Előfizetés

Elhunyt Hüttl Kálmán

MTI
Publikálás dátuma
2019.03.07. 10:04

Fotó: Shutterstock
Életének 64. évében, kedden elhunyt Hüttl Kálmán, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyetemi tanára - közölte a Semmelweis Egyetem (SE) csütörtökön.
Mint írták, Hüttl Kálmán a hazai modern képalkotó diagnosztika és intervencionális radiológia egyik megteremtője, a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika egyik igazgatóhelyettese, a képalkotó diagnosztikai részleg vezetője volt. Emellett a Magyar Marfan Alapítvány egyik kezdeményezője és mostanáig kuratóriumi tagja is volt. Az egyetem honlapján olvasható nekrológ szerint az egyetem elvégzése után érdeklődése Hüttl Kálmán hamar az angiográfiás vizsgálatok felé fordult, szakmai pályája az Érsebészeti Intézet radiológiai osztályán teljesült ki. Egyik hazai úttörője és kidolgozója lett az endovasculáris terápiának, neve etalonná vált az ilyen beavatkozások területén, nemcsak hazai, hanem nemzetközi szinten is. A klinikához tartozó Határőr úti Radiológiai Diagnosztikai Központ megalkotásában, kialakításában szintén meghatározó szerepet játszott. Hüttl Kálmán megkapta a Semmelweis Egyetem Kiváló Oktatója kitüntetést, és 2016-ban átvehette a Magyar Érdemrend Tisztikereszt polgári tagozat kitüntetést. Hüttl Kálmán híres orvosdinasztia tagja, Semmelweis Ignác egyenes ági leszármazottja volt, nagyapja, Hüttl Tivadar iskolateremtő sebészprofesszor, édesapja ugyancsak a sebész szakma kiválóságaként volt ismert.

Kiadták a figyelmeztetést – Ismét viharos szél csap le az országra

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 08:50
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 24 fok között várható.
Győr-Moson-Sopron, Vas és Veszprém megyére másodfokú, FejérKomárom-Esztergom és Zala megyére pedig elsőfokú figyelmeztetést adott ki csütörtökre az erős szél miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat. Az előrejelzés szerint estig a Dunántúl északi kétharmadában viharos (60-80 km/h), a Dunántúl északnyugati területein néhol 90 km/h feletti széllökés is előfordulhat délnyugati irányból. Péntek napközben délen, délkeleten esetleg egy-egy helyen kialakulhat villámtevékenyég.
A változó mennyiségű és vastagságú felhőzet mellett hosszabb-rövidebb napos időszakokra is számíthatunk, csapadék nem valószínű. A legmagasabb nappali hőmérséklet 17 és 24 fok között alakul, késő estére 12 és 18 fok közé csökken a hőmérséklet.

Felborult egy kisteherautó az M1-esen

Az erős szélben felborult egy kisteherautó az M1-es autópálya Budapest felé tartó oldalán, Lébény térségében – írja a police.hu. A vonó jármű a belső sávban, míg a pótkocsi a külső sávba került nyugalmi helyzetbe. Az eset során személyi sérülés nem történt. Az érintett útszakaszon rendőri irányítás mellett, a leállósávban haladhat a forgalom.

Sötétség délen: erősen vitatott fényviszonyok

Ungár Tamás
Publikálás dátuma
2019.03.07. 08:50
Nem minden világos. Megkérdőjelezik a teljesítményt
Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Pécs belvárosában, a Búza téren február 12-én este egy kisbusz halálra gázolt egy, a zebrán átkelő, 67 esztendős asszonyt. A baleset okait a rendőrség vizsgálja, aligha kérdéses, hogy a tragédiában a figyelmetlenségnek szerepe volt.
Sokak szerint másnak is, jelesül annak, hogy a baleset helyszínén a világítás gyenge. Az LMP pécsi szervezete a közelmúltban sajtótájékoztatót tartott a zebránál, s a vezetői állították, hogy a pécsi közvilágítás minősége romlott, amióta a lámpákat energiatakarékos fényforrásokra cserélték. A kritikának politikai éle volt, hisz a fideszes irányítású Pécs közvilágításának korszerűsítését az Elios Zrt. végezte 2015-ben, s akkor Orbán Viktor veje, Tiborcz István volt a cég egyik tulajdonosa. Az LMP városi vezetői szeretnék, ha szakértők vizsgálnák meg Pécsett a gyalogátkelőknél az esti fényviszonyokat, s ahol szükséges, ott az önkormányzat javítson a közvilágítás minőségén. A Fidesz pécsi csoportjának elnöksége a tájékoztatót követően kiadott egy közleményt, azt állítva, hogy az említett kereszteződésben a fényerő 30 százalékkal erősebb, mint a korszerűsítése előtt volt, és ez mérésekkel igazolható. Mivel a kész tényként hivatkoztak a fényerőnövekményre, úgy gondoltam, hogy az állítást alátámasztó dokumentum azonnal megmutatható. Ám se Guzsvány Attilát pécsi kabinetfőnök, se a városháza szóvivője nem segített többszöri megkeresésre sem. Jeleztem, hogy ha a Fidesz pécsi csoportja nem tudja igazolni állítását, akkor ezt írom meg. Ennek hatására megkaptam a választ. Csakhogy a városháza által küldött anyag nem egy összehasonlító mérés számadatait rögzítette, hanem egy gyári prospektus volt az Elios által beszerelt lámpákról. Az abban szereplő számok arról szóltak, hogy a lámpák mennyi fényt bocsátanak ki, s nem arról, hogy milyen fényerőt biztosítanak például a baleset helyszínén. Megkérdeztem az ügyben pécsi közvilágítási szakembereket, s ők elmondták, hogy saját tapasztalatuk szerint is gyengék az esti fények a Búza téri átkelőnél és még a város számos pontján. Hozzátették: lehet, hogy a korszerűsítés energiamegtakarítást hozott az önkormányzatnak, de a beruházás sok helyütt nem javította a látási viszonyokat, sőt. Elmondták ennek műszaki okait: a lámpacsere önmagában kevés, gyakran szükség lett volna a lámpaoszlopok áthelyezésére, sűrítésére és magasságának módosítására. Ez viszont nem fért bele a 900 milliós beruházásba, amelynek révén Pécsett 7 ezer lámpát cseréltek ki. A költségekbe az se fért bele, hogy megmérjék, milyen volt egy-egy helyen a fényerő a korszerűsítés előtt és után. Bár a Fidesz közleményében azt sugallta, van ilyen felmérés, utóbb a városháza is elismerte, hogy nincs. Tegyük hozzá, hogy Pécsen a lámpacserét nem az unió finanszírozta, hanem a 7-8 milliárdos adóssággal küszködő önkormányzat. Igaz, azóta kiderült, hogy a többi város Elios által elvégzett lámpacseréjének 13 milliárdos költségét se hajlandó finanszírozni az unió, gazdasági összefonódások gyanúja miatt.