Patkánymérges cigivel ütik ki magukat a gyerekek a Zalaegerszegi Gyermekotthonban

Publikálás dátuma
2019.03.05. 10:54
Fóti Gyermekközpont
Fotó: Vajda József / Népszava
Lesújtó jelentést közölt az ombudsman arról az otthonról, ahova a fóti Gyermekváros lakóit is vinnék.
A gondozottak leginkább a patkányméreggel cseppentett dohányból sodort cigarettát szívják, amivel akár naponta „kiütik” magukat – mondta a Zalaegerszegi Gyermekotthon egyik foglalkoztatás vezetője a legutóbbi helyszíni vizsgálat közben az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala (AJBH) egyik munkatársának, aki az otthonban lakó gyerekek droghasználatáról érdeklődött. Az AJBH legutóbb 2016-ban vizsgálódott Zalaegerszegen, s már akkor számos visszásságra felhívta a figyelmet. A helyzet azóta nem sokat javult. A friss, hétfőn közzétett jelentésben egyebek mellett az olvasható: noha történtek támogatandó intézkedések a szerhasználat visszaszorítása érdekében, a drog és a cigaretta továbbra is problémát jelent, ahogy a gyerekek közötti agresszió, a kortársbántalmazás („beavatás”, „csicskáztatás”) is. Súlyos visszásságot okoznak a hiányos tárgyi körülmények (hiányzó zuhanyrózsák, kevés, megrongált, elhasznált bútor) is, az AJBH szerint „a jelenlegi lepusztult, sivár környezet” a gyerekeket további rongálásra motiválja. Nem tudni, a gyerekek megfelelő minőségű és energiatartalmú ételeket kapnak-e, az étkezések egyoldalúak. Egy főnek 486 forintból kell megoldani az étkeztetését, a hivatal szerint ebből nem biztosítható napi négy, a minőségi és mennyiségi követelményeknek is megfelelő étkezés. A gyermekotthon engedélyezett férőhelye 48 fő, az AJBH vizsgálatakor 45 gyermek volt elhelyezve, 8 fő engedély nélkül távol (szökésben), 5 fő pedig javítóintézetben volt. Noha a dolgozók száma meghaladja a minimum előírásokat, a gyermekfelügyelők negyede csak tavaly lépett munkába és egyiküknek sincs megfelelő szakképzettsége. A kettős szükségletű gyerekek csoportokban történő elhelyezése már meghaladja a törvényben előírt keretszámot, ami a fokozott szakmai munkát igénylő gyerekek védelméhez és gondoskodáshoz fűződő jogával összefüggő visszásságot okoz. Az AJBH megállapította azt is, hogy az intézmény fenntartójának, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságnak (SZGYF) kötelessége évenként ellenőrizni és értékelni a szakmai munka eredményességét, a szakmai programok végrehajtását, a gazdálkodás szabályszerűségét és hatékonyságát, ennek ellenére az ombudsman 2016-os vizsgálata óta nem történt utóellenőrzés, az SZGYF a gyámhatóság 2017. októberi vizsgálatán sem képviselte magát. A Zalaegerszegi Gyermekotthon egyébként az egyik kormány által kiszemelt intézmény, ahova a bezárásra ítélt fóti Károlyi István Gyermekközpont – ismertebb nevén Gyermekváros – lakóinak egy részét költöztetnék. A központ a fóti Károlyi-kastély nyitott parkjában működik, a speciális és különleges szükségletű, valamint kísérő nélküli menekült gyerekek számos terápiás foglalkozást is lehetővé tévő zöld környezetben, családias kis házakban élnek. A kormány szemében mégis ez jelenti az „elzárt, korszerűtlen tömegintézményt”. 

Petíció a Gyermekváros megmentéséért

Aláírásgyűjtést indított a fóti Károlyi István Gyermekközpont bezárása ellen az aHang Platform. A platform korábban az otthonápolási díj emelésért küzdő civilek hangját erősítette fel, több tízezer aláírással ellátott petíciót küldve a döntéshozóknak. Most azt írják: „a jelek szerint az otthon bezárása, lakóinak elköltöztetése nem a gyermekekért történik, hanem az intézménynek otthont adó területet, benne pedig a kastélyt szeretné hasznosítani a kormány. Nem engedhetjük, hogy ez megtörténjen! Semmilyen gazdasági érdek nem lehet fontosabb az államra bízott gyermekek sorsánál! Ne veszélyeztessék a fóti Károlyi István Gyermekközpont kis lakóinak életét!” A petíciót a terjed.ahang.hu oldalon lehet aláírni.

Szerző
Frissítve: 2019.03.05. 11:01

EPP-elnök: Napirendre vesszük a Fidesz tagságának ügyét

Publikálás dátuma
2019.03.05. 10:34
Joseph Daul és Orbán Viktor
Fotó: GEORGES GOBET / AFP
Joseph Daul hangsúlyozta, hogy az Európai Néppárt egy nagy család, amelyben lehetnek viták, de van egy határ.
Orbán Viktor átlépett egy határt címmel közölt interjút a Die Welt című konzervatív német lap kedden Joseph Daullal, az Európai Néppárt (EPP) elnökével. Az MTI összefoglalója szerint Joseph Daul – arra a kérdésre, hogy miért erősödnek az Európai Unióban a populisták – elmondta, hogy ezen pártok módszere a félelemkeltés, és „csak a problémákról beszélnek, de megoldásokkal nem szolgálnak”. Azzal kapcsolatban, hogy Orbán Viktor az EPP tagjai közé kívánja emelni a Jaroslaw Kaczynski vezette lengyel Jog és Igazságosság (PiS) pártot és az olasz belügyminiszter, Matteo Salvini vezette Ligát, kijelentette:
„megmondtam neki, hogy ez nem történik meg, amíg én vagyok ennek a pártnak az elnöke”.

