Előfizetés

Orbán elismerte: ő is hibás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.03. 08:11

Fotó: Kisbenedek Attila / AFP
„A politikai kapcsolatokban való szakítás a migráció miatt történt. Mi ragaszkodunk a nemzetek önrendelkezéséhez. A németek más filozófiát képviselnek” – mondta a miniszterelnök.
Orbán Viktor miniszterelnök a tőle megszokott kliséket hangoztatta abban a Welt am Sonntagnak adott interjúban, amelyből rövid kivonatot már szombat este is közöltek. A magyar kormányfő szerint a menekültválság még nem ért véget. Az interjúból kiderül, nem örülne annak, ha kizárnák a Fideszt az Európai Néppártból (EPP). A Ronin Alexander és Boris Kálnoky által készített interjúban kifejtette, az EPP-ben a Fidesz kizárására vonatkozó kezdeményezések – ahogy fogalmazott – „valójában a baloldalról érkeznek, hogy gyengítsék az Európai Néppártot. Ha mi már nem létezünk, megtámadják az olaszokat, aztán az osztrákok kerülnek sorra. Ezt nevezik szalámitaktikának” – fejtette ki a magyar miniszterelnök, aki kifejezetten jól ismeri ez utóbbi stratégiát, hiszen alkalmazása sosem állt tőle távol. A Welt am Sonntag emlékeztet arra, hogy az EPP-ben a magyar kormánypárt plakátkampánya miatt kerülhet sor szakításra, amelynek egyik célpontja Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, aki 2013-ban épp az EPP listavezetője volt. A kampány bírálói szerint az egész akció az antiszemita sztereotípiákra emlékeztetnek. Több kereszténydemokrata párt követeli a Fidesz kizárását az Európai Néppártból, s ezt a pártcsalád mostani listavezetője, a német Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa, Manfred Weber sem zárta ki. A magyar kormányfő naivitással vádolta ellenfeleit.
„Nem mindenki érti ezt, de a politikai szakirodalomban Lenin alapján ’hasznos idiótáknak’ nevezik őket. Miközben azt hiszik, szellemi harcot folytatnak, mások, igen, éppen ellenfeleink hatalmi érdekeit szolgálják”

– jelentette ki frappánsan a magyar kormányfő.

Arra a kérdésre, a vele szemben kritikus kereszténydemokratákat tartja-e hasznos idiótáknak, a magyar kormányfő nem kertelt:
„Igen, azokat értem ez alatt, akik az EPP megosztását idéznék elő”.

Ugyanakkor Orbán hozzátette, a német kereszténydemokrata CDU-val jó párbeszédet folytatnak. A lap utalt arra, hogy két bizalmasa, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter és Balog Zoltán miniszteri biztos Berlinbe utazott, s a Konrad Adenauer Házban Annegret Kramp-Karrenbauerrel, a CDU elnökével tárgyaltak. Orbán szerint a látogatás során az a döntés született, hogy folytatódjék a párbeszéd. Hozzátette, márciusban személyesen is találkozik a kereszténydemokraták elnökével. Manfred Webernek arra a követelésére, mely szerint kérjen bocsánatot Junckertől a plakátkampány miatt, a magyar miniszterelnök nem reagált. Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár ugyanakkor azt közölte, a Juncker elleni kampány „a terveknek megfelelően” március 15-én véget ér. A harc azonban ezzel még nem zárul le. Maga Orbán a Welt am Sonntagnak elmondta, hogy más Brüsszel elleni plakátokat helyeznek majd el.
„A választási kampány következő fázisában egy másik szereplőt láthatnak a plakátokon: Timmermans urat (az európai szocialisták listavezetőjét). Juncker úr nyugdíjba megy, a helyébe Timmermans úr lép”

– viccelődött a magyar kormányfő.

