Több év börtönre ítélték Trump volt kampánymenedzserét

Publikálás dátuma
2019.03.08. 06:44
FOTÓ: AFP/BRENDAN SMIALOWSKI
Donald Trump amerikai elnök volt kampánymenedzserét, Paul Manafortot 47 hónapi börtönbüntetésre ítélték csütörtökön banki- és adócsalásért.
Az ügyész 19-től 25 évig terjedő börtönbüntetést kért a 69 éves tanácsadóra, de a szövetségi bíró az ítélethirdetéskor hangsúlyozta: ez aránytalanul túlzó büntetés lenne. Hozzáfűzte, hogy Manafort korábban kifogástalan életet élt, és adakozó volt másokkal. A börtönbüntetés mellett 25 millió dollár megtérítésére és további 50 ezer dollár büntetés megfizetésére kötelezte a bíróság a volt kampánymenedzsert. A már kilenc hónapja börtönben lévő Manafort zöld rabruhában és - súlyos ízületi gyulladása miatt - tolószékben jelent meg a virginiai Alexandria bíróságán. "Az elmúlt két év volt életemben a legnehezebb" - mondta rövid, alig négyperces beszédében az ítélethirdetés előtt, majd röviden arról beszélt, hogy az élete mind szakmailag, mind pénzügyileg romokban hever. "Legyen velem együttérző" - fordult a bíróhoz, és köszönetet mondott a "tisztességes eljárásért". Tavaly augusztusban egy alexandriai esküdtszék ötrendbeli adócsalásban, kétrendbeli banki csalásban, valamint külföldi bankszámla egyrendbeli eltitkolásában mondta ki őt bűnösnek. Valamennyi bűncselekményt még azelőtt követte el, hogy Donald Trump kampánymenedzserévé szegődött volna a 2016-os elnökválasztási kampányban. Trump három hónap múltán megvált tőle, amikor megtudta, hogy korábban oroszbarát ukrán politikusoknak dolgozott. Paul Manafort hosszú éveken keresztül volt tanácsadó ukrán és orosz politikusok mellett. Az ebből származó jövedelmet nem vallotta be, következésképpen adót sem fizetett. Vagyona egy részét offshore cégekben rejtette el. Amerikai sajtójelentések szerint változatlanul roppant vagyonos ember: villák, ingatlanok, kötvények állnak a rendelkezésére. A volt kampánymenedzsernek jövő szerdán ismét bíróság elé kell állnia, ezúttal az amerikai fővárosban, ahol a hatóságok félrevezetése és az igazságszolgáltatás akadályozásának bűncselekményében mondják ki az ítéletet. A Paul Manafort elleni pernek nincs köze a Trump-kampánycsapat munkatársai és oroszok közötti esetleges összejátszásról folyó vizsgálathoz, legfeljebb annyi, hogy Robert Mueller, a vizsgálóbizottság vezetője e nyomozás közben tárta fel a banki- és adócsalásokat.
Szerző

Az elnöki kegyelem után puhatolózott Trump volt ügyvédje

Publikálás dátuma
2019.03.07. 21:38
Michael Cohen
Fotó: TIMOTHY A. CLARY / AFP
Az adócsalással és a kampányfinanszírozás megsértésével is vádolt Michael Cohen sajtóértesülés szerint egyik védője útján érdeklődött a kegyelem lehetőségéről – még mielőtt az amerikai elnök ellen vallott volna.
A elnöki kegyelem lehetőségeiről tárgyalt Trump jogi tanácsadóinak csapatával Donald Trump volt ügyvédje, Michael Cohen, még mielőtt az elnök ellen vallott volna - adta hírül a The Wall Street Journal című lap csütörtökön. A hírt az MTI idézi. A lap információi szerint Cohen nem személyesen, hanem ügyvédje révén próbált egyezkedni. Még tavaly tavasszal bízta meg Stephen Ryan ügyvédet, hogy vegye fel a kapcsolatot Donald Trump személyes ügyvédjeivel. Ez pár héttel azt követően történt, hogy a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) munkatársai az irodájában és a lakhelyén iratokat foglaltak le.  Az elnök ügyvédei, köztük Jay Sekulow, Rudy Giuliani és Joanna Hendon nemet mondtak a felvetésre, de a The Wall Street Journal információi szerint Giuliani állítólag nyitva hagyta a lehetőséget egy esetleges későbbi elnöki kegyelemre. 
Lanny Davis, Cohen egyik ügyvédje a lapnak megerősítette, hogy védence igenis nyitott volt arra, hogy előzetes egyeztetések után kegyelmet kérjen az elnöktől. Davist az eredménytelen egyeztetések után szerződtette Cohen, és ezt követően kezdte azt nyilatkozni, hogy nem az elnöknek tartozik lojalitással, hanem elsődlegesen a családjának, majd az országnak. Az időközben az ügyvédi kamarából is kizárt Michael Cohen a múlt héten a képviselőház egyik bizottsági meghallgatásán azt nyilatkozta: "soha nem kértem és nem is fogadnék el kegyelmet Trump úrtól". 

