Újabb pártok sokalltak be: levélben kérik a Fidesz kizárását

Publikálás dátuma
2019.03.01 11:10

Fotó: Németh András Péter
A portugálok és a hollandok is az EPP elnökségéhez fordultak.
A flamand, a vallon, valamint a luxemburgi kereszténydemokraták után, a portugálok is megírták levelüket az EPP elnökségének, amelyben kérik, hogy az EPP szabályzatának megfelelően a magyar tagpártot függesszék fel vagy zárják ki a pártcsaládból. Néppárti források lapunknak nem kívánták kommentálni a portugál sajtóban megjelent hírt. A portugál Néppárt véleménye szerint a Fidesz által keltett feszültségek és konfliktusok nyilvánvalóan és szándékosan a pártcsalád egységének a megbontására irányulnak. Az Assunção Cristas pártelnök és Nuno Melo EP-képviselő által aláírt levél szerint a kereszténydemokraták aktívan kiállnak a plurális és szabad demokráciáért, az emberi jogokért és a jogállamért. Orbán Viktor politikája azonban mindezeket veszélybe sodorja. Az EPP fontosnak ítéli a sokszínűséget és a véleménykülönbségek tiszteletben tartását, de nincs hely benne az Orbán által gyakorta képviselt szélsőséges, nacionalista és euroszkeptikus nézeteknek – fogalmaznak a sajtóhoz is eljuttatott levelükben. A Néppárt szabályzata szerint egy párt kizárása akkor kerülhet napirendre, ha azt öt ország hét tagpártja hivatalosan kezdeményezi az EPP elnökének írt hivatalos levélben. Mint beszámoltunk róla, a svéd és a finn kereszténydemokraták is intenzív konzultációkat folytatnak a pártcsaládon belül, hogy a kizárási javaslathoz minél többen csatlakozzanak. Frank Engel EP-képviselő, aki a luxemburgi Keresztényszocialista Néppárt elnökeként már hivatalosan kezdeményezte a folyamat elindítását, csütörtök esti Facebook-bejegyzésében azt írta, hogy az északi és a déli tagpártokkal folytatott konzultációk eredményeként összejött a szükséges támogatás ahhoz, hogy a Fidesz kizárásáról megkezdődjenek a tárgyalások. Eszerint már csak a levelek megírása és kézbesítése van hátra.

Egy holland párt is kezdeményezte a kizárást

A holland Kereszténydemokrata Tömörülés (CDA) is indítványozta a Fidesz kizárását az EPP-ből. A CDA Joseph Daulnak, az EPP elnökének küldött levelet a Fidesz kizárását és vita lefolytatását kezdeményezve. A kiszivárgott dokumentumban hangsúlyozták, hogy a magyar kormánypártok számos lépése nem fér össze az Európai Néppárt ideológiájával, programjával és álláspontjával. „A közelmúltbeli fejleményekre tekintettel arra jutottunk, hogy a Fidesszel folytatott informális eszmecseréknek nincs már meg a kívánt hatásuk” – közölte Rutger Ploum CDA-elnök a Politico korábbi beszámolója szerint. (MTI)

Frissítve: 2019.03.01 11:49

Elbocsátják a Ledina Kft. dolgozóit

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:58

Fotó: MTI/ Sóki Tamás
Újabb drámai eseménnyel folytatódott a Zsolnay Porcelánmanufaktúra sikertelen einstandjának története: megszűnt a gyártótevékenység a Zsolnay ellencégeként létrehozott Ledina Kft. pécsi üzemében.
A történet előzménye – mint arról többször írtunk – az volt, hogy egy, a kormányhoz közel álló befektetői kör meg akarta szerezni a Zsolnayt, s ennek részeként a fideszes vezetésű pécsi önkormányzat létrehozta a Ledinát, amelybe átcsalták a Zsolnay dolgozóinak 80 százalékát. A Zsolnay bekebelezése azonban nem sikerült, így a Ledina funkciótlanná vált. Az értékesítési gondokkal küszködő – és többször tulajdonost váltó – Ledina alig termelt, s 120 dolgozóból mostanra 60 maradt. A tulajdonosok végelszámolással akarták megszüntetni a perspektívátlan céget, ám az általuk felkért végelszámoló, Megay Róbert úgy látta, ennek az eljárásnak nincsenek meg a feltételei, ugyanis a Ledina adóssága lényegesen meghaladja a kft. vagyonát, ráadásul a cég iratai pótolhatatlanul hiányosak. Ezért Megay – mint azt lapunknak elmondta – felszámolást kezdeményezett a Ledina ellen. Megay mindezt kedden közölte a dolgozókkal, s döntést hozott arról is, hogy leáll a Ledina termelése. Hogy mi lesz a cég és sorsa, az már a felszámolás során dől el, ám aligha várható, hogy valaki megveszi a piac nélküli, saját gépekkel és épülettel nem rendelkező kft.-t. Az érdemi bevételt nem termelő Ledina fenntartása az elmúlt két és fél évben hozzávetőleg egymilliárd forintba kerülhetett. Hogy kik és miért finanszírozták a cég működését, arról az érintettek sosem nyilatkoztak. A folyamatosan leépülő dolgozói állomány bérét – ami 20 hónap alatt 5-600 millióra rúgott - megfizették a tulajdonosok, a bérek terheinek százmilliós nagyságrendű tételével viszont elmaradtak. Hogy pontosan mekkora tartozást halmozott fel a Ledina, azt Megay nem árulta el. A dolgozók felmondási időre járó bérét és végkielégítését a bérgarancia alapból lehet majd kifizetni. Ismert, hogy a Zsolnayból a Ledinába átcsalt dolgozók pert veszítettek volt munkaadójuk ellen, mivel azonnali felmondásuk jogtalan volt, s emiatt egyhavi bérüknek megfelelő kártérítést kell fizessenek. A bérgarancia alap azonban erre a dolgozói kötelezettségre már nem nyújthat fedezetet.

Csaknem kétmilliárdot ad a kormány a határon túli sajtóra

Publikálás dátuma
2019.03.20 21:44
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Ebből 950 millió forintot azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak.
Szerda este megjelent a Magyar Közlöny, melyben az áll, hogy a kormány egyetért a Kárpát-medencei magyar nyelvű média működésének támogatásával, ezért támogatást nyújt, méghozzá 1,9 milliárd forintot – vette észre a hvg.hu. A pénzt a Bethlen Gábor Alapon keresztül juttatják el, a felét – 950 millió forintot – azonnal utalnia kell a Pénzügyminisztériumnak. A kedvezményezett az Erdélyi Médiatér Egyesület. A közlönyből az is kiderül, hogy Pomázi Gyula Zoltán, az Innovációs és Technológiai Minisztérium helyettes államtitkára távozik, és Nagy Ádám veszi át a helyét. Pomázi a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala elnöke lett.