Kampányüzemmódban nincs szivárogtatás

Publikálás dátuma
2019.03.06. 08:15

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Nem csak egy szűk rétegnek, hanem a lehető legtöbb családnak segíteni kell - mondta Tóth Bertalan MSZP-elnök, aki azt is leszögezte: kampányüzemben nincs kiszivárogtatás.
Az már az MSZP EP-kampányának része, hogy fegyelmi eljárás folyt Mesterházy Attila ellen? Nem. A Fidesz érdeke, hogy a belső ügyeinkből hír legyen. A hatalom képtelen mit kezdeni azzal, hogy mi, szocialisták új politikát hirdettünk, sikerre vittük az előválasztást és megteremtettük az ellenzéki akcióegységet. Csak a fideszes propagandakiadványok próbálják azt a látszatot kelteni, mintha jelentős belső ellentétek feszülnének az MSZP-ben. Az ilyen cikkek valóságtartalmáról annyit, hogy a korábbi helyreigazítási pereket az Origo, a PestiSrácok és a Hír TV egyaránt elvesztette.
De a volt pártelnököt épp azzal vádolta az MSZP egyik helyi vezetője, hogy információkkal etetett jobboldali orgánumokat. Nem vitás, a szivárogtatás és annak látszata egyaránt borzasztó káros, mert megmérgezi egy párt életét. De csütörtökön az MSZP elnöksége elrendeli a választási időszakot, azaz az MSZP kampányüzemmódba kapcsol – így minden politikusának az EP-voksolás sikerén és a párt egységének megszilárdításán kell dolgoznia. Van programunk, vannak kiváló jelöltjeink, megkezdtük az aktivisták, szavazatszámláló bizottsági delegáltak toborzását – szóval megyünk előre.

Nem lohasztja le a szocialista képviselők harci kedvét, hogy miután blokkolni próbálták a rabszolgatörvény elfogadását a parlamentben, számos MSZP-s honatya másfél havi fizetését vonja el Kövér László javaslatára az Országgyűlés? Nagyon büszke vagyok a képviselőinkre, hogy meggyőződésünk védelmében hajlandók voltak kilépni komfortzónájukból. Ha ez kellett ahhoz, hogy elinduljon egy érdemi közös gondolkodás és cselekvés az ellenzéki pártok, a civilek és a szakszervezetek között, akkor már megérte.

Miközben az emberek a közös listát tartják a leghatékonyabb eszköznek, egyre kevesebben hisznek a megvalósíthatóságában. Emiatt viszont – állítják a közvélemény-kutatások – a kis pártok népszerűsége sorvad, az MSZP-é és a Jobbiké pedig stagnál. Mit ér így közös mozgósítás? Az MSZP és a Párbeszéd támogatottsága nőtt, szavazóbázisuk aktivizálódott. Ha csak a saját érdekeinket nézem, akkor nekünk nem lenne szükségünk közös listára. De változatlanul hiszem, hogy ez lenne a leghatékonyabb megoldás a Fidesz visszaszorításához. Ám a DK elsőként hátrált ki az ötlet mögül, és a többi párt sem kért belőle. Remélem, hogy mindenki tudja mozgósítani az összes szimpatizánsát. Afelől nincs kétségem, hogy az MSZP-Párbeszéd, illetve a Jobbik mandátumot szerez, valószínűleg a DK-nak is sikerül – és bár szurkolok nekik – az LMP-re és a Momentumra azonban nem fogadnék nagy tétben. Ha ők nem érik el az öt százalékot, akkor a rájuk leadott szavazatok a Fideszt fogják erősíteni, és az ő képviselőik számát gyarapítják.
Nem aggódik, hogy a Fidesz MSZP-specifikus kampányt folytat majd? Dehogy aggódóm, sőt! Orbán Viktor azok után, hogy elüldözte a CEU-t, elvonta az Akadémia függetlenségét, ellehetetlenítette a civil szervezeteket, különösen nehéz helyzetbe manőverezte magát azzal, hogy a kormány plakátjain saját pártcsaládjának, az Európai Néppártnak a politikusát támadta. Az, hogy most a szocialista Frans Timmermanst találta meg, teljesen normális: a szélsőséges, populista, jobboldali féldiktátoroknak az európai szocialista mozgalom - benne az MSZP-vel - a legkövetkezetesebb ellenfele. Örömmel vállalom ezt a harcot.
Kikerülhet ebből a harcból győztesen? A kormányzati kommunikáció azt harsogja, hogy az EU, azon belül is az európai szocialisták öntenék a migránsokat Európára. Ez egy ordas hazugság, amit az Unió tételesen cáfolt. És hiába cserél fejet plakátjain a kormány, akkor is egy ordas nagy hazugság marad. Mi a magyar emberekre koncentrálunk „Haza. Szeretet. Európa” címet viselő kampányunkban. Azért küzdünk, hogy a kabinet visszavonja a rabszolgatörvényt, hogy a magyar munkavállalókat ugyanolyan jogok illessék meg, mint európai társaikat – és ugyanolyan életszínvonalat biztosító minimálbért kapjanak. Azért harcolunk, hogy senki na kaphasson gyengébb képzést és egészségügyi ellátást idehaza, mint egy nyugat-európai tagállamban. És a lehető legtöbbet szeretnénk segíteni a fiataloknak.

