A szokatlanul meleg idő miatt máris itt van a poloskainvázió

Publikálás dátuma
2019.03.05. 09:58

Fotó: Népszava
Idén újabb kártevők is elszaporodhatnak.
A jó idő miatt indul a poloskainvázió, ráadásul újabb kártevők is elszaporodhatnak – hangzott el az RTL Klub híradójában. Merkl Ottó főmuzeológus, a Magyar Természettudományi Múzeum kutatója elmondta: az inváziós rovarok ellen nem nagyon tudunk védekezni. Nincsenek természetes ellenségeik, sem olyan irtószer, ami nem okoz kárt a növényekben. A szakértő szerint idén is lesznek például ázsiai márványpoloskák, harlekinkaticák, és egyre több új lepkefaj rághatja le a haszonnövényeket.    Egy gazdálkodó a csatornának arról beszélt: félti a termést, emiatt már most elkezdi a rovarirtást a földjein. Úgy véli, sokkal nehezebb lesz dolgozniuk tavasszal, egészen betakarításig. Ráadásul attól tart, hogy egy nagyobb fagy óriási kárt okoz a földeken.
Szerző

Tiszteletbeli Székelynek nevezték ki Káslert

Publikálás dátuma
2019.03.05. 09:26

Fotó: Bruzák Noémi / MTI
Szombaton este, a Pesti Vigadóban rendezett VI. Budapesti Székely Bálon Tiszteletbeli Székellyé fogadták Kásler Miklós emberi erőforrások minisztert – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi).
Mint írják, a laudációt tartó Lőrinczi Zoltán ajánlásában kiemelte: „Tanusítom, hogy Kásler Miklós atyánkfia felmenői mind a magyar jobbulásán, felemelkedésén dolgoztak, szépen, eredménnyel… Kásler Miklós székely atyánkfia ebben a szellemben, Erdély végtelen szeretetében és a székely mivolt mélységes tiszteletében nőtt fel… Emberöltőnyi élete alatt látott, megélt jót is, rosszat is. A jók megélése emberségét nagyobbá tette, a rosszak megélése kitartását megacélozta. Gondolkodik, gyógyít: mikor egyes embereket, mikor az egész magyar nemzetet.” Kásler Miklós a jelenlevők előtt megfogadta, hogy a jövőben is „a magyar nemzet és a székelység jobbulására és emelkedésére tesz, példásan, mindenben.” 
Szerző

Marad a viharos szél: hat megyére is figyelmeztetést adtak ki

Publikálás dátuma
2019.03.05. 09:14

Fotó: YURI KADOBNOV / AFP
A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul.
A fővárosra és PestBorsod-Abaúj-ZemplénGyőr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom és Nógrád megyére is elsőfokú figyelmeztetést adott ki az erős szél miatt keddre az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint elsősorban az északi megyékben ismét előfordulhatnak viharos (60-70 km/h) széllökések nyugati, északnyugati irányból, és néhol – elsősorban a délelőtti óráktól a délutáni órákig –  néhány alkalommal 70 km/h feletti széllökésre is van esély.
Az OMSZ szerint nyugat felől tovább csökken a felhőzet, és napközben már az ország nagy részén felhőátvonulásokra számíthatunk többórás napsütéssel. Helyenként futó zápor alakulhat ki. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 10 és 15 fok között alakul, késő estére 3 és 9 fok közé hűl le a levegő.
Szerző