Előfizetés

Orbán a Múzeumkertben beszél a nemzeti ünnepen

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.04. 18:11

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A Nemzeti Múzeum kertjében mond ünnepi beszédet Orbán Viktor miniszterelnök a március 15-ei nemzeti ünnepen, jövő pénteken.
A kormány honlapján közzé tett program szerint az 1848/49 évi forradalom és szabadságharc emléknapján a központi programok 9 órakor kezdődnek a Parlament előtt, ahol felvonják Magyarország nemzeti lobogóját. A Kossuth térről "Huszármenet" indul a Múzeumkertbe az Alkotmány utca-Bajcsy-Zsilinszky út-Erzsébet tér-Károly körút-Múzeum körút útvonalon. A Nemzeti Múzeum kertjében 10.30-kor kezdődik az ünnepség, amelyen Orbán Viktor miniszterelnök mond beszédet. Az ünnep napján a Múzeumkertben és a budai Várban egész napos programokkal várják az ünneplőket. A Múzeumkertben egyebek mellett tánctanítás, lósimogató és pónilovaglás várja az érdeklődőket, és lesznek kézműves-foglalkozások, népzenei koncertek is. A vásári forgatagban számos magyar terméket lehet majd megkóstolni. A Nemzeti Múzeum kiállításait óránkénti tárlatvezetéssel lehet megtekinteni. A budai Várban is lesz népzene és néptánctanítás, és a Budavári Vásári Forgatagban is lesznek "hazai finomságok". Az Újra van Budán kutyavásár című programban magyar kutyafajták örökbefogadására is lesz lehetőség. Idén is lesz "Forradalmi forgatag" a hadtörténeti múzeumban és "Kalandos időutazás" az Országos Levéltárban. A Vármúzeumban történelmi sétát és tárlatvezetést tartanak, a Várkert Bazárban pedig koncertekkel és gyerekprogramokkal várják az ünneplőket. Szombaton az Országházban bárki megtekintheti a Szent Koronát. Aznap 10 órától 15 óráig a "magyar zászló és címer napja alkalmából" 1848 méter hosszú nemzeti zászlót húznak ki az Andrássy úton, az Oktogon és a Hősök tere között.

A többórás napsütés mellett futózáporok várhatók

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.04. 17:26

Fotó: Shutterstock
Marad az enyhe idő, 15 fok körül alakul a maximumhőmérséklet.
Kedden északnyugat, nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, éjszaka többfelé várható eső, zápor. Hajnaltól nyugat felől gyorsan csökken a felhőzet, napközben az ország nagy részén felhőátvonulások lesznek többórás napsütéssel, helyenként futó záporral, csak délnyugaton lesz több a felhő. Eleinte a délnyugati, éjszakától a nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödik, helyenként viharossá fokozódik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 1 és 7 fok között valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 10 és 15 fok között alakul.

Gyurcsány: hadiállapot alatt él az ország

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.03.04. 17:00
Gyurcsány Ferenc. Fotó: Szalmás Péter
A Demokratikus Koalíció (DK) elnöke hétfőn ismertette a párt hét plusz egy pontból álló családpolitikai javaslatcsomagját, ami azt célozza, hogy növekedjen a gyermekvállalási kedv Magyarországon.
Gyurcsány Ferenc szerint háborúk idején kevesebb gyermek születik, ez az ország pedig kilencedik éve "lényegében hadiállapot alatt él", mert a kormány háborúzik a fél világgal, Európával és a vele egyet nem értő magyarokkal is. A DK elnöke kijelentette: véget kell vetni a politikai, közéleti hadiállapotnak, külföldön és itthon is. 
A hétpontos javaslatcsomagot ismertetve úgy folytatta: vissza kell vonni a munka törvénykönyvének decemberben elfogadott módosítását, a "rabszolgatörvényt". Ahol napi tíz órát vagy heti hat napot kell átlagosan dolgozni, ott nem lesz nagy a gyermekvállalási kedv - fogalmazott. Garantálni kell, hogy a kisgyermekes családokat nem lakoltatják ki; munkaviszonyként kell elismerni az otthonápolást és azért legalább a minimálbért kell fizetni - sorolta tovább a pártelnök. Gyurcsány Ferenc követelte, hogy a családi pótlékot azonnal emeljék fel ötven százalékkal és töltsék be az összes üresen álló házi- és gyermekorvosi praxist. Legalább másfélszeresére kell emelni az egészségügyi dolgozók bérét, és a béremelést a következő négy esztendőben folytatni kell úgy, hogy az minden évben legalább 15 százalékkal nőjön - mondta. A gyermekeknek a jó oktatás ad esélyt a sikerre, ezért korszerű tudást és idegen nyelvi ismereteket adó iskolákra van szükség, el kell törölni, vagy legalábbis radikálisan csökkenteni a tandíjakat és növelni kell a felvételi keretszámokat - közölte. Az alapvető közműszolgáltatásokat, a vizet, az áramot és a fűtést egy meghatározott mértékig mindenki számára ingyenessé kell tenni - ismételte meg végül egy korábbi javaslatukat.