Kétnyelvű plakátokkal mozgósít az MSZP

Publikálás dátuma
2019.03.05. 14:13

Fotó: Genevieve Engel / Európai Parlament
Összefog európai testvérpártjaival az MSZP, hogy a május 26-i európai parlamenti választáson való részvételre buzdítsa a külhoni magyar szavazókat — jelentette be Ujhelyi István szocialista EP-képviselő brüsszeli sajtótájékoztatóján. Az első megállapodás már megszületett, mégpedig a német szociáldemokratákkal: ennek keretében az MSZP és az SPD kétnyelvű plakátkampánnyal mozgósítja majd a Németországban élő magyarokat. A magyar szocialisták azt tervezik, hogy tucatnyi testvérpárttal kötnek majd hasonló egyezséget a következő napokban, illetve hetekben. Ujhelyi elmondta, szeretnék, ha a külföldön élő magyarok százezrei járulnának az urnákhoz május végén, mert a tét nagy: “Európa és Orbánisztán” között kell választani. Kedvező irányt jelez, hogy a 2014-es EP-választáson csak 6253 érvényes szavazatot adtak le a magyarok a külképviseleteken, míg a tavalyi országgyűlési választáson már 45 ezret. Ujhelyi közölte azt is, hogy a külföldön élő magyarok március 21-től kérvényezhetik, vegyék fel őket a választási nyilvántartásba. 

Kiszabadult a még januárban zátonyra futott román hajó

Publikálás dátuma
2019.03.05. 13:50

Fotó: Mohai Balázs / MTI
Annyira megáradt a Duna, hogy le tudott csúszni a Jess a kavicspadról.
Elindult a Dunán az a román teherszállító hajó, ami még január 17-én futott zátonyra, majd az alacsony vízállás miatt azóta Esztergom közelében, a Helemba-szigetnél vesztegelt – derül ki a fotóról, amit a 444.hu egyik olvasója küldött el a portálnak. Mint írják, annyira megáradt a Duna, hogy a Jess – aminek a legénységét már hazautaztatták és egy matróz vigyázott rá – le tudott csúszni a kavicspadról.
Szerző
Témák
Duna Románia

Több mint 14 százalékkal keresnek kevesebbet a férfiaknál a magyar nők

Publikálás dátuma
2019.03.05. 13:48

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Ez az arány jobb az uniós átlagnál, ám a foglalkoztatást és a női vezetők számát tekintve lemaradásban vagyunk.
Magyarországon 14,2 százalékkal alacsonyabb a nők bruttó fizetése, mint a férfiaké – írja az Eurostat összesítése alapján a hvg.hu. A 2017-es átlagbérek alapján készült összevetés alapján a magyar nők jobb helyzetben vannak az uniós átlagnál: a 28 ország esetében a bérkülönbség 16 százalékos. A legrosszabb Észtországban a helyzet, ott a nők a férfiak fizetésének kevesebb, mint a háromnegyedére számíthatnak. Romániában viszont mindössze 3,5 százalékos eltérést regisztráltak.
A nők foglalkoztatásának terén a magyar számok az uniós átlag alatt vannak: míg az EU-ban 11,5 százalékkal kisebb arányban dolgoznak a nők, Magyarországon ez az arány 15,3 százalékos. A két véglet ezen a listán Málta és Lettország, a szigetországban 24,1 százalékkal alacsonyabb a nők foglalkoztatási aránya, a balti országban pedig csupán 1 százalék a különbség.
Igazán rossz a helyzet viszont a női vezetők arányát tekintve. A cégvezetői pozíciókban levők közül nálunk mindössze 14,5 százalék nő – az EU-átlag sem túl acélos, ám ennél magasabb, 25,3 százalékos. Ehhez képest a franciáknál a vezetők 43,4 százaléka nő – az észteknél viszont mindössze 7,4 százalékuk.
Szerző