Sötétség délen: erősen vitatott fényviszonyok

Publikálás dátuma
2019.03.07. 08:50
Nem minden világos. Megkérdőjelezik a teljesítményt
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Pécs belvárosában, a Búza téren február 12-én este egy kisbusz halálra gázolt egy, a zebrán átkelő, 67 esztendős asszonyt. A baleset okait a rendőrség vizsgálja, aligha kérdéses, hogy a tragédiában a figyelmetlenségnek szerepe volt.
Sokak szerint másnak is, jelesül annak, hogy a baleset helyszínén a világítás gyenge. Az LMP pécsi szervezete a közelmúltban sajtótájékoztatót tartott a zebránál, s a vezetői állították, hogy a pécsi közvilágítás minősége romlott, amióta a lámpákat energiatakarékos fényforrásokra cserélték. A kritikának politikai éle volt, hisz a fideszes irányítású Pécs közvilágításának korszerűsítését az Elios Zrt. végezte 2015-ben, s akkor Orbán Viktor veje, Tiborcz István volt a cég egyik tulajdonosa. Az LMP városi vezetői szeretnék, ha szakértők vizsgálnák meg Pécsett a gyalogátkelőknél az esti fényviszonyokat, s ahol szükséges, ott az önkormányzat javítson a közvilágítás minőségén. A Fidesz pécsi csoportjának elnöksége a tájékoztatót követően kiadott egy közleményt, azt állítva, hogy az említett kereszteződésben a fényerő 30 százalékkal erősebb, mint a korszerűsítése előtt volt, és ez mérésekkel igazolható. Mivel a kész tényként hivatkoztak a fényerőnövekményre, úgy gondoltam, hogy az állítást alátámasztó dokumentum azonnal megmutatható. Ám se Guzsvány Attilát pécsi kabinetfőnök, se a városháza szóvivője nem segített többszöri megkeresésre sem. Jeleztem, hogy ha a Fidesz pécsi csoportja nem tudja igazolni állítását, akkor ezt írom meg. Ennek hatására megkaptam a választ. Csakhogy a városháza által küldött anyag nem egy összehasonlító mérés számadatait rögzítette, hanem egy gyári prospektus volt az Elios által beszerelt lámpákról. Az abban szereplő számok arról szóltak, hogy a lámpák mennyi fényt bocsátanak ki, s nem arról, hogy milyen fényerőt biztosítanak például a baleset helyszínén. Megkérdeztem az ügyben pécsi közvilágítási szakembereket, s ők elmondták, hogy saját tapasztalatuk szerint is gyengék az esti fények a Búza téri átkelőnél és még a város számos pontján. Hozzátették: lehet, hogy a korszerűsítés energiamegtakarítást hozott az önkormányzatnak, de a beruházás sok helyütt nem javította a látási viszonyokat, sőt. Elmondták ennek műszaki okait: a lámpacsere önmagában kevés, gyakran szükség lett volna a lámpaoszlopok áthelyezésére, sűrítésére és magasságának módosítására. Ez viszont nem fért bele a 900 milliós beruházásba, amelynek révén Pécsett 7 ezer lámpát cseréltek ki. A költségekbe az se fért bele, hogy megmérjék, milyen volt egy-egy helyen a fényerő a korszerűsítés előtt és után. Bár a Fidesz közleményében azt sugallta, van ilyen felmérés, utóbb a városháza is elismerte, hogy nincs. Tegyük hozzá, hogy Pécsen a lámpacserét nem az unió finanszírozta, hanem a 7-8 milliárdos adóssággal küszködő önkormányzat. Igaz, azóta kiderült, hogy a többi város Elios által elvégzett lámpacseréjének 13 milliárdos költségét se hajlandó finanszírozni az unió, gazdasági összefonódások gyanúja miatt.
Szerző
Témák
Elios

Keresik a Fidesz társaságát az euroszkeptikusok

Publikálás dátuma
2019.03.07. 08:15
Salvini a közelmúltban tárgyalt Marine Le Pennel, francia elvbarátjával
Fotó: ALBERTO PIZZOLI / AFP
Az Európai Parlament szélsőjobboldali frakciójának környezetéből nem kívánták kommentálni lapunknak a Politico című amerikai hírportál brüsszeli kiadásának értesülését, mely szerint tárgyalásokat folytatnak a Fidesszel a jövőbeni együttműködésről. A Szabadság és Nemzetek Európája (ENF) nevű képviselőcsoport tevékenységét közelről ismerő források szerint „túl korai találgatni”, mert a pártok helyezkedése és egyezkedése csak a május végi EP-választások után kezdődik. Ugyanakkor emlékeztettek rá, hogy a politikai dialógus teljesen természetes, az ENF-hez tartozó Északi Liga elnöke, Matteo Salvini januárban például a lengyel kormánypárt, a Jog és Igazságosság vezetőivel egyeztetett. Az Északi Liga mellett a francia Marine Le Pen és a holland Geert Wilders nacionalista, populista pártjait tömörítő frakció tavaly decemberben Budapesten tartotta kihelyezett ülését. Nicolas Bay társelnök erről Twitter-bejegyzésben is beszámolt, méltatva a bátor magyar kormányt, amely a brüsszeli „technokratákkal” szemben a „nemzetek Európáját védelmezi”. Bay irodájában érdeklődésünkre akkor megerősítették, hogy a frakció vezetői ellátogattak az Országgyűlésbe, de azt nem árulták el, hogy kikkel találkoztak. Csak annyit jegyeztek meg, hogy „nem folytattak hivatalos megbeszéléseket”. Nem-hivatalos találkozóikról pedig nem kívántak beszámolni a nyilvánosságnak. Az ENF frakciónak jelenleg 41 tagja van, de május után 59 fősre duzzadhat, elsősorban az olasz és a francia delegáció bővülésének köszönhetően, jósolják a legfrissebb közvélemény-kutatások. A létszámba természetesen nem számolták bele az esetlegesen csatlakozó magyar képviselőket. Nyíltan ácsingóznak viszont a Fideszért az euroszkeptikusok, így a lengyel kormánypárti képviselőket is magában foglaló Európai Konzervatívok és Reformisták csoport. Társelnökük Ryszard Legutko egy minapi sajtónyilatkozatában ki is mondta, szeretné meggyőzni Orbán Viktort, hogy csatlakozzon hozzájuk. Szerdán elmaradt a vita az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójában a Fidesz kizárásáról, mert az ülésről hiányzott az éppen Bajorországban kampányoló Manfred Weber frakcióvezető. Gunnar Hökmark svéd EP-képviselő, aki fel akarta vetni a témát, a Népszavának azt mondta, hogy a politikai csoport jövő heti strasbourgi ülésén biztosan terítékre kerül a magyar tagpárt helyzete. Az EP-frakciónak nincs döntési joga a kizárás vagy a felfüggesztés kérdésében, de szükség van egy tisztázó beszélgetésre — hangsúlyozta Hökmark.  
Témák
Fidesz EPP
Frissítve: 2019.03.07. 09:33

Áramszünet volt a röszkei közúti határátkelőhelyen

Publikálás dátuma
2019.03.07. 08:00
Illusztráció
Fotó: Shuttertock
Nem sikerült elhárítani a nyitásra a problémát.
Áramkimaradás miatt szünetelt a határfogalom ellenőrzés a Röszke Közúti Határátkelőhelyen – közölte a police.hu. A hiba már elhárult, így ismét zavartalanul működik a határátkelő.
Szerző
Frissítve: 2019.03.07. 09:32