Előfizetés

Kiöregednek a házi gyermekorvosok, és alig jön valaki utánuk

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 19:52
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A praktizáló orvosok fele hatvan évnél idősebb, rövid időn belül pótolni sem lehet kiesésüket. Öt év alatt a praxisok közel tizede szűnt meg országszerte.
A házi gyermekorvosi praxisok megszűnésétől tart a Házi Gyermekorvosok Egyesületének (HGYE) elnöke, aki szerint az egész alapellátás legnagyobb problémája az elöregedés és az utánpótlás hiánya. Póta György egy csütörtöki háttérbeszélgetésen elmondta, a házi gyermekorvosok fele hatvanévesnél idősebb, húsz százaléka pedig már a hetvenes éveiben jár, így várhatóan sok orvos fog kiesni a rendszerből, és őket lehetetlenség lesz pótolni rövid időn belül - idézi szavait az MTI.

Szétszéledhet az utánpótlás

Az elnök hozzátette: bár tavaly mind a negyven hely betelt a házi gyermekorvosi rezidensképzésre, de semmi garancia nincs arra, hogy ők valóban ezen a szakterületen fognak elhelyezkedni.
Ma 1400 házi gyermekorvosi praxis működik Magyarországon, az elmúlt négy-öt évben 120 ilyen praxis szűnt meg

- mondta Póta György. Szerinte nagyban segítené a praxisok fennmaradását és a finanszírozás növelése:  a házi gyermekorvosoknál minimum havi félmillió forintos emelésre volna szükség. Ma egy átlagos praxis finanszírozása havi 1,5 millió forint, ebből azonban az orvos fizeti az adókat, a rendelő rezsiköltségét és az asszisztencia bérét is, így nettó 300-400 ezer forintnál magasabb fizetést nem tud kigazdálkodni magának - hívta fel a figyelmet.  A HGYE elnöke arra is kitért, még mindig nem tisztázott, hogy egy házi gyermekorvos miként használhatja egyéb szakvizsgáját, és azért a munkáért mennyi plusz forrást kaphat. Ennél ugyanakkor erősebb véleményt is megfogalmazott:
Szembe kell nézni azzal, hogy bár a kormányzati kommunikációban kiemelt szerepet kapott az alapellátás megerősítése, ennek nincs érdemi jele a házi gyermekorvosi rendszerben- jelentette ki.

Ne kelljen a meghűléssel is orvoshoz járni

A háttérbeszélgetésen téma volt az is, hogy iskolai hiányzások igazolása indokolatlan terhet ró a gyermekorvosokra; ezért az egyesületnek továbbra is az a véleménye, hogy változtatni kell ezen a rendszeren. Azt szorgalmazzák, hogy a szülő több napot igazolhasson a jelenleg megszokott háromnál - mondta. Megjegyezte: nincs jogszabályba foglalva, hogy hány napot igazolhat a szülő, azt az iskolák (és óvodák) a házirendjükben szabályozzák.  A szülő önrendelkezését szeretnék "kiterjeszteni" azzal, hogy egy enyhébb, orvosi vizsgálatot, gyógyszerfelírást nem igénylő betegség vagy egyéb hiányzás esetén ne kelljen orvosi igazolást vinni az oktatási intézménybe. Vannak olyan oktatási intézmények, amelyek már változtattak ezen - emelte ki Póta -, egy pomázi és egy tiszaújvárosi iskolában félévente öt nap hiányzást igazolhat a szülő.  

Közel félmillióan támogatják az Európai Ügyészséghez való csatlakozást

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 18:46

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Eddig 470 ezren írták alá Hadházy Ákos petícióját, a cél az egymillió szignó összegyűjtése.
Közleményt adott ki Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő, melyben azt írja, a tavaly szeptemberben elindított petíciójához eddig 470 ezren csatlakoztak. A petíciót aláírók azt akarják elérni, hogy Magyarország is csatlakozzon az Európai Ügyészséghez -írja a 444.hu.  Mint az idézett közlemény fogalmaz, a kezdeményezésből valódi mozgalom nőtt ki, országszerte több ezer ember gyűjti az aláírásokat. És Hadházy elmondása szerint csütörtöktől pedig újult erővel indul be a gyűjtés: Budapesten 15 helyszínen lesznek jelen, és vidéken is újra beindul a közterületi, illetve a kopogtatásos gyűjtés is.
Hadházy célja, hogy egymillió aláírás összejöjjön, ezzel jelezve a magyar kormánynak, hogy a társadalom egy jelentős része a csatlakozás mellett van.  Az Európai Ügyészséghez 22 tagország már csatlakozott, a magyar kormány viszont kifejezetten nem akarja ezt - Polt Péter legfőbb ügyész pedig nem látja biztosítottnak az Európai Ügyészségnél „a szakmaiság magas fokát.”   

