Több százmilliós tili-tolival trükköznek Orbánék

Publikálás dátuma
2019.03.06. 09:00
NINCS HIÁNY - Kósa Lajosnak, a korcsolyázószövetség vezetőjének sem kell aggódnia
Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Csak látszólag vont el a kormány különféle NER-barát szervezetektől százmilliós, az egyházaktól pedig több tízmilliárdos összegeket. Számos hírportálhoz hasonlóan a közelmúltban lapunk is beszámolt arról a zavarba ejtő kormányhatározatról, amely egyes értelmezések szerint arra utalt, hogy Orbán Viktor kormányfő kezdi megelégelni a környezetében tapasztalt féktelen pénzszórást. A Kósa Lajos vezette Magyar Országos Korcsolyázó Szövetségtől 500 millió forintot, a Garancsi István-féle Magyar Természetjáró Szövetségtől például 450 milliót vett el a kormány az idei költségvetés módosításával. Nem beszélve az egyházakról, amelyek támogatását – különösképpen meghökkentő módon – 23 milliárd forinttal csökkentette a fideszes kabinet. Ennek ellenére semmiféle tiltakozást nem lehetett hallani. A katolikus egyház részéről azt közölték lapunkkal, hogy az intézkedés a püspöki kar folyamatban lévő projektjeit „hosszú távon, jelentősen nem érinti”. A reformátusok nem reagáltak, az evangélikusok ugyancsak nem tűntek izgatottnak. Bár az evangélikus egyháznak előzetesen nem volt tudomása a „költségvetési átcsoportosításról”, amikor érdeklődött, azt a választ kapta, hogy lényegében technikai kérdésről van szó, ami a tervezett projektjeit és beruházásait nem veszélyezteti. Az, hogy valóban csupán „költségvetési átcsoportosítás” történt, abból a válaszból derült ki, amit a korcsolyázószövetség küldött lapunknak. A kommunikációs vezető arról számolt be, hogy a 2019-re kért 500 milliós központi támogatást egy december 23-ai kormányhatározat nyomán már tavaly év végén megkapta a szövetség: az összeg kétszeri „átutalásának elkerülése érdekében a 2019-es támogatást – logikusan – törölni kellett”. Megnéztük a vonatkozó kormányhatározatot, pontosan ez játszódott le a Garancsi-féle természetjárók esetében is. A szervezettől most azt a 450 milliót vette el a kormány, amit tavaly év végén már előre odaadott. Hasonló cipőben járnak az egyházak is. Kérdés, mi az értelme a rejtélyes pénzügyi tili-tolinak. Költségvetési területen jártas forrásunk szerint valószínűleg egyszerű trükközésről van szó. Tavaly a vártnál több pénz maradt az államkasszában, ennek köszönhetően az előrehozott utalások sem veszélyeztették a költségvetési hiány tervezett mértékét. A manőver célja az volt, hogy „tehermentesítsék” az idei költségvetést. Az így felszabadított összegek révén a kormánynak ebben az évben – mikor két választást is rendeznek – nagyobb lesz a mozgástere.

Már egy próbaszerelvény jár a 3-as metró északi szakaszán

Publikálás dátuma
2019.03.06. 08:30

Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Megkezdődött az utasok nélküli próbaüzem.
A Metróért Egyesület kedd este a Facebook-oldalán azt írta: „örömmel tájékoztatjuk a minket követőket, hogy a 3-as vonal északi szakaszán már egy próbaszerelvény mozog” – vette észre a hvg.hu. Vagyis megkezdődött az utasok nélküli próbaüzem a felújítás alatt álló északi szakaszon.
Január elején a BKV azt közölte portállal, hogy a 3-as metró északi, Lehel tér és Újpest-Központ közötti szakaszának átadása 2019 első negyedévének végéig, azaz még április előtt várható. A Világgazdaság azonban február 13-án a szakszervezetekre hivatkozva arról számolt be, hogy a munkálatok ehhez képest is késésben vannak, de a BKV ezt cáfolta. Azt írták, a kivitelező biztosította a BKV Zrt.-t a szerződés szerinti határidőre történő befejezésről. Mivel a 3-as metró átadását eredetileg 2018 év végére ígérték, ha sikerrel megtörténik a metrószakasz átadása március végén, az is majdnem 3 hónapos csúszást jelent az eredeti tervekhez képest, vagyis azt, hogy a hatmegállós szakasz rekonstrukciójára 17 hónap kellett – teszi hozzá a hvg.hu.
Szerző

Kampányüzemmódban nincs szivárogtatás

Publikálás dátuma
2019.03.06. 08:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nem csak egy szűk rétegnek, hanem a lehető legtöbb családnak segíteni kell - mondta Tóth Bertalan MSZP-elnök, aki azt is leszögezte: kampányüzemben nincs kiszivárogtatás.
Az már az MSZP EP-kampányának része, hogy fegyelmi eljárás folyt Mesterházy Attila ellen? Nem. A Fidesz érdeke, hogy a belső ügyeinkből hír legyen. A hatalom képtelen mit kezdeni azzal, hogy mi, szocialisták új politikát hirdettünk, sikerre vittük az előválasztást és megteremtettük az ellenzéki akcióegységet. Csak a fideszes propagandakiadványok próbálják azt a látszatot kelteni, mintha jelentős belső ellentétek feszülnének az MSZP-ben. Az ilyen cikkek valóságtartalmáról annyit, hogy a korábbi helyreigazítási pereket az Origo, a PestiSrácok és a Hír TV egyaránt elvesztette.
De a volt pártelnököt épp azzal vádolta az MSZP egyik helyi vezetője, hogy információkkal etetett jobboldali orgánumokat. Nem vitás, a szivárogtatás és annak látszata egyaránt borzasztó káros, mert megmérgezi egy párt életét. De csütörtökön az MSZP elnöksége elrendeli a választási időszakot, azaz az MSZP kampányüzemmódba kapcsol – így minden politikusának az EP-voksolás sikerén és a párt egységének megszilárdításán kell dolgoznia. Van programunk, vannak kiváló jelöltjeink, megkezdtük az aktivisták, szavazatszámláló bizottsági delegáltak toborzását – szóval megyünk előre.