A francia konzervatív politikus hozzátette, hogy az EU jobbközép pártjait összefogó EPP-ben „minden tagnak tisztelnie és osztania kell a minket egyesítő értékeket”. Azzal kapcsolatban, hogy kilenc országból tizenkét tagpárt kezdeményezte hivatalosan a Fidesz kizárását vagy tagságának felfüggesztését, aláhúzta: „nem félek ettől a vitától”. Mint mondta, megkapta a szükséges számú indítványt ahhoz, hogy a politikai közgyűlés következő ülésének napirendjére vegyék a Fidesz tagságának ügyét. A magyar kormánynak az Európai Bizottság EPP-s elnöke, „Jean-Claude Juncker elleni plakátkampányát a leghatározottabban elítéltük”. Ez a kampány „megengedhetetlen” – mondta Joseph Daul, hozzátéve, hogy
az EPP „egy nagy család, amelyben lehetnek viták, de van egy határ”, és ezt Orbán Viktor átlépte.

Az európai parlamenti választás és az EU-s politika egy sor további kérdésével is foglalkozó interjúban Joseph Daul hangsúlyozta, hogy az EP-választást felvezető politikai küzdelemben „mindenki ellenünk kampányol majd”, és „az lesz a szlogen, hogy az EPP a hibás azért, hogy semmi nem működik Európában”, holott 75 éve béke van a kontinensen és „olyan nagy a jólét és a szabadság, mint soha korábban”. Ezért aztán az EPP-nek nincs is oka szégyenkezésre – mondta Joseph Daul. A többi között arról is szólt, hogy Angela Merkel német kancellár, a szintén az EPP-hez tartozó német Kereszténydemokrata Unió (CDU) előző elnöke azon kevés „nemzeti politikusok egyike, aki valóban tudja, miként működik Európa” és mit kell tenni azért, hogy továbbra is működjék. Hozzátette: aggodalommal tölti el, hogy Angela Merkel vissza akar vonulni a politikából.

Előzmények

Mint megírtuk, az EPP szabályai szerint öt országból legalább hét tagpárt kezdeményezheti egy párt kizárását a szövetségből. Ez a szám már pénteken összejött, de azóta is sorra csatlakoznak a Fidesz eltávolítását kérők táborához: hétfőn jelentette be ezt a a görög Új Demokrácia, majd a bolgár Erős Bulgáriáért (DSB) is. Levelükben valamennyien az Európai Néppárt értékeivel összeegyeztethetetlennek nevezték Orbán Viktor és a Fidesz politikáját. „Orbán Viktor megnyilatkozásai és poszterkampánya súlyos károkat okozott a néppártnak. Elvárom, hogy a kampányt befejezze és bocsánatot kérjen” – fejtette ki még múlt héten Manfred Weber, az EPP európai parlamenti frakcióvezetője is, nem zárva ki a kizárás lehetőségét. Az eljárás megindításáról az EPP elnökségének kell határoznia, ennek során Orbán Viktort is meg kell hallgatniuk. A Fidesz felfüggesztéséről vagy kizárásáról a pártcsalád politikai gyűlése dönt. Ha a Fidesznek ajtót mutatnak az Európai Néppártban, EP-képviselőinek nem kell automatikusan távozniuk a frakcióból. A politikai csoport tagjait nem lehet kollektívan eltávolítani, minden egyes képviselő kizárásáról külön kell dönteni.

Szerző

EP-választás – Saját maga ellenőrzésére hozott létre irodát a közmédia

Publikálás dátuma
2019.03.05. 10:32

Fotó: Népszava
A Közmédia Választási Iroda elnöke Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.
A közmédia hétfőn létrehozta a Közmédia Választási Irodát (KVI), amely azt ellenőrzi, hogy a közmédia médiatartalom-szolgáltatásai az európai parlamenti választás és a kampány ideje alatt is megfeleljenek a Közszolgálati Kódex előírásainak és a vonatkozó jogszabályi rendelkezéseknek – közölte az iroda kedden az MTI-vel. A közleményben azt írták, hogy a KVI – amelynek elnöke Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója – a Duna Médiaszolgáltató lineáris médiaszolgáltatásaiban felügyeli a politikai reklámok jogszerű és a választási esélyegyenlőséget biztosító közzétételének megvalósulását, a választással összefüggő egyéb médiatartalmak – hírműsorszámok, politikai tájékoztató műsorszámok – vonatkozásában a listát állító jelölő szervezetek kiegyensúlyozott szereplési arány szerinti megjelenítését, valamint a közszolgálati médiaszolgáltatások műsoridejének ennek megfelelően történő elosztását. A Duna Médiaszolgáltató – a Duna Televízió és a Petőfi Rádió – naponta három alkalommal, a 6-8, 12-14 és 18-20 óra közötti idősávokban, megszakítás nélkül köteles biztosítani a politikai reklámok közzétételét úgy, hogy a listát állító jelölő szervezetek politikai reklámjait egymást követően, blokkosítva teszi közzé a jelölő szervezet által megjelölt napon és idősávban. A politikai reklámok megjelenési sorrendjét az esélyegyenlőség biztosítása érdekében naponta változtatni kell – olvasható a közleményben. A jelölő szervezet egy idősávban naponta csak egyszer, legfeljebb egyperces időtartamban kérheti a politikai reklám közzétételét, egy napon azonban akár mindhárom idősávban is. Egy reklámszpot maximális időtartama legfeljebb egy perc lehet – tudatta a KVI. Áder János köztársasági elnök az európai parlamenti választások magyarországi időpontját május 26-ára írta ki.
Szerző