Tartanak a Fideszben a kizárástól

Publikálás dátuma
2019.03.08 06:00
Manfred Weber három feltételt szabott Orbán Viktornak.
Fotó: Szecsődi Balázs
A német kereszténydemokratákon múlik a Fidesz sorsra, a CDU-ban azonban még nem döntötték el, hogyan szavazzanak majd - értesült a Népszava.
Az Európai Néppárt (EPP) március 14-i frakcióülésén és március 20-i ülésén is napirenden lesz a Fidesz pártcsaládból való kizárása, döntés várhatóan az utóbbin születik majd. A procedúra nem bonyolult: titkos szavazással, ötven százalék plusz egy szavazat kell a javaslat elfogadásához. A titkosság azért fontos, mert így olyan EPP-tagpártok is a Fidesz ellen szavazhatnak, amelyek hivatalosan nem foglalnak állást Orbánék ellen. Az egyik ilyen egyelőre maga a CDU, abban minden beszélgetőpartnerünk egyetértett, hogy a német kereszténydemokraták szava lesz a döntő az ügyben. Nem véletlen, hogy mint a Népszava megírta, Gulyás Gergely személyesen próbálta meggyőzni a múlt héten Berlinben Annegret Kramp-Karrenbauer CDU elnököt, hogy maradhassanak. Gulyás szerint az út eredménye pozitív volt, lapunk ugyanakkor több forrásból is úgy értesült, a CDU-ban még semmi nem dőlt el. Erről beszélt egy fideszes forrásunk is, szerinte „ma már teljesen az érzelmek dominálnak minden szereplő esetében, így kiszámíthatatlan, milyen lesz a hangulat március 20-ra”. Mint mondta, még a Fideszt is meglepte például, hogy a portugál konzervatívok is beszálltak a kizárást kezdeményezők közé, mert „tőlük nem ezt várták”. Ugyanakkor máig sok olyan tagpárt van, melyek lehetséges döntéséről egyelőre senkinek fogalma sincs.  - Én el tudom képzelni, hogy Weber már úgy kalkulál: ahhoz, hogy a Bizottság elnöke legyen, szüksége lesz az EP-ben a szociáldemokraták és a liberálisok támogatására is, ezt viszont már csak akkor szerezheti meg, ha kizárják a Fideszt. Vagyis ő már a kizárásunkra játszik - mondta.
A helyzet bonyolultságát jól mutatja az is, hogy Gulyás Gergely azt mondta a kormányinfón, nem akarnak kilépni és erről beszélt lapunknak Erdős Norbert Fideszes EP-képviselő is, aki szerint „az egész ügyet csak az újságírók fújták fel”. Erdős "biztos benne, hogy a Fidesz a jövőben is a Néppárt tagja marad". A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is bejelentette, jövő héttől eltávolítják a Junckert támadó plakátokat és a helyükre nem egy Frans Timmermanst támadó hirdetés kerül. Manfred Weber üdvözölte a döntést – igaz, ultimátuma másik két pontja, hogy Orbán kérjen bocsánatot és a CEU is háborítatlanul működhessen tovább Budapesten, egyelőre nem teljesült. Egy másik Fideszes forrásunk is pesszimista volt egyébként: - Nagyon el vagyok keseredve. Úgy érzem, túllépett egy kritikus pontot a Fidesszel szembeni ellenszenv - mondta. A Magyar Nemzet csütörtökön mindenesetre már vezércikkben „szólította fel” Orbán Viktort, hogy lépjen ki a Néppártból, és hozzon létre „új szövetséget” a bevándorláspárti erőkből. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a kormánypárti lap már a kilépéshez teremti meg az érzelmi hátteret, de Orbán Viktor az MTI-nek úgy kommentálta az írást, hogy „az európai parlamenti választás közeledtével érthető a kampányláz, a türelmetlenség és az izgalom fokozódása, de ami most kell, az csigavér, higgadtság,”.  Információink szerint a Fideszben eltiltották a bővebb nyilatkozatoktól a párt EP-képviselőit, egy forrásunk úgy fogalmazott, „Budapest magához vonta a kommunikációt az ügyben”. Igaz, a Fidesz EP-képviselőivel a Juncker-ellenes plakátokról sem konzultáltak előzetesen, ők ugyanúgy a sajtóból tudták meg, hogy ezek kikerültek az utcára, mint bárki más.