Láb alatt van Orbán: vagy kilép, vagy kizárják a Néppártból

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.03.07. 18:14

Fotó: Mateusz Wlodarczyk / AFP
A magyar miniszterelnök rosszul mérte fel az erőviszonyokat, és ezzel már Manfred Weber, az EPP csúcsjelöltjének karrierjét veszélyezteti. A Fidesz távozása elkerülhetetlen - állítja egy német külügyi intézet szlovák szakértője.
Biztos a Fidesz Néppártból történő kizárásában a Klubrádió által megkérdezett németországi elemző, Milan Nic. A Német Külügyi Intézet munkatársa azt mondja, Manfred Weber személyes ambícióit is veszélybe sodorja Orbán Viktor politikája, és a magyar miniszterelnök az utóbbi időben több szövetségesét is elvesztette, ezek után pedig rosszul mérte fel, mennyit engedhet meg magának. Az EPP március 20-án szavaz a Fidesz sorsáról. Mint lapunk is beszámolt róla, Manfred Weber, a Néppárt EP-frakcióvezetője feltételekhez kötötte a Fidesz maradását. A CSU-s politikus arra szólította fel Orbán Viktor kormányfőt, Fidesz-elnököt, hogy azonnal állítsa le a brüsszelező kampányát, kérjen bocsánatot a Néppárttól és biztosítsa a CEU Budapesten maradását.
Az ultimátumra Hidvéghi Balázs, a Fidesz kommunikációs igazgatója reagált szerdán. Azt mondta, hogy a pártfegyelemnél fontosabb a keresztény értékek védelme és a migráció elleni küzdelem
A kilépés előkészülete lehet, hogy az újra kormányhű Magyar Nemzet harcias hangvételű, bár névtelen cikkben szólította fel a Fideszt a Néppártból való kilépésre és a szélsőjobbos európai erőkkel történő megegyezésre. Csigavér - hűtötte a kedélyeket a cikkre válaszolva Orbán Viktor, de a dialógus erősen megrendezettnek tűnik, inkább megágyaz a témának a Fidesz-szimpatizáns olvasók körében.
Nem mutat tehát kompromisszumkészséget a Fidesz; a Német Külügyi Intézet (DGAP) szlovák elemzője azt mondja, 
biztos, hogy a magyar kormánypárt már nem sokáig lesz az EPP tagja.

„Az Orbán Viktorhoz hasonló politikusok soha nem akarnak gyengének látszani. Szóval valószínűleg elébe akar menni az eseményeknek. Feszültség van a Néppártban a Fidesz miatt, és a magyar miniszterelnök minden bizonnyal felmérte, hogy a március 20-i szavazást el fogja veszíteni. A legutóbbi Fidesz-közlemény pedig arra utal, hogy a magyar választóknak új narratívát akar gyártani a kormány, amivel azt bizonyítaná, hogy igazából minden döntés Budapesten születik és nem máshol” – mondta Milan Nic. Az elemző szerint ezért végső soron mellékes, hogy a Fidesz végül önszántából hagyja-e el a Néppártot vagy kirúgják, ezzel együtt Nic úgy véli, Orbán Viktor ezúttal rosszul mérte fel a lehetőségeit.
Milan Nič
Fotó: dgap.org

A pillanat, amikor Orbán már láb alatt van

„Több dolog is megváltozott. Jönnek például az EP-választások. Ez nemcsak Orbán Viktornak fontos kihívás, de a Néppárt olyan lényeges szereplőinek is, mint a CDU és a CSU új vezetői. A Fidesz politikája pedig magyarázkodásra kényszeríti őket a saját EP-kampányuk alatt. Könnyen kritizálhatóvá válnak az ellenfeleik számára. Hosszú időbe telt, de elérkezett a pillanat, hogy Orbán Viktor és a Fidesz állandó botrányai mérgezővé váltak a német szövetségeseinek. Jól megfigyelhető ez azon is, ahogy a német média közvetít a magyarországi eseményekről: kifejezetten kritikusan, pedig korábban ez nem volt mindig jellemző. Tipikus példáját láthatjuk annak, hogy egy erős vezető, aki a hazájában sikeresen építkezik, hogyan veszíti el a külföldi történések fonalát.” Az eddig Orbán Viktorral megengedő Manfred Weber a külügyi elemző szerint nem véletlenül váltott keményebb hangnemre.
„Az Orbán Viktor körül kialakult vita tönkreteheti a bizottsági elnökségről szőtt terveit. Jelenleg sokan Orbán Viktor barátjaként látják, egy olyan emberének, aki nem tartja tiszteletben az európai értékeket. Attól tart, hogy különböző politikai közösségek összefognak ellene amiatt, hogy sokáig pártfogója volt az EPP fekete bárányának.”

„Nem érdeke most szembemenni másokkal, éppen hogy szélesítenie kell azoknak a körét, akik elfogadhatónak tartják. Orbán Viktor ugyanakkor ennek az ellenkezőjét akarja: folyamatos konfrontációt és a migráció kampánytémává emelését. Ez egy lehetséges Spitzenkandidatnak nem jön jól” - vélekedett Weber terveiről szólva Milan Nic.
A Német Külügyi Intézet elemzője  szerint a magyar miniszterelnök eddig ügyesen lavírozott a nemzetközi kapcsolataiban, most azonban kezd kicsúszni alóla a talaj – ráadásul alaposan félreismerte a Fidesz német partnereinek új vezetőit, az Angela Merkelt a CDU élén váltó Annegret Kramp-Karrenbauert és a CSU elnöki székét elfoglaló Markus Södert is.  „A vezetőváltások során Orbán Viktor eddigi barátai vesztettek és marginalizálódtak – különösen igaz ez a CSU-ra, amelyben Horst Seehofer személyesen is jó viszonyt ápolt a magyar miniszterelnökkel. Az őt követő Markus Söder viszont pragmatikus, elsődleges célja, hogy javítsa a CDU és pártja kapcsolatát. Annegret Kramp-Karrenbauer pedig nem menne bele a régi harcokba, tiszta lappal akarta indítani pártelnökségét. Orbán Viktor azonban a húzásaival lépéskényszerbe hozza őket.” - mondta Nic.