Egykor védte, ma pereli

Trump korábbi, mára elítélt ügyvédjének szerdán kellett volna megkezdenie hároméves börtönbüntetését, amelyet nyolc rendbeli bűncselekményért, köztük banki- és adócsalásokért, a hatóságok félrevezetéséért szabtak ki rá. Szerdán azonban zárt ajtók mögött tartott megbeszélésen vett részt Adam Schiff demokrata párti politikussal, a képviselőház hírszerzési bizottságának vezetőjével. Sajtóhírek szerint a Trump-vállalat korábban Moszkvában tervezett felhőkarcolójára vonatkozó dokumentumot adott át Schiffnek.  Michael Cohen csütörtökön bejelentette: pert indít Donald Trump vállalata ellen, mert a cég nem fizetett ki neki egyes járandóságokat. 

Vádalku után vallott Trumpra

Cohen tavaly augusztusban bűnösnek mondta magát a kampányfinanszírozási törvény megsértése, valamint adó-, és banki csalások miatt; ekkor vádalkut kötött és együttműködést ígért az ügyeit vizsgáló Robert Mueller-bizottágnak, amely Donald Trump 2016-os elnökválasztási kampánya munkatársai és oroszok esetleges összejátszását vizsgálja. A vádalku során Cohen nem nevesítette Trumpot. Úgy nyilatkozott, hogy ami a kampányfinanszírozási törvény megsértését illeti, arról „egy szövetségi hivatalra pályázó jelölttel” egyeztetve cselekedett. Hozzátette, hogy az igazságszolgáltatás előtt elhallgatott olyan információkat, amelyekkel ártott volna „egy szövetségi jelöltnek”. November végén aztán  Cohen elismerte: bűnös abban, hogy nem mondott igazat a kongresszusnak és a bizottságnak. Úgy nyilatkozott:  a Trump iránti lojalitása késztette őt arra, hogy eskü alatt hazudjon az amerikai elnök egykori moszkvai üzleti ügyeit illetően.  Idén februárban aztán ennél is tovább ment: „Rasszista, szélhámos, csalónak” nevezte korábbi megbízóját, aki viszonzásként patkánynak titulálta őt.  
Szerző

"Tavaszi tűzszünet" lép életbe a Donyec-medencében

Publikálás dátuma
2019.03.07. 20:46
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A megállapodást a napokban tiltott fegyverekkel támadó szakadárok is megerősítették. A legutóbbi tűzszünet csak egyetlen napig tartott.
A nemzetközi nőnapon, azaz pénteken újabb tűzszünetet léptetnek életbe a Donyec-medencében - közölte csütörtökön Jevhen Marcsuk, a háromoldalú, Kijev, Moszkva és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) képviselőiből álló minszki összekötő csoport ukrán tagja.
A tavaszinak nevezett tűzszünetről szóló megállapodás létrejöttét a donyecki szakadárok egyik képviselője is megerősítette a DAN szakadár hírügynökségnek. Ám Marcsuk szavai szerint noha megállapodás született a fegyvernyugvásról a szemben álló felek között, nem fűz túl nagy reményt ahhoz, hogy a tűzszünet ezúttal tartós lesz. Mint nyilatkozta:
"a labda az orosz térfélen van".

Az ukrán Egyesített Erők Parancsnokságának esti közleménye szerint csütörtökön három ukrán katona sérült meg a harcokban. Reggel a parancsnokság arról adott hírt, hogy az idén először vetettek be az ellenséges erők harckocsit is a minszki megállapodásokban tiltott több más nehézfegyver mellett az ukrán kormányerők ellen - írta az UNIAN hírügynökség.
Az öt éve tartó Donyec-medencei fegyveres konfliktus során már sokadszor léptettek életbe fegyvernyugvást a térségben, de eddig egyik sem bizonyult tartósnak. Utoljára tavaly december 29-én, az újévi ünnepek idejére léptettek életbe fegyvernyugvást, ami gyakorlatilag egy napig sem tartott ki.