Tartanak a Fideszben a kizárástól

Publikálás dátuma
2019.03.08. 06:00
Manfred Weber három feltételt szabott Orbán Viktornak.
Fotó: Szecsődi Balázs /
A német kereszténydemokratákon múlik a Fidesz sorsra, a CDU-ban azonban még nem döntötték el, hogyan szavazzanak majd - értesült a Népszava.
Az Európai Néppárt (EPP) március 14-i frakcióülésén és március 20-i ülésén is napirenden lesz a Fidesz pártcsaládból való kizárása, döntés várhatóan az utóbbin születik majd. A procedúra nem bonyolult: titkos szavazással, ötven százalék plusz egy szavazat kell a javaslat elfogadásához. A titkosság azért fontos, mert így olyan EPP-tagpártok is a Fidesz ellen szavazhatnak, amelyek hivatalosan nem foglalnak állást Orbánék ellen. Az egyik ilyen egyelőre maga a CDU, abban minden beszélgetőpartnerünk egyetértett, hogy a német kereszténydemokraták szava lesz a döntő az ügyben. Nem véletlen, hogy mint a Népszava megírta, Gulyás Gergely személyesen próbálta meggyőzni a múlt héten Berlinben Annegret Kramp-Karrenbauer CDU elnököt, hogy maradhassanak. Gulyás szerint az út eredménye pozitív volt, lapunk ugyanakkor több forrásból is úgy értesült, a CDU-ban még semmi nem dőlt el. Erről beszélt egy fideszes forrásunk is, szerinte „ma már teljesen az érzelmek dominálnak minden szereplő esetében, így kiszámíthatatlan, milyen lesz a hangulat március 20-ra”. Mint mondta, még a Fideszt is meglepte például, hogy a portugál konzervatívok is beszálltak a kizárást kezdeményezők közé, mert „tőlük nem ezt várták”. Ugyanakkor máig sok olyan tagpárt van, melyek lehetséges döntéséről egyelőre senkinek fogalma sincs.  - Én el tudom képzelni, hogy Weber már úgy kalkulál: ahhoz, hogy a Bizottság elnöke legyen, szüksége lesz az EP-ben a szociáldemokraták és a liberálisok támogatására is, ezt viszont már csak akkor szerezheti meg, ha kizárják a Fideszt. Vagyis ő már a kizárásunkra játszik - mondta.
A helyzet bonyolultságát jól mutatja az is, hogy Gulyás Gergely azt mondta a kormányinfón, nem akarnak kilépni és erről beszélt lapunknak Erdős Norbert Fideszes EP-képviselő is, aki szerint „az egész ügyet csak az újságírók fújták fel”. Erdős "biztos benne, hogy a Fidesz a jövőben is a Néppárt tagja marad". A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt is bejelentette, jövő héttől eltávolítják a Junckert támadó plakátokat és a helyükre nem egy Frans Timmermanst támadó hirdetés kerül. Manfred Weber üdvözölte a döntést – igaz, ultimátuma másik két pontja, hogy Orbán kérjen bocsánatot és a CEU is háborítatlanul működhessen tovább Budapesten, egyelőre nem teljesült. Egy másik Fideszes forrásunk is pesszimista volt egyébként: - Nagyon el vagyok keseredve. Úgy érzem, túllépett egy kritikus pontot a Fidesszel szembeni ellenszenv - mondta. A Magyar Nemzet csütörtökön mindenesetre már vezércikkben „szólította fel” Orbán Viktort, hogy lépjen ki a Néppártból, és hozzon létre „új szövetséget” a bevándorláspárti erőkből. Ezt sokan úgy értelmezték, hogy a kormánypárti lap már a kilépéshez teremti meg az érzelmi hátteret, de Orbán Viktor az MTI-nek úgy kommentálta az írást, hogy „az európai parlamenti választás közeledtével érthető a kampányláz, a türelmetlenség és az izgalom fokozódása, de ami most kell, az csigavér, higgadtság,”.  Információink szerint a Fideszben eltiltották a bővebb nyilatkozatoktól a párt EP-képviselőit, egy forrásunk úgy fogalmazott, „Budapest magához vonta a kommunikációt az ügyben”. Igaz, a Fidesz EP-képviselőivel a Juncker-ellenes plakátokról sem konzultáltak előzetesen, ők ugyanúgy a sajtóból tudták meg, hogy ezek kikerültek az utcára, mint bárki más.

