Magyar Posta;szakszervezetek;béremelés;megegyezés;

2019-03-01 18:05:34

Tíz százalékos béremelésről állapodott meg a Magyar Posta a szakszervezetekkel

Egy korábbi egyezség szerint legalább 6% járt a dolgozóknak, a cég ezt eredetileg két százalékkal toldotta volna meg, de végül hajlandó volt feljebb menni. A lépés több mint 23 ezer munkavállalót érint.

Péntek délután a Magyar Posta Zrt. megegyezésre jutott a dolgozók érdekképviseleteivel, ennek eredményeként a cég több mint 23 ezer munkavállalója részesülhet 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékű bérfejlesztésben - áll a Postás Szakszervezet szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében. Rajtuk kívül a Postások Független Érdekvédelmi Szövetsége, a Magyar Postások Érdekvédelmi Szövetsége, valamint a Kézbesítők Szakszervezete vett részt a tárgyalásokon.

Az MTI a hír kapcsán felidézi, a Magyar Posta 2017-ben kötött bérmegállapodást a szakszervezetekkel, három év alatt 32 százalékos béremelésről.

A szakszervezetek ezt nem fogadták el, remélve, hogy a tulajdonos - a magyar állam - segítheti a céget a béremelésben, azonban ez lehetetlen, mert az uniós szabályok szerint ez tiltott állami támogatásnak minősülne.

Ahogy arról nemrég mi is írtunk, a Posta első körben nem fogadta el az átlagos 10 százalékos béremelési követelést, a dolgozók ezért demonstrációra készültek (igaz, egy szombati napra, hogy a lakosság érdekei ne sérüljenek), és a sztrájkot is kilátásba helyezték.

 "A végső megállapodás szerint a mintegy 30 ezer dolgozóból több mint 23 ezer 10 százalékos vagy azt meghaladó mértékű bérfejlesztésben részesül idén, azaz 2017 óta átlagosan 40,4 százalékos bérfejlesztést hajtottunk végre" - fogalmazott Schamschula György, a társaság vezérigazgatója.