Építési terület lesz – Idén csak egy napra nyit ki a Valyo Kikötő

Publikálás dátuma
2019.03.03. 20:48

Fotó: Valyo Kikötő / Facebook
A jelenlegi tervek szerint az olimpiai pályázat visszavonását követően 2023-as Atlétikai Világbajnokság stadionját tervezi ide a kormányzat – közölte a Valyo csapata.
Építési terület lesz a Valyo Kikötő, így 2019-ben egyetlen napra nyitnak meg, hogy aztán még aznap be is zárjanak – jelentették be a szervezők egy vasárnap létrehozott Facebook-eseményben, a hírt az Index vette észre.
„Mindent megtettünk, hogy folytathassuk idén is, viszont az elmúlt napokban végül döntés született: a Kikötő a hamarosan épülő Budapesti Atlétikai Aréna építési, felvonulási területe lesz, ezért nem tudják a továbbiakban bérbe adni”

– írták a közösségi oldalon.

A Valyo Kikötő egy ideiglenes helyszín volt, egy ideje parlagon heverő állami terület – közölték, hozzátéve: a fejlesztésére több elképzelés is született, a jelenlegi tervek szerint az olimpiai pályázat visszavonását követően 2023-as Atlétikai Világbajnokság stadionját tervezi ide a kormányzat. „A 2018-as év tapasztalatai és tanulságai alapján támogatjuk a sport és rekreációs funkció fejlesztését a területen, különösen azért, mert ezen a telken található a korábban bezárt Vituki strandot ellátó hőforrás, amely értékes termál vízzel növelhetné a budapesti fürdők kapacitását. Félő, hogy az egy nagy világeseményt kiszolgáló atlétikai stadion a Vizes VB uszodájához hasonlóan egy néhány napos rendezvényt szolgál csak és nem tartja szem előtt a lakosság érdekeit. Reméljük, hogy a Valyo Kikötő ráirányította a döntéshozók és a budapestiek figyelmét a területben rejlő óriási lehetőségekre és ezzel is a Főváros fejlődését szolgálta” – fogalmaztak a szervezők. A 2019-es nyitó- és egyben záróbuli március 15-én, pénteken, lesz. A Valyo csapata közölte: ha még a nap végéig összejön az 1300 érdeklődő az egynapos esemény Facebook-oldalán, akkor kétnapos bulit szerveznek. 
Szerző
Témák
Budapest stadion

Videóban üzentek az MTA átalakítása miatt erdélyi kutatók

Publikálás dátuma
2019.03.03. 19:44

Fotó: Tóth Gergő
Aggódva figyelik, hogy mi történik az MTA TK Kisebbségkutató Intézetével.
A Magyar Tudományos Akadémia Társadalomtudományi Kutatóközpontja keretében működő Kisebbségkutató Intézet jövőjét félti több erdélyi magyar társadalomkutató szakember, akik egy erre a célra létrehozott Facebook-oldalon fejezik ki szolidaritásukat a budapesti intézménnyel. Kezdeményezésük válasz a magyar kormánynak arra a szándékára, hogy feldarabolja az MTA kutatóintézet-hálózatát, megszüntessen és beolvasszon egyes intézeteket, és a gazdaságilag megtérülő alkalmazott kutatásokra és az innovációra helyezi a hangsúlyt – írja a maszol.ro. Az erdélyi kutatók által létrehozott Facebook-oldalon azt írják: aggódva figyelik az MTA átalakítását, különösen azt, hogy mi történik az MTA TK Kisebbségkutató Intézetével. „Sokunk szakmai fejlődésében az intézet kulcsszerepet játszott” – teszik hozzá. „Video-üzeneteinken keresztül az MTA TK Kisebbségkutató Intézet, kollegáink, barátaink iránti szolidaritásunkat szeretnénk kifejezni. Erdélyi kollegáinkat hasonló video-üzenetek elkészítésére biztatjuk!” – olvasható a közösségi oldalon. Az oldalon eddig videóüzenetet tett közzé
  • Kiss Tamás szociológus, a Kolozsvári Kisebbségkutató Intézet munkatársa,
  • Sárándi Tamás történész, a Maros megyei Múzeum munkatársa,
  • Szabó Töhötöm néprajzkutató, a BBTE Magyar Néprajz és Antropológia Intézetének oktatója,
  • Toró Tibor politológus, a Sapientia EMTE Nemzetközi kapcsolatok és európai tanulmányok tanszékének oktatója
  • és Székely István Gergő politológus.
Szerző
Témák
MTA kutatók
Frissítve: 2019.03.03. 20:03

