kutatás;MTA;törvénymódosítás;Palkovics László;

Egyetlen szó törvénybe csempészésével választanák le az MTA kutatóhálózatát

Az Országgyűlés már ma szavazhat arról, hogy az MTA kutatóhálózatának finanszírozása is olyan alapítványon keresztül történjen, mint a Corvinusé. Ez a gyakorlatban az akadémia befolyásának végét jelentené.

Mától ülésezik újra a Parlament, amely várhatóan ezen a héten szavaz a vagyonkezelő alapítványokról szóló törvényjavaslatról. Ennek lényege, hogy olyan új típusú alapítványi forma jönne létre, amely családi vagyonok professzionális kezelését, valamint közfeladatokat, például felsőoktatási célokat is szolgálhat. Ezt a kormány többek közt azért hozná létre, hogy a Corvinus Egyetem új, alapítványi szervezeti formája létrejöhessen, az mfor.hu szerint azonban az MTA - leválasztott - kutatóhálózatának finanszírozása is történhet ilyen vagyonkezelő alapítványon keresztül, ahogy az a korábbi tervekben is szerepelt.

Ez egyben azt is jelentené, hogy az akadémia befolyása megszűnne a kutatóhálózat fölött.

A koncepciót, amely szerint tehát egy vagyonkezelői alapítvány fenntartásában működne tovább a kutatóhálózat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium már ismertette is Lovász Lászlóval, a Magyar Tudományos Akadémia elnökével, az MTA tárgyalódelegációja azonban ezt nem fogadta el.

A "törvénygyár" ennek ellenére mozgásba lendült, és nemrég egy módosító indítványban felbukkant a korrekciós javaslat, amely lehetővé tenné a fentebb ismertetett átalakítást. A törvényalkotási bizottság nyújtotta be azt a módosító csomagot a vagyonkezelő alapítványokról szóló javaslathoz, amelyben a portál rá is talált az erről szóló részre.

Mindössze egyetlen szó betoldásával rendezik el a kérdést, amikor a "kutatással" egészítik ki a közérdekű célok listáját, amelyek érdekében vagyonkezelő alapítványt létre lehet hozni.

Amennyiben ebben a formában fogadja el a parlament az egész jogszabálycsomagot, és erre, ahogy azt az mfor is megjegyzi, minden esély megvan, akkor meglesz a törvényi feltétele annak, hogy a kutatóhálózat alapítványi formában váljon le az MTA-ról.