Nem lohasztja le a szocialista képviselők harci kedvét, hogy miután blokkolni próbálták a rabszolgatörvény elfogadását a parlamentben, számos MSZP-s honatya másfél havi fizetését vonja el Kövér László javaslatára az Országgyűlés? Nagyon büszke vagyok a képviselőinkre, hogy meggyőződésünk védelmében hajlandók voltak kilépni komfortzónájukból. Ha ez kellett ahhoz, hogy elinduljon egy érdemi közös gondolkodás és cselekvés az ellenzéki pártok, a civilek és a szakszervezetek között, akkor már megérte.

Miközben az emberek a közös listát tartják a leghatékonyabb eszköznek, egyre kevesebben hisznek a megvalósíthatóságában. Emiatt viszont – állítják a közvélemény-kutatások – a kis pártok népszerűsége sorvad, az MSZP-é és a Jobbiké pedig stagnál. Mit ér így közös mozgósítás? Az MSZP és a Párbeszéd támogatottsága nőtt, szavazóbázisuk aktivizálódott. Ha csak a saját érdekeinket nézem, akkor nekünk nem lenne szükségünk közös listára. De változatlanul hiszem, hogy ez lenne a leghatékonyabb megoldás a Fidesz visszaszorításához. Ám a DK elsőként hátrált ki az ötlet mögül, és a többi párt sem kért belőle. Remélem, hogy mindenki tudja mozgósítani az összes szimpatizánsát. Afelől nincs kétségem, hogy az MSZP-Párbeszéd, illetve a Jobbik mandátumot szerez, valószínűleg a DK-nak is sikerül – és bár szurkolok nekik – az LMP-re és a Momentumra azonban nem fogadnék nagy tétben. Ha ők nem érik el az öt százalékot, akkor a rájuk leadott szavazatok a Fideszt fogják erősíteni, és az ő képviselőik számát gyarapítják.
Nem aggódik, hogy a Fidesz MSZP-specifikus kampányt folytat majd? Dehogy aggódóm, sőt! Orbán Viktor azok után, hogy elüldözte a CEU-t, elvonta az Akadémia függetlenségét, ellehetetlenítette a civil szervezeteket, különösen nehéz helyzetbe manőverezte magát azzal, hogy a kormány plakátjain saját pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a politikusát támadta. Az, hogy most a szocialista Frans Timmermanst találta meg, teljesen normális: a szélsőséges, populista, jobboldali féldiktátoroknak az európai szocialista mozgalom - benne az MSZP-vel - a legkövetkezetesebb ellenfele. Örömmel vállalom ezt a harcot.
Kikerülhet ebből a harcból győztesen? A kormányzati kommunikáció azt harsogja, hogy az EU, azon belül is az európai szocialisták öntenék a migránsokat Európára. Ez egy ordas hazugság, amit az Unió tételesen cáfolt. És hiába cserél fejet plakátjain a kormány, akkor is egy ordas nagy hazugság marad. Mi a magyar emberekre koncentrálunk „Haza. Szeretet. Európa” címet viselő kampányunkban. Azért küzdünk, hogy a kabinet visszavonja a rabszolgatörvényt, hogy a magyar munkavállalókat ugyanolyan jogok illessék meg, mint európai társaikat – és ugyanolyan életszínvonalat biztosító minimálbért kapjanak. Azért harcolunk, hogy senki na kaphasson gyengébb képzést és egészségügyi ellátást idehaza, mint egy nyugat-európai tagállamban. És a lehető legtöbbet szeretnénk segíteni a fiataloknak.

Akkor közös a szándék a kormánnyal, amelyik most hirdetett családvédelmi akciótervet. Amiben tagadhatatlanul vannak előremutató kezdeményezések, csakhogy egy nagyon szűk rétegnek szól. Az MSZP szerint a lehető legtöbb családnak kell segíteni. Szükség van egy intenzív szociális bérlakás programra, mert enélkül sokaknak esélye sincs az otthonteremtésre. Ezenkívül meg kell duplázni a családi pótlékot, hogy a szegényebb családok is biztonságban érezhessék magukat. Ami pedig a családi adókedvezményt illeti, ha egy dolgozó pár nem veheti teljes egészében igénybe, egyszerűen azért, mert nem keres hozzá eleget, akkor azt a részt, amire most nem jogosultak a szülők, oda kell adni támogatásként. Annak érdekében pedig, hogy azok az anyák, akik a gyermekvállalás mellett dolgozni akarnak, meg kell teremteni a részmunka lehetőségét. Ennek két előfeltétele van: az egyik, hogy a bölcsődei férőhelyekről nem beszélni kell, hanem létrehozni azokat. A másik, hogy az anyák tisztes bért vihessenek haza, így fel kell számolni a nők és férfiak jövedelme közti különbséget. Mert erről szól Európa, nem a bűnbakképzésről és a félelemkeltésről. 
Szerző