Nem engedték be Deutsch sajtótájékoztatójára Ujhelyit

Publikálás dátuma
2019.03.03. 18:19

Fotó: Vajda József
Az MSZP EP-képviselője át akarta adni neki azt a dokumentumot, amelyben az Európai Bizottság tételesen cáfolja a kormánypártok állításait, valamint az MSZP európai programjának egy példányát.
Hiába próbált meg bejutni Deutsch Tamás fideszes EP-képviselő mai sajtótájékoztatójára, Ujhelyi Istvánt nem engedték be a nyilvánosan meghirdetett eseményre. A szocialista képviselő ezért a tájékoztató helyszínéül szolgáló Lendvay utcai pártszékház előtt cáfolta a kormánypárt állításait a sajtó képviselőinek – közölte az MSZP. Ujhelyi István elmondta: lehetőséget akart biztosítani a Fidesz képviselőjének arra, hogy érvekkel is alá tudja támasztani hazug állításait, Deutsch Tamás azonban ehelyett „bezárkózott és nem mert szembesülni az igazsággal”. Az MSZP EP-képviselője rámutatott, hogy a kormánypárt propaganda-kampánya nemcsak az ellenzéki pártokkal, de az Európai Bizottsággal kapcsolatban is „ordas nagy hazugságokat” terjeszt. Ezért Ujhelyi át kívánta adni a Fidesz politikusának azt a dokumentumot, amelyben az Európai Bizottság tételesen és világosan megcáfolja a kormánypártok állításait, valamint az MSZP „Haza, Szeretet, Európa” címet viselő európai programjának egy példányát, amely tartalmazza a szocialisták európai vízióját és vállalásait, és amelyek ugyancsak gyökeresen ellentétesek a Fidesz ezzel kapcsolatos hazugságaival. „Ha nem bújt volna el gyáván, akkor azt is megkérdeztem volna tőle, hogy vajon kiket tart a Fidesz a néppárti közösség ’hasznos idiótáinak’, akikre Orbán Viktor hivatkozott legutóbbi nyilatkozatában, de azt is megkérdeztem volna: hogyan akar Magyarország érdekében a következő hétéves költségvetésről megállapodni, ha közben ilyen és ehhez hasonló konfliktusokat generál saját pártcsaládján belül is” – fogalmazott Ujhelyi, hozzátéve: végtelenül szánalmasnak tartja, hogy a Fidesz csak zárt ajtók mögött mer tájékoztatókat tartani és retteg a valódi, nyilvános vitától. Ujhelyi a Facebook-oldalán élőben közvetítette, ahogy megpróbált bejutni a sajtótájékoztatóra. Az EP-képviselő becsöngetett, ám közölték vele, hogy akik az előzetes egyeztetés alapján fel voltak írva már megérkeztek, így nem engedhetik be, az esemény sajtóregisztrációhoz van kötve. Ujhelyi azt kérte, kérdezzék meg Deutsch Tamást, beengedi-e. Végül megismételték, hogy „előzetes regisztráció nélkül nem engedhetünk be semmilyen orgánumot”. Ujhelyi megjegyezte: az MSZP sajtótájékoztatóira nem kell előzetesen regisztrálni.

Deutsch: sajnálom, hogy nem találkoztam vele

Deutsch később közölte: Ujhelyi „feltehetőleg újra tagfelvételi kérelmet szeretett volna benyújtani, sajnálom, hogy nem találkoztam vele” – ezzel az MTI szerint arra utalt, hogy Ujhelyi István annak idején beadta a tagfelvételi kérelmét a Fideszbe Szegeden, ám azt akkor érdemben nem bírálták el. „Hétvégén nem lehet benyújtani fideszes tagfelvételi kérelmet, és munkaidőben is csak a helyi szervezeteink irodájában, tehát feleslegesen jött a Lendvay utcába” – ironizált a fideszes politikus. 

Szerző