A veszprémi kórház több osztályán is ágyakat szüntethettek meg

Publikálás dátuma
2019.03.01. 10:11

Fotó: Google Street View
A 24.hu úgy tudja, az is előfordul, hogy nem szakorvosok ugranak be ügyelni más osztályra a veszprémi kórházban.
Nemrég beszámoltunk arról, hogy a veszprémi megyei kórház is kénytelen volt szűkíteni az érsebészeti ellátást, mert a feladathoz már nem tudnak orvost biztosítani. Most a 24.hu azt írja: nagyobb a gond az eddig ismertnél, információik szerint ugyanis ágyak megszüntetését és osztályok összevonását kellett levezényelni a közelmúltban az orvos- és ápolóhiány miatt, és nem szakorvosok ugranak be ügyelni más osztályra a veszprémi kórházban. Úgy tudják, a kardiológián tavaly nyár környékén az ágyak csaknem harmadát fel kellett számolni. Értesüléseik szerint 22 ágyat szüntetett meg a kórházi vezetés az addigi durván 70-ből, az osztálynak ősz óta vezetője sincs. De nem csak itt mutatkozik meg az egyre szorítóbb orvos- és ápolóhiány: a portál szerint gyakran megesik, hogy nem kardiológusok, hanem gasztroenterológusok ugranak be ügyeletet ellátni a kardiológiai részleghez tartozó, speciális felkészültséget igénylő úgynevezett coronaria-őrzőre. A veszprémi Csolnoky Ferenc kórház egyik legnagyobb részlege a belgyógyászat. A cikk szerint – bár két osztályra bontották és éveken át így működött – tavaly az egyik osztályon kellett hasonló arányban ágyakat felszámolni, mint a kardiológián, az idén év elején pedig információink szerint a másik belgyógyászati osztályon is megszüntettek 22 ágyat a 72-ből. Az ok a szakemberínség, és – mint írják – a két osztályt összevonják, de van olyan forrásuk, aki már múlt időben beszélt az összeolvasztásról. 
Szerző

Már 12 megyében van tűzgyújtási tilalom

Publikálás dátuma
2019.03.01. 09:54
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Az érintett területeken tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon.
Újabb öt megyében lép életbe péntektől tűzgyújtási tilalom, így már összesen tizenkét megyére érvényes – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Mint írják, az illetékes hatóságok Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Pest és Veszprém megyében változatlanul fenntartják, továbbá március 1-jétől Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is kiterjesztik. Ennek értelmében a megjelölt megyékben tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. Az érvényben lévő tűzgyújtási tilalomról az www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak.
Szerző

Folytatódik az M7-es felújítása, forgalomlassulás lehet

Publikálás dátuma
2019.03.01. 09:25

Fotó: Népszava
Márciustól május 9-éig a 96-os és a 102 kilométer között zajlanak a munkálatok.
Forgalomlassulással járhat az M7-es autópálya mától folytatódó felújítása, amelynek részeként több mint húsz kilométeren újul meg a pálya Letenye felé vezető oldala Siófok térségében, a 90-es és 111-es kilométer között – tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Zrt. az MTI-t. A közleményben azt írták: több mint nettó 3,4 milliárd forintból újul meg az autópálya érintett szakasza. A munkák első üteme a 102-es és 111-es kilométer között 2018 őszén befejeződött, a következő útszakaszokat idén tavasszal és ősszel sávelhúzás és átterelés mellett javítják majd. Márciustól május 9-éig a 96-os és a 102 kilométer között zajlanak a munkálatok: Siófok felé egy, Budapest felé két sávon haladhat majd a forgalom. A siófok-sóstói csomópontot és a szabadi pihenőhelyet részlegesen lezárják. Kiemelték, hogy a felújítások ütemezésénél figyelembe vették a nyári, turisztikai főszezont, így a felújítás utolsó üteme várhatóan szeptember 2-ától október 27-éig tart majd. A Letenye felé vezető pályaoldal felújításánál egy környezetbarát eljárást alkalmaznak, az elbontott útalap jó részét újrahasznosítva építik ki az új alaprétegeket – tették hozzá.
Szerző