választás;

2019-03-07 06:45:00

Sorakoznak a kispártok az európai parlamenti választásra

Legalább 9 ellenzéki tömörülés lehet a szavazólapokon. Beszállnak a Liberálisok is, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt mind a 21 magyar mandátumot begyűjtené.

Erősen szétszavazhatnak az ellenzéki szimpatizánsok a két és fél hónap múlva esedékes Európai Parlamenti (EP) választáson, mivel a mostani állás szerint legalább 9 ellenzéki tömörülés áll rajthoz május 26-án – derült ki lapunk körkérdéséből. A versenyzők száma viszont könnyen tovább nőhet, ha az alig ismert, általában csak a választásokra aktivizálódó tömörülések úgy gondolják, hogy ők is megmérettetik magukat. A kis pártok a megméretéssel a közvélemény előtt is láthatóvá válnak, sőt, egyesek akár mandátumhoz is juthatnak, ami logikus lépés azután, hogy nem lesz közös, nagy ellenzéki lista. Ugyanakkor az öt százalékos bejutási küszöböt el nem érő tömörülések – mivel a rájuk adott voksokból nem lesz mandátum – az ellenzéki oldal lehetséges EP-helyeit csökkentik.

A Nemzeti Választási Bizottság a hét elején jelölőszervezetként már nyilvántartásba vette a Jobbikot és a Demokratikus Koalíciót. Az induláshoz arra van szükség, hogy legalább 20 ezer érvényes ajánlást gyűjtsenek össze, de ennél a két pártnál ez aligha okoz majd gondot, ahogy az MSZP-Párbeszéd és az LMP is könnyen összeszedheti az induláshoz szükséges szignókat.

Alternatív Magyar Néppárt, Európai Föderalista Párt, Magyar Gazdaság Párt, Magyar Republikánus Politikai Párt, Nőpárti Együttműködés Pártja – csak néhány azon 37 tömörülés közül, amelyeket nyilvántartásba vettek 2014-ben, az előző EP-voksolás előtt. Végül nyolc párt indult a voksoláson, köztük 36 jelölttel az SMS párt vagy 27-tel A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt is rajta volt a szavazólapokon. A Bokros Lajos-féle Modern Magyarország Mozgalom csak kevéssel maradt le a 20 ezer érvényes ajánlásról, és lemaradt végül a szavazólapról az MDF utódpárt JESZ és az Új Magyarország Párt is.

Most nem kevésbé sokszínű a bejelentkezett pártok sora. A Nemzeti Választási Iroda honlapján két nap alatt öt újabb párt tette ezt meg, bár ezeket még nem vették nyilvántartásba. Felkerült a listára az Európai Független-Centrum Párt, a Mi Hazánk Mozgalom, a Liberálisok, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt (MKKP), és a Tea Párt Magyarország. Amennyiben sikeres lesz az ajánlások gyűjtése, ezek is a szavazólapra kerülnek.

– Külön indulunk, a 21 hely, ugye, biztos (ennyi EP-képviselői helye van Magyarországnak), de jó lenne 22 vagy 23. A 110 százalék körüli eredménnyel elégedettek lennénk – hozta a pártra jellemző kommunikációt Kovács Gergely, a MKKP társelnöke. A kutyapárt listáját Döme Zsuzsanna vezeti majd, az ajánlásokat pedig sokan gyűjtik, 600-an jelentkeztek már „passzivistának” – mondta lapunknak Kovács Gergely. A párt egyébként tavaly a parlamenti választáson a voksok majdnem 2 százalékát gyűjtötte be, vagyis csaknem 100 ezren voksoltak rájuk.

Fodor Gábor, a liberálisok vezetője a Népszavának úgy fogalmazott: hosszú ideje, legalább másfél éve azt szorgalmazza, hogy a demokrata, azaz a Jobbik nélküli ellenzéknek közösen lépjen fel a különböző választásokon. „Ezt képviseltük tavaly is, és most is. A Fidesz abnormális, többszöri kétharmadával szemben csak így lehetne küzdeni. De ha már az ellenzék képtelen arra, hogy normálisan együttműködjön, akkor mi is tartjuk magunkat ezekhez a játékszabályokhoz” - fogalmazott. A kampányban, mivel nem kapnak állami támogatást, szavai szerint extrém szerény méretekben kell gondolkodniuk.

– A 20 ezer aláírás összegyűjtése egy kicsi pártnak nem könnyű, de nem teljesíthetetlen feladat. A liberális párt mindenképpen el akar indulni az EP-választáson, ez az anyagi lehetőségek függvénye lesz, de nagyobb az esély arra, hogy elindulunk, mint hogy nem – tette hozzá Fodor Gábor.

Szinte biztosan rajta lesz a szavazólapon a Momentum Mozgalom is, a párt EP-listáját Cseh Katalin vezeti. A Jobbikból kivált Mi Hazánk Mozgalomról pedig épp tegnap derült ki, hogy az EP-listája ötödik helyén a korábban hamis tanúzásra való felbujtás és zugírászat miatt elítélt Gulya Tibort indítaná. Ugyancsak esélyes a májusi szereplésre a Modern Magyarország Mozgalom és a korábbi választások tapasztalatai alapján A Haza Nem Eladó Mozgalom Párt is.

A kisebb, alig ismert pártoknál a tisztánlátást nehezíti, hogy szinte elérhetetlenek; nincs vagy régóta nem frissült a honlapjuk, és a közösségi oldalakon sem adnak meg magukról elérhetőséget. A csak a választásokra „élesedő” kamupártoknak kedvét szegheti, hogy az Európai Parlamenti választásra – a parlamentivel ellentétben – nem jár állami támogatás, így pusztán a pénzért nem éri meg rajthoz állni.