Előfizetés

Kiutasították Ahmed H.-t, mégsem hagyhatja el az országot

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.02. 09:55
Ahmed H. bilincsben, az ügyében folytatott tárgyalások egyikénm
Fotó: Kelemen Zoltán Gergely / MTI
Ciprus nem válaszol, személyes iratai pedig nincsenek a röszkei zavargások miatt elítélt szír férfinak.
Nem reagál a ciprusi külügyminisztérium Ahmed H.-nak a szigetország magyarországi nagykövetségén keresztül benyújtott kérelmére, és eddig nem látták el érvényes okiratokkal a 2015-ös röszkei zavargásokban játszott szerepéről ismert szír férfit, akinek ciprusi iratai időközben lejártak – tudta meg a kormánypárti Magyar Nemzet.
Ahmed H. jelenleg kiadatási őrizetben van, s Ciprusra szeretne eljutni – ahol a férfi felesége és a gyerekei is tartózkodnak –, miután terrorcselekményért kiszabott ötéves szabadságvesztése kétharmadának letöltését követően feltételesen szabadult, és kiutasították Magyarországról. Mivel Ahmed H. nem rendelkezik semmilyen érvényes személyes irattal, nem tudja elhagyni Magyarországot.
A Szegedi Ítélőtábla tavaly szeptember 20-án végül jogerősen öt év börtönre ítélte a férfit, a röszkei tömegzavargásokban játszott felbujtó szerepe miatt – utóbbi egyébként annyit jelentett, hogy a férfi megafonnal beszélt a tömeghez, három alkalommal követ dobott a röszkei átkelő magyar oldalán álló rendőrök felé, majd többekkel együtt rövid időre illegálisan belépett Magyarország területére. A röszkei menedékkérők illegális határátlépését azonban a rendőrség furcsa taktikai húzása előzte meg: a határkerítés előtt álló rendőrsorfal előbb hátra húzódott  - ezt az átengedést kérők engedélynek tekintették, és a kerítést megnyitva, hangos köszönetnyilvánvítással beléptek az ország területére. Ám ezek után a TEK egységei rohamot indítottak a  menekültek ellen, melyben ártatlan nézelődők,  újságírók is megsérültek. Az N1TV lenti felvételén jól látszik, hogy a pánik hirtelen tört ki, az addig passzívnak tűnő magyar rendőrök váratlanul léptek támadásba.

Kovács Zoltán nem bírt nyugton maradni

A rendszerint az arrogancia, a gőg és a cinizmus hangján megszólaló Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ezúttal is képtelen volt csendben maradni. A hírrel kapcsolatban ezt írta angol nyelvű blogján: „Hol van az a sok vérző szív, akik valaha olyan szenvedélyesen követelték Ahmed szabadságát?” Az államtitkár szerint kínos, hogy senki nem fogadja be a röszkei terroristaper vádlottját. A remek találatot a hvg.hu szúrta ki.

Meghátrált a kormány, március 15. után leszedik a Juncker ellen uszító plakátokat

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.02. 09:19

Fotó: Magyarország Kormánya
Miközben itthon az Európai Bizottság ellen uszít a kormány, a kancelláriaminiszter Berlinben már megígérte, hogy eltüntetik a gyűlöletkeltő propagandát. Ezt később elismerte a kormány is, március 15-ig maradnak csak a plakátok.
Nem csak magyarázkodni, tüzet oltani próbált Berlinben a magyar kormány, de konkrét ígéreteket is tettek a Brüsszel és Juncker elleni propaganda miatt jócskán ingerült német néppárti vezetőknek.
Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Balog Zoltán volt Emmi-vezető titkos berlini látogatásáról lapunk számolt be; a 444.hu információi szerint a két kormányzati képviselő látogatása során azt is megígérte, hogy március 15. után leszedik a Juncker-Soros plakátokat, és az EP-kampány hajrájában tartózkodni fognak a hasonlóan provokatív stílustól. 
Ezek a kis magyar engedmények sokak szerint arra utalnak, hogy házon belül még mindig kezelhetőbb Orbán és csapata, mintha Salvini és Le Pen táborába löknék ki őket, és az európai stabilitás általában sokkal fontosabb, mint egy néhány hetes ízléstelenség a távoli és kicsi Magyarország utcáin – írja a portál. Ugyanakkor már most lehet érezni, hogy Gulyásék ajánlata nem lesz elég. Pénteken Manfred Weber (CSU) azt mondta, hogy az lehetne a megoldás, ha a kampányt a magyar kormány gyorsan visszavonná, és Orbán Viktor bocsánatot kérne. 
Az ötven tagpártból álló Néppárton belül ennél is radikálisabban ítélik meg a Fidesz tevékenységét: péntek estig hét tagállamból kilenc párt vezetője küldött levelet Joseph Daul pártelnöknek, kezdeményezve a magyarok elleni fegyelmi fellépést. Mindez azt jelenti, hogy hivatalosan is megindulhat a Fidesz kizárási folyamata - ugyanis legalább hét párt kell kérje valamelyik résztvevő kitaszítását.

Kovács és Hollik szó szerint ugyanazt mondja

Az eredeti terveknek megfelelően március 15-ig tart a kampány - írta Twitterén Kovács Zoltán a Soros-Juncker-plakátkampánnyal kapcsolatban. A nemzetközi kapcsolatokért és kommunikációért felelős államtitkár azt is írta, készek meghallgatni minden kritikát, de a magyar emberek döntése fontosabb, mint a pártfegyelem. Megismételte azt az unalomig ismert frázist is, hogy a magyarok többször is úgy döntöttek, hogy meg kell állítani a migrációt és meg kell védeni a keresztény kultúrát.   A témában fontosnak tartotta megszólalni Hollik István kormányszóvivő is. Mint mondta, a kormány tételesen, tényszerűen fog válaszolni a bizottság február 28-i, a magyar plakátkampányra adott állásfoglalására. Kováccsal szó szerint megegyezően arról is beszélt, a magyar kormány minden kritikát szívesen meghallgat, de számukra a magyar emberek döntése fontosabb a pártfegyelemnél.

Szombati időjárás: nyugaton eső, keleten napsütés

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.02. 09:01

Fotó: DANIEL KARMANN / AFP
Szombaton a Dunántúl nyugati megyéiben esőre, a Tiszántúlon napsütésre lehet számítani. Másutt felhős és napos időszakok váltogatják egymást.
Általában közepesen vagy erősen felhős lesz az ég, de a nyugati megyékben borult időszakok is várhatók, a legtöbb napsütés pedig a Tiszántúlon valószínű. A Nyugat-Dunántúlon szórványosan, az Északi-középhegység térségében néhol fordulhat elő kisebb eső, zápor. Az északias szél többfelé megélénkül - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat. A legmagasabb nappali hőmérséklet 6 és 12 fok között valószínű. Késő estére -2 és +6 fok közé hűl le a levegő.