A populisták helyett inkább a progresszív oldalt választja a néppárt

Az előrejelzések szerint először fordulhat elő az Európai Parlament 1979 óta tartó történetében, hogy az Európai Néppárt (EPP), valamint a Szocialisták és Demokraták (S&D) együttesen nem szerzik meg a helyek több mint a felét a képviselő-testületben. Ezért már megindultak a találgatások: a várhatóan ismét első helyen végző EPP mindjárt az elején kikkel foghat össze, hogy a saját emberét — Manfred Webert — ültethesse az Európai Bizottság elnöki székébe. (A bizottsági elnököt az EP választja meg). A Fidesz kizárásának a meglebegtetésével a néppártiak azt is nyilvánvalóvá kívánják tenni, hogy nem a nacionalista, populista erőkkel szeretnének együttműködni. Spanyol tagpártjuk azonban éppen a szélsőjobb támogatásával kormányoz Andalúziában, ami hiteltelenné teszi a brüsszeli fogadkozásokat. Ettől függetlenül nehezen képzelhető el, hogy a kereszténydemokraták a tőlük jobbra álló euroszkeptikus, illetve szélsőséges erők kegyeit keressék az EP-ben. A felmérések szerint ezek ugyan növelhetik a parlamenti jelenlétüket, de még így sem jósolják nekik a helyek több mint egyharmadát. Ráadásul, a szélsőbboldaliak és a populisták rendkívül széttöredezettek, kétséges, hogy egyáltalán egymással együtt tudnak-e működni. Sokkal valószínűbb, hogy az EPP az úgynevezett progresszív oldallal kezd majd alkudozni a többségért. A szocialistákon kívül közéjük tartoznak a liberálisok és a Zöldek, az utóbbi kettő megizmosodva kerülhet ki a május végi megmérettetésből. A támogatásnak minden frakció magas árat szab. A fontos személyi és jogszabályi döntések általában a pártközi kompromisszumok eredményeként születnek meg. - Halmai Katalin (Brüsszel)

Frissítve: 2019.03.08 06:00

Mindjárt kiderül, hogy a Fidesznek erkölcsi kötelessége kizuhanni az Európai Néppártból

Publikálás dátuma
2019.03.20 09:58

Fotó: AFP/ Dursun Aydemir
A kormánysajtó ezerrel festi a látszatot, hogy legfőbb ideje kiugrással büntetni a migránssimogató konzervatív pártcsaládot.
Minden kormánypárti médiatermék dinamikus elszakadásban van (ez a visszavonulás eufemisztikus fedőneve), magyarán a hatalom minden orgánuma arra készíti fel olvasóit, hogy ma esetleg kizárják a Fideszt az Európai Néppártból.

