Sietősen távozott Palkovics az MTA-ról

Publikálás dátuma
2019.02.22 12:04
Palkovics László
Fotó: Népszava/ Vajda József
Gyors egyeztetés történt ma reggel Palkovics László innovációs miniszter a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke, Lovász László között az akadémiai kutatóhálózat jövőjéről.
Az Akadémia Kommunikációs Főosztálya lapunk megkeresésére annyit közölt: a tárgyalás valamivel több, mint egy óráig tartott és „konstruktív hangulatban” telt. Az egyeztetések a jövő héten folytatódnak. Megállapodás azonban nem született, holott hét elején mind Lovász, mind Palkovics úgy nyilatkozott: abban bíznak, hogy pénteken már körvonalazódhat egy megállapodás. Akadémiai forrásunk szerint 
az egyeztetés viszonylag gyors lezárása mögött az állhat, hogy az MTA vezetése elutasította azokat a minisztériumi terveket, amelyek egy vagyonkezelő alapítvány fenntartásában látnák szívesen az akadémiai kutatóintézeteket – hasonlóképp a Budapesti Corvinus Egyetem fenntartóváltásához.
Lovász László már lapunknak adott keddi interjújában is arról beszélt: nem tudja elképzelni, az alapítványi forma hogyan lenne alkalmazható az MTA kutatóhálózatára. Az Akadémiai Dolgozók Fórumának csütörtöki kerekasztal-beszélgetésén pedig Zsoldos Attila, az MTA Történettudományi Intézetének kutatója vitatta a Palkovics-terv jogszerűségét. Szerinte ha az MTA átadná kutatóhálózatát egy alapítványnak, azzal önként le kellene mondania ingatlanjairól, vagyis vagyonának egy jelentős részéről. Úgy véli, ez minden jelenlegi jogszabálynak és az MTA saját szabályainak is ellentmondana. 
A kutatók azt is kifogásolják, hogy miközben Palkovics elrendelte az akadémiai kutatóhálózat átvilágítását, és ígéretet tett arra, hogy annak lezárultáig, vagyis március végéig békén hagyják a kutatóintézeteket, január végén megjelent az úgynevezett Tématerületi Kiválósági Program, amely jórészt az Akadémiától jogszerűtlenül elvont milliárdokból kínál pályázati forrásokat nemcsak akadémiai, de egyetemi és más állami kutatóintézeteknek is. 
A pályázat beadásának határideje február végén lejár, az MTA vezetése viszont csak úgy hajlandó ezen elindítani saját intézeteit, ha a miniszter garantálja, hogy megkapják a törvénytelenül visszatartott, alapfinanszírozásra szánt költségvetési forrásokat, mintegy 17 milliárd forintot. Azt ugyanis jogszerűtlennek és méltatlannak tartják, hogy míg az egyetemeknek és más kutatóintézeteknek az biztosított, az MTA-nak az alapműködést, így például a rezsiköltségeket is pályázati pénzekből kelljen fizetnie. 
Frissítve: 2019.02.22 13:13

MSZP-Párbeszéd: bővül a "bölcsek tanácsa"

Publikálás dátuma
2019.03.26 13:12

Fotó: Népszava/ Tóth Gergő
Nem csak baloldali értelmiségek lesznek az MSZP és a Párbeszéd kezdeményezésére létrehívott „bölcsek tanácsában” – jelentette be Ujhelyi István egy keddi, Jávor Benedekkel és Tóth Bertalannal közösen tartott háttér beszélgetésen. A testület -, amelynek Balázs Péter volt uniós biztos, Donáth László lelkész, volt MSZP-s országgyűlési képviselő és Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter a tagja - a tervek szerint az Európai Néppárt hazánkba látogató tanácsával kíván majd tárgyalni. Ujhelyi tudomása szerint az egyik új tag például Bod Péter Ákos lehet. Az MNB egykori elnökét egyelőre nem értük el.
Tóth Bertalan, az MSZP elnöke, a szocialisták és a Párbeszéd EP-listájának szimbolikus vezetője elmondta, azért kezdeményezték a testület létrehozását, mert az Európai Néppárt által létrehozott bölcsek tanácsa nemcsak a Fideszt fogja vizsgálni, hanem Magyarországot is. A pártszövetség egyébként ráfordul a kampányra, országjárása indulnak. Ugyanakkor – tette hozzá – , nem kapnak állami támogatást a kampányra, így a közösségi médiára koncentrálnak. – Kevés plakátunk lesz, ha egyáltalán lesz – hangsúlyozta. 
Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, a közös lista negyedik helyét kapta a listán, amely Tóth Bertalan visszalépése miatt a harmadik pozíciónak felel meg. Arra a felvetésre, hogy korántsem biztos a bejutása, azt mondta: „a politikai egy ilyen sport.” Jávor megígérte, hogy a kampányuknak kiemelt témája lesz a Paks 2 beruházás és a magyarországi korrupció mértéke. Jávor leszögezte azt is, hogy ha bekerül az uniós parlamentbe, akkor nem a szocialista, hanem a zöld frakcióba ül be. – Ez a megoldás sokkal hatékonyabb érdekérvényesítést tesz lehetővé, két frakció erőforrásait tudják használni arra, hogy a magyar választók érdekeit képviseljék – indokolta a döntését a politikus.
Szerző

Megint éheztettek egy afgán menekültet a tranzitzónában a magyar hatóságok

Publikálás dátuma
2019.03.26 12:54

Fotó: AFP/ Kisbenedek Attila
Ismét a strasbourgi bíróságnak kellett közbeavatkoznia, hogy ételt adjanak a férfinak.
A Magyar Helsinki Bizottság a Twitter-oldalán közölte, hogy ismét a strasbourgi bíróságnak kellett közbeavatkoznia, miután a magyar hatóságok megtagadták az ételt egy afgán menekülttől, aki veszélyeztetett terhes feleségével és három gyermekével együtt érkezett a tranzitzónába – vette észre a hvg.hu.  A jogvédő szervezet kiemelte, hogy 2018 augusztusa óta ez a tizedik ilyen eset. A strasbourgi bíróság sürgősségi rendeletet adott ki, hogy adjanak ételt a férfinak.
A Magyar Helsinki Bizottság pénteken számolt be arról: a strasbourgi bíróság azonnali intézkedésben utasította a magyar hatóságokat, hogy adjanak enni a tranzitzónában fogvatartott iraki ügyfeleiknek. Azt írták, hogy a házaspár, akiket hat gyermekükkel tartanak fogva a tranzitban, március 19. óta nem kapott enni. „Reméljük, hogy most, péntek este, már kapnak végre vacsorát” – tették hozzá.
Frissítve: 2019.03.26 13:15