Előfizetés

Nem árulja el az MTVA, hogy mi került 23 millióba az ellenzéki képviselők akcióján

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 10:43

Fotó: Tóth Gergő
Ungár Péter pert fog indítani az adatok kiadása érdekében.
Döntéselőkészítésre és büntetőeljárásra hivatkozva nem árulják el, melyik ügyvéddel mennyiért szerződött a közmédia az ellenzéki képviselők feljelentésére – írja az Azonnali. A portál felidézi, hogy az MTVA vezérigazgatója korábban levélben panaszkodott Kövér László parlamenti házelnöknek arról: több mint 23 millió forintos kiadása keletkezett az MTVA-nak azzal összefüggésben, hogy a decemberi tüntetések során ellenzéki képviselők bementek a közmédia székházába. Többek között ablakelemek cseréjére és ügyvédi költségekre hivatkoztak, utóbbi kapcsán pedig elhangzott, hogy „több száz jogsértés miatt” tettek feljelentést. Miután ezt a levelet tájékoztatásul Kövér László házelnök megküldte a parlamenti frakcióknak, az LMP-s Ungár Péter adatigényléssel fordult az MTVA-hoz, hogy megtudja: pontosan milyen elemekből áll össze az említett 23 millió forintos kár, és kit bíztak meg az ügyvédi feladatok ellátásával az ellenzéki képviselők állítólagos jogsértéseivel összefüggésben. Ha pedig ezeket az ügyeket is az állandó jogi képviselőjük látja el, akkor közöljék, hogy mennyi díjtöbbletet jelentett a feljelentésekkel kapcsolatos eljárás. Az MTVA szerdán küldte meg a válaszlevelét a képviselőnek, amiből kiderül, hogy Ungár egyik kérdését sem hajlandók megválaszolni, szerintük ugyanis azok egy része döntéselőkészítő adat, ami az infotörvény értelmében tíz évig nem nyilvános, más részük pedig folyamatban lévő büntetőeljárásokhoz kapcsolódóan a nyomozás adatait képezik, és ezért nem tehetők közzé. Ungár Péter a portálnak azt mondta, hogy pert fog indítani a közérdekű adatok kiadása érdekében. 

Elhunyt Hüttl Kálmán

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.07. 10:04

Fotó: Shutterstock
Életének 64. évében, kedden elhunyt Hüttl Kálmán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi tanára - közölte a Semmelweis Egyetem (SE) csütörtökön.
Mint írták, Hüttl Kálmán a hazai modern képalkotó diagnosztika és intervencionális radiológia egyik megteremtője, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyik igazgatóhelyettese, a képalkotó diagnosztikai részleg vezetője volt. Emellett a Magyar Marfan Alapítvány egyik kezdeményezője és mostanáig kuratóriumi tagja is volt. Az egyetem honlapján olvasható nekrológ szerint az egyetem elvégzése után érdeklődése Hüttl Kálmán hamar az angiográfiás vizsgálatok felé fordult, szakmai pályája az Érsebészeti Intézet radiológiai osztályán teljesült ki. Egyik hazai úttörője és kidolgozója lett az endovasculáris terápiának, neve etalonná vált az ilyen beavatkozások területén, nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is. A klinikához tartozó Határőr úti Radiológiai Diagnosztikai Központ megalkotásában, kialakításában szintén meghatározó szerepet játszott. Hüttl Kálmán megkapta a Semmelweis Egyetem Kiváló Oktatója kitüntetést, és 2016-ban átvehette a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést. Hüttl Kálmán híres orvosdinasztia tagja, Semmelweis Ignác egyenes ági leszármazottja volt, nagyapja, Hüttl Tivadar iskolateremtő sebészprofesszor, édesapja ugyancsak a sebész szakma kiválóságaként volt ismert.

Kiadták a figyelmeztetést – Ismét viharos szél csap le az országra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 08:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 24 fok között várható.
Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére másodfokú, FejérKomárom-Esztergom és Zala megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint estig a Dunántúl északi kétharmadában viharos (60-80 km/h), a Dunántúl északnyugati területein néhol 90 km/h feletti széllökés is előfordulhat délnyugati irányból. Péntek napközben délen, délkeleten esetleg egy-egy helyen kialakulhat villámtevékenyég.
A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk, csapadék nem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 24 fok között alakul, késő estére 12 és 18 fok közé csökken a hőmérséklet.

Felborult egy kisteherautó az M1-esen

Az erős szélben felborult egy kisteherautó az M1-es autópálya Budapest felé tartó oldalán, Lébény térségében – írja a police.hu. A vonó jármű a belső sávban, míg a pótkocsi a külső sávba került nyugalmi helyzetbe. Az eset során személyi sérülés nem történt. Az érintett útszakaszon rendőri irányítás mellett, a leállósávban haladhat a forgalom.