Az origo.hu például „a fideszes hátország szerint itt az ideje kilépni a Néppártból” címmel közöl vezető anyagot, amelyben többek között azt állítja: „a kérdés egyre erősebben az, hogy a Fidesz akar-e maradni egy egyre inkább bevándorláspárti irányba tartó Néppártban. Sőt: szabad-e maradnia.” Ezután hosszan ekézik a pártcsaládot, amelyben „ha a bevándorláspárti erők végérvényesen átveszik a hatalmat a Néppárton belül, akkor már tényleg semmi nem marad, ami a pártcsaládot megkülönböztetné a zöldektől, a liberálisoktól, a kommunistáktól, és a szocialistáktól.” (Több megyei lap úgy ítélte meg, hogy ennél mívesebb helyzetelemzéssel nem szolgálhat, így egy az egyben átvette az origo.hu cikkét.) A az újrafideszesített Magyar Nemzet is bőségesen foglalkozik a témával, Szentesi Zöldi László kora délelőtti vezető anyaga egyszerűen "A szakítás ideje" címet kapta. A szerző szerint Az Európai Néppárt eredeti hivatását, küldetését percenként eláruló Weber, Daul, Juncker és a többiek életrajza már régóta hamisan csillog: ők nem kereszténydemokrata, jobboldali politikusok, hanem a globalistákat és a bevándorláspártiakat kiszolgáló politikai hobbisták. A kormánylap egy másik cikkében "politikai elemzőket" kérdeznek, akik természetesen egyöntetűen azt állítják: a Fidesz számára új lehetőségek nyílhatnak az esetleges szakítással.

Üdítő kivételt a hirado.hu jelentett, amelyik visszafogottan csak annyit közölt, hogy ma tárgyal az Európai Néppárt a Fidesz tagságáról.
Frissítve: 2019.03.20 10:11

Red Bull Air Race: miután Tarlós kirakta, a balatoni civilek tiltakoznak ellene

Publikálás dátuma
2019.03.20 09:53
Tarlós kirakta a versenyt Budapestről
Fotó: Népszava
A verseny levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul a tó természetes úton nem tud úgy megtisztulni, mint a Duna - többek között ezzel érvelnek, akik nem szeretnék, ha Zamárdiban rendeznék meg a repülős futamokat.
 Ha a napokon át, ismeretlen mértékű zaj-, lég- és vízszennyezéssel járó rendezvény veszélytelenségét nem bizonyítják előre, akkor a gazdasági előnyök és érvek nem mérlegelhetők, vagyis sem a bevétel, sem az országimázs növelése nem érv a környezeti veszélyeztetés ellenében – hivatkozik a Legfelsőbb Bíróság 1999. május 13-i ítéletére a Nők a Balatonért Egyesület. A civil szervezet szerint ugyanis a Red Bull Air Race zamárdi futama sokkal több kárt okoz, mint hasznot hoz, s emiatt tiltakoznak a verseny balatoni megtartása ellen. Március elején vált biztossá, az idén Zamárdiban rendezik meg a Red Bull Air Race repülőverseny magyarországi futamát. A lakossági panaszok miatt Tarlós István tavaly nyáron jelentette ki, amíg ő a főpolgármester, nem lesz több futam Budapesten, az idén február elején pedig hivatalossá vált, a főváros nem engedélyezi a futam megtartását.
A szervezők ezek után kezdtek új helyszínt keresni az eseménynek, s a tárgyalások után végül Zamárdi lett a befutó. Csákovics Gyula, a somogyi kisváros polgármestere lapunknak elismerte, nem egyeztettek előzetesen a helyiekkel, illetve az üdülőtulajdonosokkal a rendezvény befogadásáról, de a településnek hatalmas reklámot, s komoly bevételt jelent majd az esemény, melyre százezer vendéget várnak.

- A zöld ombudsman a budapesti versennyel kapcsolatban megállapította, a környezeti terhelés miatt a rendezvény megtartása belvárosban, sűrűn beépített, lakott területen egészséges környezethez való joggal nem egyeztethető össze – áll a NABE közleményében, mely megjegyzi: nemcsak Zamárdiban, de a tó környékén is hatalmas zaj lesz, s nemcsak a verseny idején, hanem már előtte, az edzések alatt is. A verseny levegő- és vízszennyezéssel jár, ráadásul a tó természetes úton nem tud úgy megtisztulni, mint a Duna. – Amíg ezekre a kérdésekre nincs érdemi, hatósági válasz – jelenti ki a közlemény –, addig az Alaptörvényre és más jogforrásokra alapozva az egyetlen lehetséges jogkövető magatartás a légi parádé elleni tiltakozás.
Frissítve: 2019.03.20 10:22