Az MSZP elviszi a szakszervezetek sztrájkfelhívását a közszolgálati dolgozókhoz

Publikálás dátuma
2019.03.04. 13:30

Fotó: Népszava
Az MSZP aktivistáin keresztül juttatja el a szakszervezetek sztrájkfelhívását a közszolgálati dolgozóknak - közölte az ellenzéki párt alelnöke hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón.
Komjáthi Imre, az ellenzéki párt alelnöke maga kezdte az akciót, egy Andrássy úti kormányablakba vitte be és adta át az ott dolgozóknak "a közszolgálati rabszolgatörvény" miatti, március 14-i sztrájkra felszólító szórólapot. A politikus ezt megelőzően az épület előtt tartott sajtótájékoztatón ismertette a szakszervezeti követeléseket. A szakszervezetek a többi között azonnali béremelést, az elvett öt nap szabadság visszaadását, kevesebb túlórát, azok kifizetését, a rugalmas munkaidő visszaállítását akarják elérni, továbbá azt, hogy az ebédszünet újra számítson bele a munkaidőbe, a munkaéveket és a tapasztalatot ismerjék el, állítsák vissza a szakszervezeti jogokat, tegyék lehetővé a korkedvezményes nyugdíjat - ismertette. Az alelnök közölte, az MSZP felhívja és kéri aktivistáit, tagjait, menjenek el a helyi földhivatalokba, járási hivatalokba, vigyék be a sztrájkfelhívását, hogy minél több helyre eljusson az.
Komjáthi Imre reagált arra is, hogy Deutsch Tamás, a Fidesz európai parlamenti képviselője azt mondta: a magyar munkavállalók többsége önként, örömmel dolgozik többet heti 40 óránál. Az MSZP-s politikus szerint  
a fideszes képviselő úgy "osztja az észt", hogy nagy valószínűséggel még egy percet nem túlórázott.

Hozzátette: a magyar emberek nem szerelemből dolgoznak többet, azért dolgoznak többet, mert nagy a létszámhiány, rengeteg a munka. Ráadásul a közszolgálati dolgozók feje felett ott lebeg a tízezer forintos rendbírság, ha időre nem zárják le az adott ügyet - részletezte. 
Szerző

Beperli az Aldit a Magyar Hang

Publikálás dátuma
2019.03.04. 12:35
Fotó: Tóth Gergő
Az Aldi nem helyezi ki az egyik legnagyobb ellenzéki hetilapot a polcaira. A kiadó úgy döntött, egy civil jogvédő szervezet jogászait is segítségül hívva jogi útra tereli az ügyet.
A Magyar Hang kiadója szerint az Aldi diszkriminációt valósít meg. Emellett a kiadó úgy gondolja, hogy kimeríti a tisztességtelen piaci magatartás fogalmát, amikor a mindössze néhány ezres példányszámú Figyelőt belistázza az Aldi, a Magyar Hangot azonban nem hajlandó kitenni a polcaira - olvasható a media1.hu cikkében. Az úgynevezett G-nap utáni Magyar Nemzet megszűnését követően a szerkesztőség egy része által alapított hetilap lapigazgatója, Lukács Csaba a portálnak elmondta, bár a kiskereskedelmi partnerekkel a Lapker lapterjesztő cég tárgyal, tehát a Lapker érte el, hogy a Magyar Hang bekerüljön a benzinkutakhoz és más értékesítési pontokra is, de maga a Magyar Hang kiadója is megpróbálkozott közvetlenül levelet írni az Aldinak, miután látta, hogy a Lapker egyelőre falakba ütközött az Aldinál.  
Lukács Csaba úgy folytatta, az Aldi azt közölte velük, a vásárlói igényekhez igazítják a lapkínálatot. Ugyanakkor a lapigazgató szerint "a multinacionális vállalatok globális szinten kiállnak az alapvető emberi értékek mellett (diszkriminációmentesség, sajtószabadság), de a regionális piacokon, ha az üzleti érdekük azt kívánja, hogy jóban kell lenni valakivel a hatalomból, már nem tartják ezeket ennyire fontosnak". Hozzátette, egy civil szervezet segítségével pert indítanak az áruházlánc ellen. 
A cikkben emlékeztetnek: az Aldiban a G-nap utáni, tehát már ellenzéki Magyar Nemzetet is levették a polcokról, helyére pedig a kormánypárti szócsőként működő Magyar Idők került. A portál megkeresésére az Aldi későbbre ígért választ az üggyel kapcsolatban. 
Szerző
Témák
Magyar Hang Aldi per

Több hónapra lezárnak egy közúti átkelőt a magyar-horvát határon

Publikálás dátuma
2019.03.04. 11:37
Illusztráció.
Fotó: FOTÓ: NÉPSZAVA
Március 18-tól július 31-ig lezárják a Letenye-Gorican I. közúti határátkelőhelyet a Mura-híd felújítása miatt. Több alternatív útvonalat is ajánl a rendőrség.
A Mura-híd felújítása miatt március 18-tól július 31-ig lezárják a Letenye-Gorican I. közúti határátkelőhelyet - közölte az Országos Rendőr-főkapitányság hétfőn az MTI megkeresésére. Ezen az átkelőhelyen jelenleg az autóbuszok kivételével a személyforgalom és a teherforgalom haladhat a magyar-horvát határon.
A rendőrség közleményében azt írta, a híd átépítésének időszakában a Letenye-Gorican II. autópálya-határátkelőhelyet használhatják a személy- és tehergépjárművek, valamint az autóbuszok.

Alternatív, elkerülő útvonalként egyrészt a Barcs közúti határátkelőhelyet ajánlják, amely tehergépjárművek számára súlykorlátozás nélkül igénybe vehető, valamint a Berzence közúti határátkelőhelyet, ahol a tehergépjárművekre 20 tonnás súlykorlátozás érvényes.

A másik lehetséges elkerülő útvonal a rendőrség szerint az M70-es autóút Szlovéniába vezető szakasza, azonban felhívják a figyelmet arra, hogy ezen az útvonalon átépítési munkálatok folynak, ezért torlódásokra kell számítani.