dátuma
2019.02.28. 17:13
Árvízi védekezés a Római parton
Fotó: Kállai Márton
A főpolgármester szerint már teljesen átpolitizálódott a védmű kérdése.
„Már jó ideje annak örülnék a legjobban, ha népszavazás döntené el, hol épüljön meg a római-parti gát, a hullámtérben vagy a Nánási úton”

– mondta a Blikknek Tarlós István főpolgármester. Tarlós ezt azzal indokolta: a római-parti védmű kérdése már teljesen átpolitizálódott, annak ellenére, hogy ő mérnökként mindig is a szakmai döntés pártján állt. És a part menti gát ellenzői korábban többször is erőltették a népszavazást, de mióta ennek szabad az útja, több ízben beadták a kérdéseket, ám a kijelölt határidőig az aláírási íveket sem vették át, majd azonnal újra beadták ugyanazt a kérdést.
„Élek a gyanúperrel, hogy nem élnek, hanem visszaélnek a joggal. Mintha maguk sem bíznának a referendum sikerében”

– jelentette ki.

A főpolgármester szerint felesleges ez a játék, mert a vitatott, parttal párhuzamos védmű építését a főváros nem sürgeti. A lapnak azt mondta, hogy két olyan árvízvédelmi beruházást is megkezdett a főváros, ami a csillaghegyi öblözet biztonságát szolgálja. Már javában magasítják a pünkösdfürdői gátat, a munkálatok idén itt befejeződnek, és az Aranyhegyi-patakot is jobban a medrébe szorítják kétmilliárd forintért. 
„Talán meglepő, de eddig árvízkor az Aranyhegyi-patak szinte nagyobb veszélyt jelentett a Római lakótelepre, mint maga a Duna”

– közölte Tarlós.

Szerinte ez a két munka 100 év óta a legnagyobb volumenű árvízvédelmi fejlesztés Budapesten. Azzal kapcsolatban, hogy rendeznék a Római-partot és szabadstrandot jelölnének ki, a főpolgármester úgy fogalmazott:
„nagyon szép, hogy igyekszik a kerület, de arról nem szabad elfeledkezni, hogy a közvetlen part közigazgatásilag a fővároshoz tartozik, ezt a munkát csak közösen végezhetik velünk.”

A szabadstrandnak vannak komoly feltételei, de a területrendezésről az egyeztetéseket, a tervezést a Főváros már egy éve megkezdte, a kerület erre bármikor rácsatlakozhat – jelentette ki.
Szerző
Frissítve: 2019.02.28. 17:32