Brüsszel;Navracsics Tibor;Trócsányi László;

2019-03-01 10:33:15

Navracsics már elképzelhetőnek tartja, hogy büntetésből küldték ki Brüsszelbe

– Eleinte azt mondtam, ez nem igaz, most azonban már nem vagyok biztos benne – mondta az uniós biztos.

– Sokfelől hallottam annak idején, büntetésből küldtek ki Brüsszelbe uniós biztosnak – mondta a Civil Rádió reggeli műsorában Navracsics Tibor, akinek mandátumát bizonyosan nem hosszabbítja meg a kormány, s utóda Trócsányi László igazságügyi miniszter lehet. – Eleinte azt mondtam, ez nem igaz, most azonban már nem vagyok biztos benne – tette hozzá, s nevetve azt is megjegyezte, pályaválasztás előtt áll…

Navracsics kijelentette, négy és fél éven át próbálta képviselni a magyar érdekeket Brüsszelben, s az unióét idehaza, s az is kiderült, legutóbb több mint négy hónapja, október 31-én beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel.

A kórházaknak civilek által felajánlott ágyakról, melyeket a Heim Pál kórház visszautasított annyit mondott: lehet, hogy kritikája az egészségügyi rendszernek, hogy nincs pénze ágyakra, ám a bútorok elfogadása ettől még nem jelent ellenzéki mentalitást.

– Ha nincs ágy, el kell fogadni – mondta határozottan, s hozzátette, akkor sem látna lehetőséget rá, hogy a nagy ellátórendszerek minden problémája megoldódjon, ha hirtelen ömleni kezdene a pénz a területekre, mert mindig lesznek újabb és újabb igények és elvárások.

A migrációval kapcsolatosan megjegyezte, minden tömegdemokrácia egy idő után szükségszerűen eljut az ösztönök és a félelmek birodalmába, s ez az ösztönszerűség találkozott a migrációval.

– Amikor pedig adódik valamilyen komoly ügy, akkor azt a politika a legalsó szinteken is érthető módon kommunikálja – utalt a magyar kormány propagandájára. – Évekkel ezelőtt az EU késve és rosszul reagált a menekültkérdésre, s bár voltak korrekciós kísérletek, a magyar kormány nem kért ezekből.

A mostani, Brüsszel-ellenes kormánypropagandáról Navracsics megjegyezte, korábban Brüsszelben valamilyen formában valóban szóba kerültek azok a lehetőségek, amiket a kormány a kampányában állít, az unió pedig azért reagál, mert az Európai Bizottság elnökének az arcával fut ez a kampány, azt a látszatot keltve, hogy Magyarország nélkül születnek döntések – pedig az ország az EU tagja, s képviselői jelen vannak minden döntéshozatalnál.

– És én vagyok az a biztos – utalt a saját, meglehetősen kettős helyzetére –, akit kiküldött az unióba a kormánya, mely aztán azonnal megtámadta Brüsszelt.