Előfizetés

Toronyháznak ütközött egy kisrepülő Floridában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.02. 08:20
Képünk illusztráció
Fotó: Brendan Smialowski /
A reklámtranszparenst húzó gép a 17. emeleten csapódott be az épületbe, a pilóta meghalt.
Repülőgép-szerencsétlenség történt pénteken a floridai Fort Lauderdale-ben, a balesetben csak a pilóta vesztette életét – idézi az MTI a CBS4 Miami televízió értesülését.
A híradás szerint a baleset helyi idő szerint péntek dél körül történt. Stephen Gollan, a helyi tűzoltóság parancsnoksága elmondta, hogy a reklámtranszparenst húzó repülőgép egy 18 emeletes épület 16-ik és 17-ik szintje közé csapódott, majd a mellette lévő uszoda tetejére zuhant.  A pilótán kívül senki másnak nem esett baja, az épület mintegy száz lakóját kimenekítették. A baleset oka egyelőre nem ismert.

Észak-Korea másképp emlékszik

László Dávid
Publikálás dátuma
2019.03.01. 17:37
Az észak-koreai delegáció, jobbról a külügyminiszter
Fotó: MINH HOANG /
Nem igaz, hogy Észak-Korea a szankciók teljes feloldását követelte, csupán részleges engedményt szerettek volna az ország legfőbb nukleáris létesítményének leállításáért cserébe - állította Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter, miután csütörtökön Hanoiban kudarcba fulladt Donald Trump és Kim Dzsong Un csúcstalálkozója. A phenjani diplomácia vezetője arra is figyelmeztetett, hogy ezzel az Egyesült Államok olyan lehetőséget szalasztott el, ami talán soha nem tér vissza. Még ha némileg másként is emlékeznek a történtekre, a hazatérő Donald Trump Twitter-üzenetében továbbra is a jó kapcsolatokat méltatta. A konfliktus többi főbb szereplője szintén némi csalódottsággal, de nem beletörődéssel vette tudomásul a történteket. Kína például felvetette, hogy az ENSZ Biztonsági Tanácsában megvitathatnák a szankciók feloldásának ügyét. Dél-Korea békepárti elnöke, Mun Dzsein pedig arról beszélt, egyeztetni fog az Egyesült Államokkal, hogy ösztönzésképpen újra közös gazdasági együttműködésbe kezdjenek az északiakkal. Beszédes az is, hogy az észak-koreai sajtó is a találkozó világos oldalát, az elért eredményeket igyekezett kidomborítani.
Donald Trump a jó kapcsolatokat méltatta
Fotó: Atsushi Taketazu / AFP

Manfred Weber: azt várom Orbántól, hogy kérjen bocsánatot és szedje le a plakátokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.01. 17:13
Orbán Viktor és Manfred Weber
Fotó: AFP/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Szorul a hurok: az Európai Néppárt "csúcsjelöltje" most először mondta ki: nem kizárt, hogy a Fidesznek mennie kell a konzervatív pártcsaládból. Weber szerint erre már a májusi választások előtt is sor kerülhet.
Úgy fest, a Jean-Claude Juncker és Soros György elleni kormányzati plakátkampánynak súlyos következményei lesznek a magyar miniszterelnökre nézve - kezdi cikkét a német Spiegel, amely interjút készített Manfred Weberrel, aki a Fideszt is tömörítő Európai Néppárt (EPP) csúcsjelöltje a májusi EP-választáson. A német politikus immár elképzelhetőnek tartja, hogy a magyar kormánypártot kizárják soraikból.
"Minden forgatókönyv benne van a pakliban, jelenleg ezekről tárgyalunk a párton belül"

- mondta a lapnak Weber.

"Orbán Viktor súlyos károkat okozott a kijelentéseivel és a plakátjaival, úgyhogy azt várom tőle, hogy kérjen bocsánatot és állítsa le a kampányt"

- tette hozzá.

Ahogy arról mi is írtunk, mostanra egyre több országból kérik a tagok a Néppárttól, hogy függessze fel a Fidesz tagságát. Weber szerint a kizárásra akár már az EP-választások előtt sor kerülhet, az erről tárgyaló közgyűlés március 20-án ülhet össze.

Weber a Spiegelnek nyilatkozva arra utalt, a magyar miniszterelnök ma már közelebb állhat a szélsőjobboldali populistákhoz, mint a konzervatív párthoz.
"Orbán politikailag rossz irányba tart. Ha a demokrácia alapvető kérdéseihez való hozzáállást nézzük, ma már átfedésbe került az olasz Salvinivel és a lengyel Jaroslaw Kaczynskivel. Én és az EPP ebből nem kérünk"

- szögezte le.

A kérdés súlyát jól jelzi, hogy a Spiegel cikkében szó esik arról is, mit tervez változtatni az EU-n Weber, ha a májusi választások után az ő pártja kerül nyeregbe, de mindezt csak azután, hogy kifejtette véleményét a "Fidesz-problémáról".