1529 összeragasztott, bőröndökbe zsúfolt teknőst találtak a manilai reptéren

Publikálás dátuma
2019.03.05 09:09

Fotó: Facebook/Bureau of Customs NAIA
Több mint 1500, ragasztószalaggal körbetekert, dobozokba csomagolt teknőst találtak négy bőröndben a Fülöp-szigetek fővárosának repülőterén - írta a BBC hírportálja.
Négy bőröndöt senki nem vett el a szalagról a Ninoy Aquino Nemzetközi Repülőtér érkezési csarnokában vasárnap. A táskákban 1529, különböző fajú teknős volt, még sarkantyús is, amely a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a sebezhető fajok között szerepel.
Az elhagyott utazótáskák tartalmának értéke több mint 4,5 millió Fülöp-szigeteki peso (24,2 millió forint). A rendőrök szerint a bőröndöket akkor hagyhatta magukra a gazdájuk, amikor rájött, mi vár a védett állatok csempészeire: ha elkapják őket, két év börtönt vagy akár 200 ezer pesós büntetést is kaphatnak.
A vámhivatal közölte, hogy a poggyászt egy Hongkongból érkező Fülöp-szigeteki utas hagyta a repülőtéren, "miután a büntetési tételekről értesítették az utasokat". A teknősöket átadták a vadállatok kereskedelmét ellenőrző hatóságnak.
A páncélos hüllőket gyakran egzotikus házi kedvencként tartják, azonban a népi orvoslás alapanyagául szolgáló csontjaik vagy csemegének számító, afrodiziákumnak tartott húsuk miatt is keresik őket Ázsia egyes vidékein.
A múlt héten 3300 kétkarmú teknőst akartak Malajziába csempészni, ám a parti őrség elkapta a bűnözőket.
Szerző
Frissítve: 2019.03.06 08:31

Kevesebbet és hatékonyabban - már húsz év múlva kifogyhat a víz Angliában

Publikálás dátuma
2019.03.20 10:10
Illusztráció
Fotó: AFP/ TIM GRAHAM
Nem lesz elég víz a szükségletek kielégítésére Angliában 20-25 év múlva, az országnak "a szomjúság fenyegetésével kell szembenéznie" az angol környezetvédelmi ügynökség igazgatója szerint.
"Kevesebb vizet kell használnunk és azt is hatékonyabban"
- idézte a BBC James Bevan szavait a The Waterwise Project vízvédelmi szervezet éves konferenciáján elmondott beszédéből. Az angol környezetvédelmi ügynökség igazgatója szerint a globális felmelegedés és a népességnövekedés már a közeljövőben vízhiányt eredményezhet az országban. Nagyjából 20-25 év múlva Anglia
"eléri a halál torkát, vagyis azt a pontot, amikor már nem lesz annyi víz, amennyire szükség lenne,"
ha addig nem változtatnak a dolgokon - hangsúlyozta beszédében. 
Angliában egy átlagos ember napi 140 liter vizet fogyaszt. Bevan és a Waterwise szerint legfeljebb száz litert lenne szabad elhasználni naponta.
"Az elmúlt néhány évtizedben gyökeresen megváltoztak a dohányzási szokásaink, hiszen régebben szinte mindenki füstölt. Biztonsági övet sem viselt senki, mára ebben is változtunk. Két év alatt a műanyaggal kapcsolatos magatartásunk és átalakult. Azt akarjuk, hogy a vízpazarlás a társadalom szemében olyan legyen, mintha füstöt fújnának egy kisbaba arcába vagy műanyag zacskókat dobálnánk a tengerbe"
- mondta.
A víztakarékossághoz célszerű lenne áttérni a kevés vízzel öblítő illemhelyekre, a kádfürdőzést rövid zuhanyozással felváltani, víztakarékos zuhanyfejeket és mosógépeket használni, vízfolyatás nélküli fogat mosni, csak telepakoltan elindítani a mosó- és mosogatógépet, valamint befejezni a gyep locsolását.
"Ha 2050-re sikerül fejenként átlagosan napi 100 literre csökkenteni a vízfogyasztást, akkor további húszmillió embernek elegendő vizünk lesz anélkül, hogy a környezettől többet vennénk el"
- mutatott rá James Bevan.
Szerző
Frissítve: 2019.03.20 10:10

A pécsi havihegyi mandulafa lett az év európai fája

Publikálás dátuma
2019.03.19 21:34

Fotó: Népszava
A tavaly az év magyarországi fájának választott, a Havas Boldogasszony-templomnál álló mandulafa több mint 45 ezer voksot kapott a nemzetközi online szavazáson.
A pécsi havihegyi mandulafa lett a 2019-es év európai fája - tudatta közleményében a verseny szervezéséért felelős cseh Ökotárs Alapítvány nevű szervezet kedden. A győztes tavaly az év magyarországi fája versenyének megnyerésével "kvalifikált" a kontinens-szintű megmérettetésre.
A Brüsszelben kihirdetett eredmény szerint a pécsi fa 45 132 szavazatot kapott.
Az online szavazáson 14 "vetélytársat" maga mögé utasítva győztes pécsi mandulafa egy csavarodott törzsű, több mint 100 éves fa, ami a Havihegy csúcsán álló pécsi Havas Boldogasszony-templomnál fogadja az érkezőket:
A voksoláson, valamivel több mint 5000 szavazattal lemaradva, az oroszországi abramtsevói tölgy végzett második helyen.

Magyarország immár negyedik alkalommal nyerte el valamely különleges történetű fájával a kilencedik alkalommal meghirdetett Európai Év Fája címet.
Frissítve: 2019.03.20 08:20