Eljárást indítottak egy "cetbörtön" üzemeltetői ellen

Publikálás dátuma
2019.03.01. 10:10
Illusztráció
Fotó: Dong fang / Imaginechina / AFP
Eljárást indított az orosz Távol-Keleten "cetbörtönt" üzemeltető több vállalkozás ellen a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB). A gyanú szerint a cégek tengeri emlősöket fogtak be és szállítottak külföldi delfináriumoknak.
 A halászatra vonatkozó szabályok megsértése címén elindított eljárásról csütörtökön tett bejelentést a határőrizetért is felelős FSZB sajtószolgálata. A szakvéleményre hivatkozó indoklás szerint 11 kardszárnyú és 87 fehér delfint (beluga) "nem megfelelő körülmények között" tartanak fogva Tengermellék régióban, a Vlagyivosztok és az észak-koreai határ között található Szrednyaja öbölben.
A csendes-óceáni partvidéken létrehozott "cetbörtön" ügyében 2018 utolsó hónapjaiban kongatták meg a vészharangot az állatvédők. Szakemberek követelték, hogy a ketrecben tartott állatokat előzetes akklimatizálás után engedjék vissza természetes közegükbe. Az aktivisták egyébként az állítják, hogy három fehér delfinborjú elpusztult a fogságban. A "cetbörtön" fenntartói szerint az állatok kitörtek a rácsok közül. A rendőrség február folyamán nyomozást indított egy kardszárnyú delfin eltűnésének ügyében is.
Az ügyben az Afalina, a Belij Kit, az Okeanarium DV és a Szocsinszkij Gyelfinarium elnevezésű cégek ellen indult eljárás. Az orosz törvények értelmében a fogva tartott delfineket kizárólag tudományos célból lett volna szabad befogni.
Szerző

Kiváló emlékezetük segíti megfelelő táplálékhoz a kék bálnákat

Publikálás dátuma
2019.02.28. 11:28
Illusztráció
Fotó: SCIEPRO / SCIENCE PHOTO LIBRARY / SKU / / AFP
A kék bálnák kiváló emlékezőképességükre hagyatkozva térnek vissza rendszeresen azokra a jó minőségű zsákmányt biztosító, állandó tápláléklelőhelyekre, amelyek régóta megbízhatóan kiszolgálják őket - derült ki egy új tanulmányból.
"Tudjuk, hogy a szárazföldön élő vándorló fajok, az északi-sarkvidéken élő kaributól kezdve a tanzániai Serengeti Nemzeti Parkban élő gnúkig, úgy javítják túlélési esélyeiket, hogy a szezonálisan elérhető váló táplálékokhoz igazítják a vándorlásuk ütemét és idejét, tehát nem csupán elindulnak A-ból B-be"

- mondta Briana Abrahms, az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutató Hivatal (NOAA) kaliforniai kutatóintézetének munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A kék bálnák a jelek szerint ugyanezt a stratégiát alkalmazzák évről évre az Egyesült Államok nyugati partvidéke mentén, annyi kiegészítéssel, hogy ők a kiváló emlékezőképességüket is bevetik. 
"Ezek a hosszú életű, rendkívül intelligens állatok arra alapozzák a mozgásirányukat, hogy hol és mennyi táplálékra számíthatnak a vándorlásuk során"

- mondta Bruce Mate, az Oregoni Állami Egyetem tengeri emlősökkel foglalkozó intézetének vezetője.

A szakemberek az intézet által begyűjtött tíz évnyi adatot tanulmányozva nézték meg hatvan kék bálna napi szintű mozgását az Egyesült Államok nyugati partvidéke mentén, majd az eredményeket összevetették az óceáni tápláléklelőhelyek krillpopulációinak méretével - olvasható a Science Daily tudományos hírportálon.
"Úgy véljük, hogy a kék bálnák a történelmileg kialakult vándorlási útvonalakat és időzítést használják ahhoz, hogy eljussanak a várhatóan legbőségesebb tápláléklelőhelyek közelébe, majd az adott környezeti feltételek függvényében apró módosításokat eszközölnek"

- mondta Daniel Palacios, az intézet munkatársa.

A tanulmány, amely az amerikai tudományos akadémia folyóiratának (PNAS) jövő heti számában jelenik meg, felveti a kérdést, hogy mi fog történni a bálnapopulációkkal, ha a változó éghajlat hatására a tápláléklelőhelyek kínálata jelentősen el fog térni a bálnák várakozásaitól.
Szerző

A macska is átveszi a gazdája viselkedését

Publikálás dátuma
2019.02.28. 09:09
Illusztráció
Fotó: Pexels
Ahogy a gyerekek a szüleik, a kutyák pedig a gazdáik külső és belső tulajdonságait veszik át, a macskatulajdonosok személyiségvonásai is hatással lehetnek házi kedvencük viselkedésére és jóllétére - állapították meg az angliai Lincolni Egyetem és a Nottingham Trent Egyetem kutatói.
A vizsgálat hasonló eredményeket hozott, mint a szülő-gyermek kapcsolatokat vizsgáló korábbi kutatások. Az emberi személyiséget vizsgáló tanulmányok például kimutatták, hogy a szülői neuroticizmus negatív hatással lehet a gyerek jóllétére, ami megmutatkozhat a gyengébb fizikai és mentális egészségben vagy az általánosságban nézve alacsonyabb életminőségben. 
A mostani vizsgálat kimutatta, hogy a macskatulajdonosok esetében a szorongással és érzelmi bizonytalansággal járó neuroticizmus magas szintje negatív hatással lehet a háziállat kedélyére. A magas fokú neuroticizmussal jellemezhető macskatulajdonosok továbbá nagyobb valószínűséggel számoltak be arról, hogy a macskájuknak "viselkedési problémája van", ami fokozott agresszivitásban, szorongó/félénk magatartásban nyilvánul meg, emellett ezeknél az állatoknál gyakoribb a stresszel összefüggő betegség, a folyamatos orvosi kezelés, valamint a túlsúly. 
Illusztráció
Fotó: Pixabay
A macskatartók pozitív személyiségjegyei ugyanakkor szintén hatással vannak a háziállat viselkedésére. A magas fokú lelkiismeretességgel jellemezhető macskatulajdonosok házi kedvenceinél például kevésbé észlelhető szorongás, agresszivitás és elkerülő magatartás.
"Nagyon sok állattulajdonos családtagként tekint a házi kedvenceire, erős kötődést alakít ki velük. Ezért nem meglepő, hogy a háziállatainkra hatással van, ahogy viselkedünk velük, ahogy kezeljük őket. A gazdik többsége a legjobbat akarja a nyújtani a macskájának és a mostani eredmények rávilágítanak, hogy milyen nagy hatással lehet a személyiségünk a háziállatunk jóllétére"

- mondta Lauren Finka, a Nottingham Trent Egyetem munkatársa.

A PLOS ONE című tudományos folyóiratban publikált tanulmány több mint háromezer, döntően Nagy-Britanniában élő macskatulajdonos bevonásával készült. A kutatás részeként a szakemberek saját személyiségvonásaikról kérdezték a résztvevőket, valamint a macskájuk viselkedéséről, egészségi állapotáról és életmódjáról is kifaggatták őket - írta a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál. 
Szerző
Frissítve: 2019.02.28. 12:51