Lövöldözés volt a Köln-Bonn nemzetközi reptéren

Publikálás dátuma
2019.03.06. 14:01

Fotó: MARIUS BECKER / AFP/dpa
Fegyveresek támadtak egy pénzszállító autóra, a tűzharcban egy ember súlyosan megsérült.
Lövöldözés tört ki szerdán Németországban, a Köln-Bonn nemzetközi reptéren, miután fegyveresek megpróbáltak kirabolni egy pénzszállító autót – írja a Deutsche Welle. A három maszkos férfi megsebesítette a biztonsági cég egyik alkalmazottját, akit életveszélyes sérülésekkel vittek kórházba. A fegyvereseknek sikerült elmenekülniük a helyszínről, később felgyújtották az autójukat. A gyanúsítottakat – akik a hírek szerint egy táskát tudtak megszerezni – még keresi a rendőrség.
Szerző

Bajor miniszterelnök: Orbán útja nem a mi utunk

Publikálás dátuma
2019.03.06. 13:50

Fotó: PETER KNEFFEL / AFP/dpa
Orbán Viktor magyar miniszterelnök az utóbbi időben egyre inkább eltávolodott a bajor Keresztényszociális Unióval (CSU) közös értékektől - mondta Markus Söder bajor kormányfő, a CSU elnöke egy szerdai lapinterjúban.
A politikus a Passauer Neue Presse című lapban közölt interjúban kiemelte, hogy pártja az európai parlamenti választás kampányában kiáll az erős, egységes és demokratikus Európáért, amely megvédi polgárait. Azzal kapcsolatban, hogy a CSU korábban gyakran élesen bírálta a brüsszeli Európai Bizottság tevékenységét, elmondta, hogy "megváltozott a helyzet, Európa már nincs abban a komfortzónában, amelyben évtizedekig volt".  Korábban a bürokrácia és az "ostoba" szabályok okoztak gondot, most viszont az a kérdés, hogy van-e egyáltalán jövője Európának, amelyet "szélsőségesek, antidemokraták és a Dexit (Németország EU-tagságának megszüntetése) pártolói" fenyegetnek. Ebben a helyzetben egy olyan pártnak, mint a CSU, "sziklaszilárdan kell állnia és világossá kell tennie, hogy harcol a demokratikus és erős Európáért, az eszméiért, értékeiért, ideáljaiért és szabadságaiért" - mondta Markus Söder. Arra a kérdésre, hogy ez elhatárolódást is jelent az olyan politikusoktól, mint Orbán Viktor, aki nemrégiben még CSU-s rendezvények vendége volt, azt mondta: "sokat köszönhetünk a magyaroknak, és valóban mindig jó viszonyban voltunk", de Orbán Viktor "az utóbbi időben egyre inkább eltávolodott közös értékeinktől". Arra a kérdésre, hogy túl messze távolodott-e, kifejtette, hogy mindenkinek önállóan kell döntenie arról, hogy milyen úton járjon pártja és országa. 
"Mi megmutatjuk, hogy ennek milyen következményei lehetnek" - tette hozzá, kiemelve, hogy "az az út, amelyen Orbán jár, nem a mi utunk".

"Orbánnak meg kellene néznie, hogy ki instrumentalizálja" - fogalmazott a bajor miniszterelnök, hozzátéve, hogy az a társadalom, amelyet az őt szabadságharcosként éltető Alternatíva Németországnak (AfD) nevű párt kíván felépíteni, "biztosan nem az a társadalom, amelyet ő akar".
Témák
Orbán Viktor CSU

Észak-Korea helyreállítja egyik rakétatelepét

Publikálás dátuma
2019.03.06. 13:22

Fotó: Chris Jung / AFP
A phenjani rezsim a korábbi részleges leszerelés folytatása helyett a jelek szerint újra „felszerelkezik”, helyreállítja a nagy hatótávolságú rakéták indítására szolgáló hadállás egyes létesítményeit.
Egy szöuli lap szerint a dél-koreai hírszerzés arra a megállapításra jutott – és ezt megosztotta parlamenti képviselőkkel -, hogy valamikor február 16. és március 2. között kezdődhettek az újjáépítési munkálatok Tongcsang-ri rakétatelepen. Elsősorban épületek tetőfedését, valamint ajtók behelyezését észlelték a telepen, amely a Koreai Népi Demokratikus Köztársaságnak nevezett állam északnyugati részén található, és ahol a korábbi években a nagy nemzetközi aggodalmakat kiváltó – és Észak-Korea elleni szigorú ENSZ-szankciók elrendeléséhez vezető - rakétakísérleteket folytatták. Donald Trump amerikai elnök február legvégén találkozott Hanoiban Kim Dzsong Un észak-koreai vezetővel, de nem sikerült megállapodniuk Phenjan atomfegyver-kapacitásának a felszámolásában, annak ütemezésében, illetve amerikai ellentételezésében. Washingtont azért aggasztja fokozottan az észak-koreai nukleáris fegyverkezési program, mert azzal párhuzamosan rakétafejlesztés is folyik, és Észak-Korea rakétái állítólag immár képesek elérni az Egyesült Államok területének bármely pontját. Tongcsang-ri lebontása szerepel az amerikaiak elváráslistáján, a phenjani vezetés pedig elvi ígéretet tett arra, sőt bizonyos gyakorlati lépéseket is tett ebbe az irányba. A tavaly júniusi első, Szingapúrban megszervezett Trump-Kim találkozón elhangzott buzgó fogadkozások aprópénzre váltása azonban mindmáig nem látható, és a vietnami fővárosban rendezett újabb egyeztetés kudarca nyomán nem igazán meglepő, ha az észak-koreaiak bontás helyett inkább építkeznek a katonai létesítménynél. A munkálatok jellege azonban egyelőre nem ad okot különösebb aggodalomra, hiszen újabb rakétakísérlet közvetlen előkészületeinek – legalábbis a kémjelentések kiszivárogtatott tartalma szerint – nincs előjele, és Phenjan a kémműholdakkal kiválóan megfigyelhető buzgó tetőfedéssel valószínűleg inkább csak figyelmeztető üzenetet kívánt küldeni. A dél-koreai hírszerzés vezetője állítólag úgy fogalmazott: az észlelt tevékenység vagy arra utal, hogy előkészületeket tesznek a kísérletek újraindítására abban az esetben, ha a diplomáciai tárgyalások teljesen összeomlanának, vagy pedig éppen ellenkezőleg, valami olyan építmény készül a telepen, amelynek a segítségével látványosan felrobbanthatnák a rakétaindító-állást, és ezzel mintegy demonstrálnák a világ előtt, hogy teljesítik nukleáris leszerelési kötelezettségvállalásaikat.