Tényleg elkezdődhet a felső tagozatok összevonása

Publikálás dátuma
2019.03.06. 07:27
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Infrastrukturális fejlesztési programot is indítanának, és iskolabusz-hálózat is működhet.
Egyre közelebb a kisiskolák felső tagozatainak összevonása: az évek óta halogatott és lebegtetett terv most a Varga Mihály pénzügyminiszter és Palkovics László innovációs miniszter nevével fémjelzett, „Program a Versenyképesebb Magyarországért” című dokumentumban bukkant fel újra – írja a hvg.hu. A portál szerint a fenntartható és fejleszthető oktatási rendszer fejezetnév alatt a következő olvasható:
„az iskolaszerkezet elaprózottságának csökkentésére, a felső tagozatok képzési helyeinek racionalizálásával koncentrálni kell a szakemberállományt, valamint a képzéshez szükséges modern eszközöket.”

Emellett infrastrukturális fejlesztési programot is indítanának, hogy az iskolákban legyen a képzési szintnek megfelelő és korszerű eszközállomány. A megvalósítás jövő januártól indul, és a hatást 2022-ben éreznék a diákok, szülők és tanárok. A cikk szerint – bár korábban csak beszéltek róla – az iskolabusz-hálózat elindításából is arra lehet következtetni, ebből lesz valami. A dokumentumban emellett azzal érvelnek, hogy GDP arányosan az uniós átlagban költ Magyarország is az oktatásra, azonban a jelenlegi elaprózott, így fajlagosan drágán fenntartható iskolaszerkezet mellett ez érdemben nem hasznosul. A pénz hatékonyabb felhasználásához és egy korszerű iskolahálózat megteremtéséhez az intézményrendszer észszerű racionalizálására és „szélesebb körű szolgáltatást nyújtani képes tudásközpontok kialakítására van szükség”. Arról nem ír az anyag, mely településeken szűnne meg a felső tagozat, és milyen szempontokat vesznek figyelembe a bezárásnál, illetve összevonásnál. Most sincs minden településen felső tagozat, vagy nem teljes. Az átalakításról szóló, 2015-ös kormányzati előterjesztés szerint 3227 általános iskolából 591 helyen működik csak alsó tagozat, 638 helyen van még plusz két osztály, 3400 felsős pedig összevont osztályokban tanult abban az évben.
Szerző

Porrobbanás történt egy szombathelyi üzemben

Publikálás dátuma
2019.03.06. 07:14
Illusztráció / Népszava fotó
Porrobbanás történt egy forgácslapgyártó üzem külső silójában Szombathelyen, a Zanati úton.
A Vas Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság közleménye szerint a beépített oltóberendezés működésbe lépett, a helyszínre érkező szombathelyi és sárvári tűzoltók több vízsugárral eloltották a tüzet, és megkezdték a siló kiürítését.
Szerző

Börtönre ítélt bűnözőt indít az EP-választáson a Mi Hazánk Mozgalom

Publikálás dátuma
2019.03.06. 06:51
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egy jogerősen elítélt bűnöző szerepel a Jobbikból távozó politikusok által létrehozott Mi Hazánk Mozgalom európai parlamenti listáján.
24.hu cikke szerint a Toroczkai László vezette mozgalom a napokban tette közzé az EP-választáson induló képviselőjelöltjeinek névsorát, az ötödik helyen pedig Gulya Tibor neve szerepel.
A devizahiteles „szakértőként” tevékenykedő férfit tavaly márciusban a Fővárosi Törvényszék hamis tanúzásra való felbujtás és zugírászat bűntette miatt jogerősen 2 év börtönre, valamint pénzbüntetésre ítélte. A szabadságvesztés végrehajtását 4 év próbaidőre felfüggesztette.

(A zugírászat jogosulatlanul és üzletszerűen végzett ügyvédi, jogtanácsosi vagy közjegyzői tevékenységre utal.)
Gulya Tibor, aki egyébként egykor rendőr volt, korábban számos alkalommal szerepelt a sajtóban – végrehajtásokkal terhelt – tanácsadó cégével, ami bajba került devizahiteleseknek nyújt tanácsadást. A politikusnak állt tanácsadót épp ez keverte bajba, mivel jogi végzettség nélkül tevékenykedett. A férfi termékbemutató jellegű előadásokon szerzett ügyfeleket cégének, ám rengetegen panaszkodtak arra, hogy átverte őket a tanácsadó cég, noha nem ritkán több százezer forintot fizettek a bajba került adósok, hogy kihúzzák őket a bajból. Gulya Tibor 2016-ban egy időre előzetes letartóztatásba került, mert nem ment el az ellene zajló büntetőper tárgyalására. 
A hírportál megkereste Toroczkai Lászlót többek közt arról érdeklődve, tud-e arról, hogy Gulyát elítélték. A szervezet elnöke elmondta, arról tudott, hogy zugírászat miatt elítélték a képviselőjelöltjüket, ám a hamis tanúzásra való felbujtásról nem tudott.
Mint mondta, nagy dilemma volt a párt számára, hogy a férfi felkerüljön-e az EP-listára, de számára olyan kép bontakozott ki Gulyáról, mint „aki a hatalomnak kőkeményen nekimegy, és a hatalom ezért visszavág”. Toroczkai elmondta azt is, sok mindent hallott Gulya Tiborról, ezért kért tőle egy aláírással ellátott nyilatkozatot arról, hogy milyen büntetőügyek folytak ellene. Ahogy fogalmazott, reméli, hogy ebben minden benne van. A pártelnök leszögezte, hogy a zugírászatot nem tartja helyesnek, de ettől szerinte még nem szélhámos Gulya. Hozzátette, sok esetben hivatalos személy elleni erőszak miatt is eljárás indult képviselőjelöltjük ellen, de ezeket sorra megszüntették.
Toroczkai kérte a devizahiteles „szakértőt”, hogy mutasson neki olyan ítéleteket, illetve olyan ügyeket, amelyek esetében tudott segíteni bajba került devizahiteleseknek. Ilyenből egyet küldött el neki. Mindez azért érdekes, mert Gulya a Magyar Nemzetnek azt mondta, hogy több ezer ügyben járt el sikerrel az irodája, és több mint háromezer esetben „ki tudták nullázni” a hiteleket. Azonban a lapnak sem mutatta meg az erről szóló bírósági döntéseket.
Az sem mellékes, hogy Gulya Tibor miként képzelte el az adósok és bankok közti küzdelem kezelését. A Magyar Nemzetnek anno azt mondta,
"aki ide bejön, annak mindig azt mondom, neked egy feladatod van: feltölteni az olajoshordót, a fáklyát a kezembe adni, és én majd tudom, hova kell berúgni és a fáklyát utánadobni. Pusztítani kell! Ezt másképp nem lehet."

Szerző