VDSZ: Fenyegeti a sztrájkra készülőket a Hankook

Publikálás dátuma
2019.03.03. 16:53
A kép illusztráció
Fotó: IGOR STEVANOVIC / SCIENCE PHOTO / IST / SCIENCE PHOTO LIBRARY / AFP
A szakszervezet szerint a gyár eközben megemeltette a termelési szintet, hogy – felkészülve az esetleges termeléskiesésre – növelje a raktárkészletét.
Több aktív dolgozó is jelezte a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) dunaújvárosi szervezetének, hogy a cég vezetése a termelésben dolgozóknak különböző „üzeneteket” juttat el. Többek között azzal fenyegetik a munkásszállón lakókat, hogy akik az esetleges sztrájkban részt vesznek, ne számítsanak a továbbiakban a Hankook ház „vendégszeretetére”, azaz kiköltöztetik őket – írja közleményében a VDSZ. A szakszervezet szerint emellett nem hivatalos úton szivárogtatják a cég bérajánlatát, amely kicsit leképezi a szakszervezet követelését, de értékben messze áll az érdemi ajánlattól. Közben a gyár a termelési szintet megemeltette, hogy ezzel növelje raktárkészletét, felkészülve az esetleges sztrájk okozta termeléskiesésre – teszik hozzá. Székely Tamás, a VDSZ elnöke úgy véli: ezek a lépések és kicsinyes eszközök azt mutatják, hogy a vezetés érzékeli a dolgozók elszántságát, de érdemben nem tud mit kezdeni vele. „Különösen azzal nem, hogy nagyon sokan lépnek be a szakszervezetbe, és a tagság rohamosan nő! Ez nagyon jó jel – véli Székely -, mert erőt ad a hétfő délutáni tárgyalásokhoz. Mostanáig ugyanis semmilyen ajánlatot nem kapott a szakszervezet a Hankooktól, hétfőn viszont már nagy a tét. A munkavállalók támogatásával összeállított bérkövetelés ismert, most már csak a munkáltató józanságán múlik, hogy a megállapodás felé tart, vagy a keményebb csatát választja” – olvasható a közleményben.    Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VDSZ) korábban a Mércének elmondta, hogy komoly elszántság mutatkozik a munkavállalókban, felmérték a sztrájkhajlandóságot is, és nagy támogatottsága van a sztrájknak. A dunaújvárosi Hankook gyárban február végén alapított sztrájkbizottságot a szakszervezet, miután a cégvezetés egyoldalúan felfüggesztette a dolgozói érdekképviselettel folytatott bértárgyalásokat, befagyasztotta a konzultációt. A munkások többek között 18 százalékos alapbérfejlesztést, illetve egyéb bérkiegészítéseket szeretnének kiharcolni – teszi hozzá a portál.
Szerző
Témák
Hankook sztrájk

Figyelmeztető sztrájkot tartottak a szakszervezetek a Paksi Atomerőműben

Publikálás dátuma
2019.03.02. 15:05

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak a fegyveres biztonsági őrség kiszervezésében érintett munkavállalók szombaton a Paksi Atomerőműben, miután nem született megoldás a kiszervezés miatt kialakult konfliktusra.
Teljes körűen megvalósult a figyelmeztető sztrájk, miután a munkára kész állomány mind a 35 tagja aláírta a sztrájkban való részvételről szóló nyilatkozatot, közülük a szombaton munkába lépők tartottak kétórás munkabeszüntetést - tájékoztatta az MTI-t a Paksi Atomerőmű Dolgozóinak Szakszervezetének elnöke. Lőrincz László azt is elmondta, hogy a folytatásról - a jogszabályok betartása mellett - hétfőn délután egyeztetnek. A munkabeszüntetés idején az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. gondoskodott a létesítmény védelméről. A társaság a száz százalékos tulajdonában lévő Atomix Kft. keretében működtetné tovább a fegyveres őrséget a munkavállalók változatlan bérezésével. A felek a béren kívüli juttatásokat illetően nem jutottak egyezségre, ezért a szakszervezetek kedden az Innovációs és Technológiai Minisztérium elé tüntetést, majd szombatra munkabeszüntetést szerveztek. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. korábbi közleményében túlzónak és méltánytalannak nevezte a szakszervezetek követelését.

Nem volt fennakadás

A társaság szombati közleménye szerint nem okozott fennakadást és a nukleáris biztonságot sem érintette a munkabeszüntetés, a sztrájk ideje alatt nem csökkent a létesítmény fizikai védettsége. Az atomerőmű fizikai védettségét a Tolna Megyei Rendőr-főkapitányság a munkabeszüntetés ideje alatt végzett rendkívüli ellenőrzése során az előírásoknak megfelelőnek ítélte. A közleményben megerősítették, hogy a védelmet a továbbiakban az Atomix Kft. a fegyveres őrzésre kiképzett biztonsági őrei látják el, a sztrájkban érintett őröket pedig a szolgálatellátáshoz kapcsolódó más feladattal bízzák meg.

Szerző
Frissítve: 2019.03.02. 16:24

Kormányhivatali ellenőrzést kaphat egy budapesti Tesco

Publikálás dátuma
2019.03.02. 10:59
Illusztráció: AFP
Kormányhivatali ellenőrzés következhet a Tesco fővárosi, Pesti úti hipermarketjében, mert úgy nyitották meg az áruházon belül a Media Markt önálló, műszaki eszközöket kínáló üzletrészét, hogy a plázabizottság engedélyével nem rendelkeznek.
Figyelmen kívül hagyta a Media Markt és a Tesco áruházlánc, hogy a nemrégiben bejelentett fúziójukhoz a Gazdasági Versenyhivatal engedélyén túl az épített környezet alakításáról és védelméről szóló, ismertebb nevén plázatörvény általános korlátozásai alól felmentést adó plázabizottság jóváhagyása is szükséges. Február utolsó napján – a tervezett kilenc átalakításból elsőként – megnyitották a XVII. kerületi Pesti úton lévő Tesco hipermarketben az úgynevezett „bolt a boltban” koncepciójú árusítóhelyet, ahol a műszaki fogyasztási cikkeket bérlőként a Media Markt forgalmazza, saját pénztárral és ügyfélszolgálattal. Mindezt a Magyar Nemzetre átkeresztelt, korábban Magyar Idők címet viselő kormánypárti lap írta.
A kormányzati forrásokra hivatkozó cikk szerint az üzletnyitás jogszerűtlennek tűnik, mert ahhoz szükséges a plázatörvény alóli felmentés is, mivel jelentős változásokat testesít meg a belső eladótérben kialakított önálló üzletrész. Az országos illetékességű Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatalhoz a cégek eleddig nem nyújtottak be kérelmet a felmentéshez, az üzletet azonban megnyitották, ezért néhány napon belül várhatóan a területileg illetékes kormányhivatal tart ellenőrzést a helyszínen, hogy kivizsgálja, az üzemeltetőknek megvannak-e a szükséges engedélyeik.
Szerző