A nyugdíjfolyósítóhoz vonulnak az ellenzéki képviselők

Publikálás dátuma
2019.03.04. 14:40

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A nyugdíjfolyósító igazgatóság elé vonulnak az ellenzéki pártok, tiltakozásul a köztisztviselők számára bevezetett új munkarend ellen.
„A-hét van, ezért az ellenzéki pártok nem vesznek részt a Fidesz propaganda hétfőjében” - kezdte némileg meglepő szófordulattal a második tavaszi összellenzéki sajtótájékoztatót Bangóné Borbély Ildikó. A szocialista politikus ezzel arra utalt, hogy ma már csak minden második héten ülésezik a korábbi formájában a parlament, a „B-hetek” nem jelentenek teljes ülésszakot. Az ellenzék koreográfiája a múlt hetihez hasonló volt: politikusaik bejelentkeztek napirend előtti felszólalásokra, majd nem mondták el azokat (az egyetlen LMP-s Schmuck Erzsébet kivételével, aki a globális felmelegedésről beszélt), hanem közösen kivonultak az Országgyűlésből, majd elmentek egy olyan intézményhez, amiben éppen új, a munkavállalóknak hátrányos munkarendet vezettek be. Ez a két hete az esztergomi Suzuki volt, ahol egy szakszervezeti vezetőt bocsájtottak el korábban, most a nyugdíjfolyósító igazgatósághoz vonulnak a képviselők. A helyszín apropója pedig az volt, hogy mint lapunk megírta, most lépett hatályba az az új jogszabály, amelyik a köztisztviselők munkaidejét napi 9 órára emeli. (El lehet rendelni napi 12 órás munkavégzést is.) Bangóné szerint ezzel a versenyszféra után a kormány a köztisztviselőkre is kiterjeszti a modern rabszolgaság intézményét. Arató Gergely (DK) szerint a kivonulók azt a Magyarországot képviselik, akiknek elege van a Fidesz Magyarországából. Az új törvény tönkreteszi a magyar államigazgatást, az ellenzéki pártok ezt nem fogják hagyni – mondta, és bejelentette, hogy a jogszabályt közösen az Alkotmánybíróság elé viszik. Szabó Tímea (Párbeszéd) arról beszélt, az ellenzék az elmúlt kilenc évben igyekezett konstruktívan részt venni a parlamenti munkában, de a Fidesz ezt mára teljesen ellehetetlenítette, így a továbbiakban ehhez nem akarnak asszisztálni. Kepli Lajos jobbikos képviselő szerint a közös ellenzéki akciókat a rabszolgatörvény hívta életre és azok addig fognak folytatódni, amíg a Fidesz és a kormány hasonló törvényeket hoz az emberek, a munkavállalók ellen. Csárdi Antal (LMP) szerint, ha a gazdaság tényleg olyan sikeres, mint ahogy a Fidesz állítja, akkor a kormánynak éppen a munkavállalók helyzetét megkönnyítő lépéseket kellene tennie, ehelyett az ellenkezője történik. Szél Bernadett pedig arról beszélt, a köztisztviselők 60-70 százaléka nő, a nyugdíjfolyósítónál azonban ez az arány 90 százalék, így a kormány nőket, anyákat büntet a törvénnyel. A független képviselő azt mondta, már járt a nyugdíjfolyósítóban és azt látta, a dolgozók így is korábban mennek be és tovább maradnak, mert létszámhiány miatt hatalmas ügyhátralékot kellene ledolgozniuk. Vagyis „a kormány egy törvénytelen helyzetet legalizált a jogszabállyal”. Bősz Anett a liberálisok részéről azt mondta, a NER-nek nek fontosak az egyszerű emberek. A képviselők további utcai akciókat ígértek.
Frissítve: 2019.03.04. 14:42

Tűzveszély miatt be kellett zárni egy érdi óvodát, amit most újítottak fel tízmilliókért

Publikálás dátuma
2019.03.04. 14:05
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A nagyjából 90 gyermeket befogadó intézmény felújítását karácsony előtt fejezték be, 52 millió forintnyi közpénzből. Úgy tudni, az elektromos rendszerben keletkezett meghibásodás okozott veszélyhelyzetet.
Hetekkel a több tízmilliós felújítás után be kellett zárni a Tündérkert óvodát Érden - írja az átlátszó.hu. Néhány napja az elektromos rendszerben keletkezett meghibásodás okozott veszélyhelyzetet az intézményben, pedig a beruházás dokumentumai szerint a felújításkor át kellett vizsgálni az elektromos rendszert is.

Február utolsó napján minden egyes szülőt azzal hívtak fel, hogy bezárták Érden a Tündérkert óvodát, a gyerekeket pedig ideiglenesen más intézményekbe irányították át.
A hír többekben azért keltett felháborodást, mert a Tündérkert felújítását nemrég, karácsony előtt fejezték be.

A nagyjából 90 gyermeket befogadó intézmény felújítását valamivel tavaly karácsony előtt fejezték be. A közbeszerzési adatbázis szerint a beruházás 52 millió forintba került. A Tündérkertet magában foglaló, úgynevezett Kincses törzsóvoda vezetője, Szénásiné Mészáros Márta a portálnak azt mondta, hogy az intézkedést tűzveszély miatt kellett elrendelni. Emellett kifejezte reményét, hogy a tűzveszélyt előidéző hibát pár nap alatt kijavítják. Az Átlátszónál hozzáteszik, önmagában a hiba jellege nem adna okot a heves érzelmi reakcióra, de az, hogy mindez kisgyermekek közelében, kevéssel egy felújítás után, előfordulhatott, már több mint aggasztó.
Szerző
Frissítve: 2019.03.04. 14:15

BBC: a magyar kormány további 750 venezuelai menekült befogadását tervezi

Publikálás dátuma
2019.03.04. 13:33
Venezuelai menekültek - illusztráció
Fotó: LUIS ROBAYO / AFP
A létszám ráadásul még nem is végleges. Néhány hete derült fény arra, hogy már befogadtunk 300 venezuelait, akiknél az egyetlen feltétel az volt, hogy magyar felmenőik legyenek
Február végén mi is megírtuk, hogy a magyar kormány titokban 300 venezuelait fogadott be Magyarországra, akik az ottani krízis elől menekültek el. Az akkori hírek szerint az egyetlen feltétel az volt, hogy a magyar felmenőkkel kellett rendelkezniük, és már az is elég volt, ha valakinek az egyik nagyszülője magyar volt, nem számított, ha már a szülők sem beszélték a nyelvet.
A venezuelai menekülteknek a magyar állam fizette a repülőjegyét, majd legalább egy évig ingyen lakást, integrációs programot ingyenes magyar és angol nyelvtanfolyammal, valamint letelepedési papírokat, amelyekkel érkezésük után nem sokkal már legálisan dolgozhatnak.

A BBC most azt írja, hogy a magyar kormány további venezuelai állampolgárokat készül kimenekíteni az országból, legalább 750-en szerepelnek a listán, amely azonban még nem végleges - számol be róla a 24.hu. A portál emlékeztet, az első venezuelaiak 2018 áprilisában érkeztek Magyarországra a Máltai Szeretetszolgálat segítségével, és nagyon hálásak a magyar kormánynak. Annak ellenére, hogy amikor megérkeztek Balatonöszödre, a helyiek riasztották a rendőrséget, mert „négereket” láttak az utcákon.
Szerző