Előfizetés

Cserélhető ellenség: Timmermans kerül Juncker helyére a plakátokon

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.02. 20:06
Frans Timmermans, az Európai Bizottság első alelnöke. Juncker kihívója - nem csak Strasbourgban, de a kormányzati gyűlöletkeltő
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Orbán Viktor eldöntötte, nyugdíjazzák a gyűlöletkeltő plakátokon az Európai Bizottság elnökét. Helyére az európai szocialisták elnökjelöltje kerül - Soros, mint fő kampányelem, viszont marad az utcákon.
A vasárnap megjelenő Welt am Sonntag német lapnak maga a magyar miniszterelnök beszélt a kormányzati plakátok következő fejezetéről – írja 444.hu. A német lap online kiadásának előzetese szerint Orbán Viktor közölte:
a plakátokról Junckert nyugdíjazzák, helyére pedig Timmermans úr kerül.

Gondoljuk ezt végig, : 1. Orbán Viktor egy személyben eldöntötte, hogy ki szerepeljen a a kormányzati propagandaplakátokon, 2. amik nem mellesleg kampányidőszakon kívül,  3. közpénzből 4.  a Fidesz politikai céljait szolgálva kerültek az utcára. Nem véletlen, hogy a több szempontból is törvénysértőnek tűnő kampányolás miatt az ellenzék is felhördült: a DK a Nemzeti Választási Bizottságnál tett feljelentést az akció miatt, az MSZP pedig az Állami Számvevőszéktől követelte: vizsgálják meg, hogy lehet, hogy a kormány közpénzből a Fidesz EP-választását támogatta. Az ÁSZ már jelezte, nekik nincs jogkörük az ügy felülvizsgálatára.

Ez már a szövetségeseknek is fáj

Orbán azután jelentette be a meghátrálással felérő változtatást, hogy Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek már a néppárti szövetségesek előtt is magyarázkodnia kellett a Juncker és Soros elleni, államilag támogatott uszítás miatt. A Néppárt frakcióvezetője Manfred Weber már jelezte, felkészültek a Fidesz pártszövetségből való kizárására is, a magyar kormánypárt ugyanis már szinte mindenkinek kínos a pártcsaládon belül. a Néppártból eközben már 9 párt - a szövetség tagságának közel egyötöde - támogatja, hogy szabaduljanak meg a Fidesztől.

Itt vannak az ötös lottó nyerőszámai

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.02. 19:40

Fotó: Népszava
Az ötös lottó televízióban közvetített számsorsolásán az alábbi nyerőszámokat húzták ki:
Nyerőszámok: 32 (harminckettő) 55 (ötvenöt) 61 (hatvanegy) 73 (hetvenhárom) 88 (nyolcvannyolc) Joker: 301243 

Hirtelen fontos lett az állami fenntartónak, hogy elkezdődjön a szülőknek fenntartott kórházi ágyak beszerzése

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.02. 19:00
Szülők a Heim Pál Gyermekkórház előtt az ágyak használatba állításáért demonstrálva
Fotó: Várhelyi Iván / Segítő Közvetítők
Az első negyedév végén, vagyis még ebben a hónapban soron kívül elindítja az Állami Egészségügyi Ellátó Központ (ÁEEK) a szülők elhelyezésére szolgáló kórházi ágyak beszerzését.
Az ÁEEK szombati, az MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a legtöbb kórház tart ágyakat a beteg gyermekek közeli hozzátartozói számára is, csupán néhány intézmény nem teljesítette még az elvárásokat. A közleményben a központ mint kórházi fenntartó minden hozzátartozónak megfelelő elhelyezést ígért, hogy ezzel is segítse a kórházba kerülő gyermekek gyógyulását. Szüleik ellátására a kormány évente 660 millió forintot biztosít.
A közlemény és kiadásának időpontja azért érdekes, mert a héten jelentek meg arról hírek - és ezeket lapunk is megírta -, hogy a Heim Pál kórházban a szülők a földön kénytelenek aludni annak ellenére, hogy az intézmény a közelmúltban kapott 20 adományágyat. A kempingágyakat azonban nem állították fel.
A kialakult helyzetre válaszul civil aktivisták, szülők tartottak flashmobot szombaton délelőtt a Heim Pálm kórház előtt. Követelték: tegyék lehetővé a normális pihenés lehetőségét a szülőknek.