Ha a kormány nem segít, talán majd Isten: szentmisét tartanak az MTA-ért

Publikálás dátuma
2019.03.06. 15:55

Fotó: Edouard Richard / AFP/Hans Lucas
Két fizikusé volt az ötlet. A mise a magyar tudományért és az egyetemekért is fog szólni.
Közbenjáró szentmisét tartanak a Magyar Tudományos Akadémiáért és a magyar egyetemekért, az akadémiai és egyetemi dolgozókért és családjaikért, illetve a magyar tudományos kutatásért és felsőoktatásért - írja közösségi oldalán az Akadémiai Dolgozók Fóruma.
Mint írják, az ötlet két fizikusé volt: Legeza Örs Lendület- és Humboldt-díjas fizikus és Újfalussy Balázs Gordon Bell-díjas fizikus kezdeményezése a rendezvény. A mise helyszíne a Budapest-Belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplom, időpontja május 24., reggel 10. A kommentek közt az olvasható, más felekezetbéliek, akár felekezeten kívüliek is részt vehetnek.
Szerző

Influenza: visszavonulóban a járvány

Publikálás dátuma
2019.03.06. 15:25
Illusztráció
Fotó: BARBARA GINDL / AFP / BARBARA GINDL / APA / picturedesk.com
Tovább csökkent az influenza tünetek miatt orvoshoz fordulók száma - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdai jelentéséből.
Február 25. és március 3. között 37 százalékkal kevesebb, 21 300 beteg volt, mint az azt megelőző héten - derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ szerdai jelentéséből. Az előző héthez hasonlóan az ország valamennyi közigazgatási területén csökkent a betegszám, és a korösszetételében sincs változás.
Magyarországi influenzahelyzet 2019. február 25-március 3.
Fotó: ÁNTSZ/MTVA/Sajtóadatbank/MTI / MTI
Ugyan a járvány visszavonulóban van, több kórház továbbra is fenntartja a korábban elrendelt látogatási tilalmakat.
Szerző

Pártfegyelem vs migráció - válaszolt a Fidesz Manfred Webernek

Publikálás dátuma
2019.03.06. 14:51
FOTÓ: MOLNÁR ÁDÁM
A Fidesz számára az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása fontosabb a pártfegyelemnél, ebben nem engedünk - mondta Hidvéghi Balázs, a párt kommunikációs igazgatója szerdán újságíróknak.
Hidvéghi Balázs arra reagált, hogy Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakcióvezetője kedden három feltételt - a magyar kormány Brüsszel elleni kampányának leállítását, az EPP tagpártjaitól való bocsánatkérést, és a Közép-európai Egyetem (CEU) budapesti megmaradásának biztosítását - nevezett meg, amelynek teljesülése esetén elkerülhető a Fidesz EPP-tagságának megszüntetése. A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta: az Európai Néppárton belül a vita a bevándorlásról szól, a Fidesz pedig mindenkinek, így Manfred Webernek a véleményét is meghallgatja. 
"Az európai keresztény értékek védelme és a migráció megállítása a Fidesznek, ugyanakkor fontosabb a pártfegyelemnél. Ebben nem tudunk engedni"

 - jelentette ki. A CEU-ra vonatkozó kérdésre válaszolva a Fidesz kommunikációs igazgatója elismételte a szokásos mantrát: a "Soros-hálózat minden követ megmozgat a saját érdekeinek a képviseletében". Hozzátette: Budapesten működik a Közép-európai Egyetem, megfelelően a magyar törvényeknek, az oktatás pedig nemzeti hatáskörben eldöntendő téma, így az ezzel kapcsolatos kritika nem megalapozott. Megjegyezte: Magyarországon minden oktatási intézményre ugyanazok a szabályok és törvények vonatkoznak, és mindenkinek be kell tartania ezeket, még - ahogy fogalmazott - Soros György egyetemének is.

Az RMDSZ a Fidesz néppártból való kizárása ellen voksol

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a Fidesznek az Európai Néppártból (EPP) való kizárása ellen fog szavazni - szögezte le a szövetség elnöke, Kelemen Hunor. A román közszolgálati televízió egy kedd esti műsorában, újságírói kérdésre válaszolva Kelemen Hunor úgy vélte, a Fidesz esetleges kizárása nagy veszteség lenne a EPP számára, és egy ilyen döntés meghozatala az EP-választások előtt ártana a Néppártnak, ugyanis a Fidesz mandátumai nélkül előfordulhat, nem fog tudni többséget alkotni a választások után az európai törvényhozásban. Az RMDSZ elnöke úgy vélte, hogy ezek a nyilatkozatok részei a választási kampánynak, amelyben sok mindent szokás mondani, és reményét fejezte ki, hogy március 20-ig, amikor napirendre kerül a Fidesz EPP-tagsága, tisztázódik a helyzet és nem fogják kizárni a magyar kormánypártot. A román Nemzeti Liberális Párt (PNL) még nem döntött, hogy miként szavaz a Fidesz-nek az Európai Néppártból (EPP) való kizárására tett javaslatról, de egyetért Manfred Weber feltételeivel - erről Ludovic Orban, az ellenzéki politikai erő elnöke nyilatkozott. Orbant a G4media.ro román hírportál idézte szerdán. A román ellenzéki politikus elmondta: várhatóan jövő héten hozzák meg a döntést, hiszen fontos kérdésről van szó, ezért nagyon komolyan elemezniük kell a helyzetet. A román politikus szerint a Manfred Weber által megfogalmazott három feltétellel ők is egyetértenek, és szerintük minden tagpártnak tiszteletben kell tartania az EPP működésének alapját képező értékeket és elveket.