Így a holland szociáldemokrata Frans Timmermans tűnik majd fel Soros György mellett.
„Sorosnak az európai politikában betöltött szerepétől nem lehet eltekinteni és mindenkinek joga van arra, hogy megtudja: Timmermans az ő szövetségese”

– mondta a német lapnak a magyar miniszterelnök az itthon igencsak ismerősen csengő mondatot.

Orbán Viktor elismerte, vannak problémák a budapesti és a berlini kormány között, s azt is elmondta, hogy ez részben az ő hibája is. 1989-ig kiváló volt a viszony, egészen a menekültválságig.
„A politikai kapcsolatokban való szakítás a migráció miatt történt. Mi ragaszkodunk a nemzetek önrendelkezéséhez. A németek más filozófiát képviselnek”

– közölte.

Hozzátette, a menekültválság még nem ért véget.
„Mindaz, amit 2015-ben átéltünk, még erőteljesebben történhet meg”

– állította.

A menekültválságban felmerült különbségeket nem tartja áthidalhatatlannak, kezelhető problémáról tett említést. Egy új európai grémium létrehozására tett javaslatot.
„A migrációval kapcsolatban felmerülő kérdések kezelését ki kell venni az Európai Bizottság kezéből”

– közölte.

Az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács mintájára szerinte belügyminiszteri tanácsot kell életre hívni, melyekhez a schengeni övezet tárcavezetői tartoznának, s a témát érintő kérdésekről is ők döntenének, „amint ezt szakemberek s nem mint a politikusok szokták tenni”.

Cserélhető ellenség: Timmermans kerül Juncker helyére a plakátokon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.02. 20:06
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke. Juncker kihívója - nem csak Strasbourgban, de a kormányzati gyűlöletkeltő
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Orbán Viktor eldöntötte, nyugdíjazzák a gyűlöletkeltő plakátokon az Európai Bizottság elnökét. Helyére az európai szocialisták elnökjelöltje kerül - Soros, mint fő kampányelem, viszont marad az utcákon.
A vasárnap megjelenő Welt am Sonntag német lapnak maga a magyar miniszterelnök beszélt a kormányzati plakátok következő fejezetéről – írja 444.hu. A német lap online kiadásának előzetese szerint Orbán Viktor közölte:
a plakátokról Junckert nyugdíjazzák, helyére pedig Timmermans úr kerül.

Gondoljuk ezt végig, : 1. Orbán Viktor egy személyben eldöntötte, hogy ki szerepeljen a a kormányzati propagandaplakátokon, 2. amik nem mellesleg kampányidőszakon kívül,  3. közpénzből 4.  a Fidesz politikai céljait szolgálva kerültek az utcára. Nem véletlen, hogy a több szempontból is törvénysértőnek tűnő kampányolás miatt az ellenzék is felhördült: a DK a Nemzeti Választási Bizottságnál tett feljelentést az akció miatt, az MSZP pedig az Állami Számvevőszéktől követelte: vizsgálják meg, hogy lehet, hogy a kormány közpénzből a Fidesz EP-választását támogatta. Az ÁSZ már jelezte, nekik nincs jogkörük az ügy felülvizsgálatára.

Ez már a szövetségeseknek is fáj

Orbán azután jelentette be a meghátrálással felérő változtatást, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek már a néppárti szövetségesek előtt is magyarázkodnia kellett a Juncker és Soros elleni, államilag támogatott uszítás miatt. A Néppárt frakcióvezetője Manfred Weber már jelezte, felkészültek a Fidesz pártszövetségből való kizárására is, a magyar kormánypárt ugyanis már szinte mindenkinek kínos a pártcsaládon belül. a Néppártból eközben már 9 párt - a szövetség tagságának közel egyötöde - támogatja, hogy szabaduljanak meg a Fidesztől.

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.02. 19:40

Fotó: Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 32 (harminckettő) 55 (ötvenöt) 61 (hatvanegy) 73 (hetvenhárom) 88 (nyolcvannyolc) Joker: 301243