Akkor közös a szándék a kormánnyal, amelyik most hirdetett családvédelmi akciótervet. Amiben tagadhatatlanul vannak előremutató kezdeményezések, csakhogy egy nagyon szűk rétegnek szól. Az MSZP szerint a lehető legtöbb családnak kell segíteni. Szükség van egy intenzív szociális bérlakás programra, mert enélkül sokaknak esélye sincs az otthonteremtésre. Ezenkívül meg kell duplázni a családi pótlékot, hogy a szegényebb családok is biztonságban érezhessék magukat. Ami pedig a családi adókedvezményt illeti, ha egy dolgozó pár nem veheti teljes egészében igénybe, egyszerűen azért, mert nem keres hozzá eleget, akkor azt a részt, amire most nem jogosultak a szülők, oda kell adni támogatásként. Annak érdekében pedig, hogy azok az anyák, akik a gyermekvállalás mellett dolgozni akarnak, meg kell teremteni a részmunka lehetőségét. Ennek két előfeltétele van: az egyik, hogy a bölcsődei férőhelyekről nem beszélni kell, hanem létrehozni azokat. A másik, hogy az anyák tisztes bért vihessenek haza, így fel kell számolni a nők és férfiak jövedelme közti különbséget. Mert erről szól Európa, nem a bűnbakképzésről és a félelemkeltésről. 
Szerző

Tényleg elkezdődhet a felső tagozatok összevonása

Publikálás dátuma
2019.03.06. 07:27
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Infrastrukturális fejlesztési programot is indítanának, és iskolabusz-hálózat is működhet.
Egyre közelebb a kisiskolák felső tagozatainak összevonása: az évek óta halogatott és lebegtetett terv most a Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László innovációs miniszter nevével fémjelzett, „Program a Versenyképesebb Magyarországért” című dokumentumban bukkant fel újra – írja a hvg.hu. A portál szerint a fenntartható és fejleszthető oktatási rendszer fejezetnév alatt a következő olvasható:
„az iskolaszerkezet elaprózottságának csökkentésére, a felső tagozatok képzési helyeinek racionalizálásával koncentrálni kell a szakemberállományt, valamint a képzéshez szükséges modern eszközöket.”

Emellett infrastrukturális fejlesztési programot is indítanának, hogy az iskolákban legyen a képzési szintnek megfelelő és korszerű eszközállomány. A megvalósítás jövő januártól indul, és a hatást 2022-ben éreznék a diákok, szülők és tanárok. A cikk szerint – bár korábban csak beszéltek róla – az iskolabusz-hálózat elindításából is arra lehet következtetni, ebből lesz valami. A dokumentumban emellett azzal érvelnek, hogy GDP arányosan az uniós átlagban költ Magyarország is az oktatásra, azonban a jelenlegi elaprózott, így fajlagosan drágán fenntartható iskolaszerkezet mellett ez érdemben nem hasznosul. A pénz hatékonyabb felhasználásához és egy korszerű iskolahálózat megteremtéséhez az intézményrendszer észszerű racionalizálására és „szélesebb körű szolgáltatást nyújtani képes tudásközpontok kialakítására van szükség”. Arról nem ír az anyag, mely településeken szűnne meg a felső tagozat, és milyen szempontokat vesznek figyelembe a bezárásnál, illetve összevonásnál. Most sincs minden településen felső tagozat, vagy nem teljes. Az átalakításról szóló, 2015-ös kormányzati előterjesztés szerint 3227 általános iskolából 591 helyen működik csak alsó tagozat, 638 helyen van még plusz két osztály, 3400 felsős pedig összevont osztályokban tanult abban az évben.
Szerző

Porrobbanás történt egy szombathelyi üzemben

Publikálás dátuma
2019.03.06. 07:14
Illusztráció / Népszava fotó
Porrobbanás történt egy forgácslapgyártó üzem külső silójában Szombathelyen, a Zanati úton.
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a beépített oltóberendezés működésbe lépett, a helyszínre érkező szombathelyi és sárvári tűzoltók több vízsugárral eloltották a tüzet, és megkezdték a siló kiürítését.
Szerző