Navracsics már elképzelhetőnek tartja, hogy büntetésből küldték ki Brüsszelbe

Publikálás dátuma
2019.03.01. 10:33

Fotó: Vajda józsef / Népszava
– Eleinte azt mondtam, ez nem igaz, most azonban már nem vagyok biztos benne – mondta az uniós biztos.
– Sokfelől hallottam annak idején, büntetésből küldtek ki Brüsszelbe uniós biztosnak – mondta a Civil Rádió reggeli műsorában Navracsics Tibor, akinek mandátumát bizonyosan nem hosszabbítja meg a kormány, s utóda Trócsányi László igazságügyi miniszter lehet. – Eleinte azt mondtam, ez nem igaz, most azonban már nem vagyok biztos benne – tette hozzá, s nevetve azt is megjegyezte, pályaválasztás előtt áll… Navracsics kijelentette, négy és fél éven át próbálta képviselni a magyar érdekeket Brüsszelben, s az unióét idehaza, s az is kiderült, legutóbb több mint négy hónapja, október 31-én beszélt Orbán Viktor miniszterelnökkel. A kórházaknak civilek által felajánlott ágyakról, melyeket a Heim Pál kórház visszautasított annyit mondott: lehet, hogy kritikája az egészségügyi rendszernek, hogy nincs pénze ágyakra, ám a bútorok elfogadása ettől még nem jelent ellenzéki mentalitást. – Ha nincs ágy, el kell fogadni – mondta határozottan, s hozzátette, akkor sem látna lehetőséget rá, hogy a nagy ellátórendszerek minden problémája megoldódjon, ha hirtelen ömleni kezdene a pénz a területekre, mert mindig lesznek újabb és újabb igények és elvárások. A migrációval kapcsolatosan megjegyezte, minden tömegdemokrácia egy idő után szükségszerűen eljut az ösztönök és a félelmek birodalmába, s ez az ösztönszerűség találkozott a migrációval. – Amikor pedig adódik valamilyen komoly ügy, akkor azt a politika a legalsó szinteken is érthető módon kommunikálja – utalt a magyar kormány propagandájára. – Évekkel ezelőtt az EU késve és rosszul reagált a menekültkérdésre, s bár voltak korrekciós kísérletek, a magyar kormány nem kért ezekből. A mostani, Brüsszel-ellenes kormánypropagandáról Navracsics megjegyezte, korábban Brüsszelben valamilyen formában valóban szóba kerültek azok a lehetőségek, amiket a kormány a kampányában állít, az unió pedig azért reagál, mert az Európai Bizottság elnökének az arcával fut ez a kampány, azt a látszatot keltve, hogy Magyarország nélkül születnek döntések – pedig az ország az EU tagja, s képviselői jelen vannak minden döntéshozatalnál. – És én vagyok az a biztos – utalt a saját, meglehetősen kettős helyzetére –, akit kiküldött az unióba a kormánya, mely aztán azonnal megtámadta Brüsszelt.
Szerző
Frissítve: 2019.03.01. 12:01

A veszprémi kórház több osztályán is ágyakat szüntethettek meg

Publikálás dátuma
2019.03.01. 10:11

Fotó: Google Street View
A 24.hu úgy tudja, az is előfordul, hogy nem szakorvosok ugranak be ügyelni más osztályra a veszprémi kórházban.
Nemrég beszámoltunk arról, hogy a veszprémi megyei kórház is kénytelen volt szűkíteni az érsebészeti ellátást, mert a feladathoz már nem tudnak orvost biztosítani. Most a 24.hu azt írja: nagyobb a gond az eddig ismertnél, információik szerint ugyanis ágyak megszüntetését és osztályok összevonását kellett levezényelni a közelmúltban az orvos- és ápolóhiány miatt, és nem szakorvosok ugranak be ügyelni más osztályra a veszprémi kórházban. Úgy tudják, a kardiológián tavaly nyár környékén az ágyak csaknem harmadát fel kellett számolni. Értesüléseik szerint 22 ágyat szüntetett meg a kórházi vezetés az addigi durván 70-ből, az osztálynak ősz óta vezetője sincs. De nem csak itt mutatkozik meg az egyre szorítóbb orvos- és ápolóhiány: a portál szerint gyakran megesik, hogy nem kardiológusok, hanem gasztroenterológusok ugranak be ügyeletet ellátni a kardiológiai részleghez tartozó, speciális felkészültséget igénylő úgynevezett coronaria-őrzőre. A veszprémi Csolnoky Ferenc kórház egyik legnagyobb részlege a belgyógyászat. A cikk szerint – bár két osztályra bontották és éveken át így működött – tavaly az egyik osztályon kellett hasonló arányban ágyakat felszámolni, mint a kardiológián, az idén év elején pedig információink szerint a másik belgyógyászati osztályon is megszüntettek 22 ágyat a 72-ből. Az ok a szakemberínség, és – mint írják – a két osztályt összevonják, de van olyan forrásuk, aki már múlt időben beszélt az összeolvasztásról. 
Szerző

Már 12 megyében van tűzgyújtási tilalom

Publikálás dátuma
2019.03.01. 09:54
Képünk illusztráció
Fotó: Németh András Péter
Az érintett területeken tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon.
Újabb öt megyében lép életbe péntektől tűzgyújtási tilalom, így már összesen tizenkét megyére érvényes – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih). Mint írják, az illetékes hatóságok Bács-Kiskun, Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Heves, Pest és Veszprém megyében változatlanul fenntartják, továbbá március 1-jétől Békés, Csongrád, Hajdú-Bihar, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyére is kiterjesztik. Ennek értelmében a megjelölt megyékben tilos a tűzgyújtás a kijelölt tűzrakó helyeken, valamint az erdők és fásítások határától számított kétszáz méteres körzetben lévő külterületi ingatlanokon. Az érvényben lévő tűzgyújtási tilalomról az www.erdotuz.hu és a www.katasztrofavedelem.hu oldalon elhelyezett térkép segítségével tájékozódhatnak.
Szerző