A populisták helyett inkább a progresszív oldalt választja a néppárt

Az előrejelzések szerint először fordulhat elő az Európai Parlament 1979 óta tartó történetében, hogy az Európai Néppárt (EPP), valamint a Szocialisták és Demokraták (S&D) együttesen nem szerzik meg a helyek több mint a felét a képviselő-testületben. Ezért már megindultak a találgatások: a várhatóan ismét első helyen végző EPP mindjárt az elején kikkel foghat össze, hogy a saját emberét — Manfred Webert — ültethesse az Európai Bizottság elnöki székébe. (A bizottsági elnököt az EP választja meg). A Fidesz kizárásának a meglebegtetésével a néppártiak azt is nyilvánvalóvá kívánják tenni, hogy nem a nacionalista, populista erőkkel szeretnének együttműködni. Spanyol tagpártjuk azonban éppen a szélsőjobb támogatásával kormányoz Andalúziában, ami hiteltelenné teszi a brüsszeli fogadkozásokat. Ettől függetlenül nehezen képzelhető el, hogy a kereszténydemokraták a tőlük jobbra álló euroszkeptikus, illetve szélsőséges erők kegyeit keressék az EP-ben. A felmérések szerint ezek ugyan növelhetik a parlamenti jelenlétüket, de még így sem jósolják nekik a helyek több mint egyharmadát. Ráadásul, a szélsőbboldaliak és a populisták rendkívül széttöredezettek, kétséges, hogy egyáltalán egymással együtt tudnak-e működni. Sokkal valószínűbb, hogy az EPP az úgynevezett progresszív oldallal kezd majd alkudozni a többségért. A szocialistákon kívül közéjük tartoznak a liberálisok és a Zöldek, az utóbbi kettő megizmosodva kerülhet ki a május végi megmérettetésből. A támogatásnak minden frakció magas árat szab. A fontos személyi és jogszabályi döntések általában a pártközi kompromisszumok eredményeként születnek meg. - Halmai Katalin (Brüsszel)

4-es erősségű földrengés volt Nagyatádon, az utcákra menekültek az emberek

Publikálás dátuma
2019.03.07. 21:10
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A rengés mérete és mélysége alapján akár kisebb károk is keletkezhettek.
Földrengés volt csütörtök este 20:08-kor Somogy megyében, Nagyatád közelében - írja a földrengés.hu. A 14 kilométeres mélységben regisztrált földmozgás erősségét a Richter-féle skála szerint 4-esre mérték.

A rengést több kisebb előrengés előzte meg az elmúlt napokban. Utórengések is valószínűsíthetők, melyek mérete fokozatosan csökken.

A földrengést nagy területen érezték, sokan az utcára menekültek. A rengés mérete és mélysége alapján kisebb károk is keletkezhettek az epicentrum környékén. Ám mint a katasztrófavédelem hírül adja, károkról egyelőre - este 9-ig - nem érkezett bejelentés.
Az MTA CSFK GGI Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatórium szeizmogrammja a csütörtöki rengésről
Fotó: földrengés.hu
Magyarország területén évente átlagosan 100-120 kisebb, 2,5-ös erősségűnél gyengébb földrengést regisztrálnak a szeizmológusok, írja a földrengés.hu. Ezek nagy része a lakosság számára nem érezhető. A rengések megfigyelt gyakorisága alapján az ország területén évente négy-öt olyan földrengés keletkezik, mely az epicentrum környékén már jól érezhető, de károkat még nem okoz, ezek 2,5-3-a magnitúdójúak. Jelentősebb károkat okozó rengés csak 15-20 évenként, míg erős, nagyon nagy károkat okozó, 5,5-6 magnitúdójú földrengés 40-50 éves intervallumban pattan ki.
Szerző
Frissítve: 2019.03.07. 21:13

Új autók 2,2 milliárdért a gyermekvédelemnél

Publikálás dátuma
2019.03.07. 20:43
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Összesen 248 darabos flottát vásárol a gyermekvédelmi főigazgatóság, ezzel cserélik régi járműparkjukat. Hogy a meglévő autók milyen korúak, arra lapunknak sem adtak választ.
Az autóflottája felújításával indokolja a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság (SZGYF), hogy uniós pénzből 2,2 milliárd forintot költ autóvásárlásra – derült ki az uniós közbeszerzési értesítőből. A tavaly áprilisban kiírt nagyértékű tender nyertese a Porsche Hungária Kft.
A Tenders Electronic Daily (TED) hirdetménye szerint az időközben többször módosított tartalmú közbeszerzést még tavaly áprilisban írták ki. A végső változatban az SZGYF összesen 248 darab, három különböző kategóriába tartozó, legfeljebb kilenc személy szállítására alkalmas autót venne a 2,2 milliárdos keretösszeg terhére. A közbeszerzésre a Porsche mellett mindössze egyetlen autókereskedő jelentkezett.
A Porsche Hungária egyébként igen sűrűn sikeres a közbeszerzéseken: tavalyelőtt például 26 milliárdos beszerzést nyert (a rendvédelmi szervek és a honvédelmi szervezetek számára biztosított autókat), de szállítottak járműveket a kormánytagoknak, valamint a Polt Péter vezette ügyészségnek is. A mostani, SZGYF-es gépkocsi vásárlást az Európai Unió finanszírozza, a „Területi gyermekvédelmi szakszolgáltatási feladatok infrastrukturális feltételeinek javítása” pályázati alapból. Azt nem tudni, hogy a jelenlegi járműpark mennyire elöregedett, valamint hogy mi indokolja a nagyértékű beszerzést, az erre vonatkozó kérdéseinkre ugyanis az SZGYF-et felügyelő szaktárcától csütörtök estig nem kaptunk választ.
Frissítve: 2019.03.07. 20:47