Bioritmus;csomagolás;jelzés;fogyaszthatóság;

Illusztráció

- Mit jelentenek csomagoláson lévő dátumok?

Évente több millió tonnányi élelmiszer végzi a szemétben világszerte, ennek az is oka lehet, hogy sokan szó szerint veszik a csomagolásokon található dátumokat, pedig az ételek több mint fele még fogyasztható lenne.

Rengeteg, nem csak romlott étel kerül a kukába világszerte. A csomagoláson jelzett dátum sokakat elriaszt az ételek elfogyasztásától, pedig a bontatlan zacskókban lévő ételek többsége még ehető lenne – írta a HáziPatika egy új tanulmány alapján.  

A több mint ezer ember részvételével készült kutatással a szakemberek megvizsgálták, az emberek tudják-e, mit jelentenek a csomagoláson lévő dátummegjelölések. Az eredmények alapján az derült ki, hogy az emberek egy része félreérti a "minőségét megőrzi" és az "árusítható" szövegek után feltüntetett dátumokat. Sokan azt gondolják, hogy ezek lejárata után már nem biztonságos megenni az ételt, ezért 84 százalékuk már a csomagoláson látható dátum előtt néhány nappal kidobja az élelmiszert. A tanulmány szerint a válaszadók 42 százaléka úgy gondolta, a "felhasználható" megjelölés a fogyaszthatóság végső dátumát jelenti, 19 százalékuk szerint pedig az "árusítható" címke utal a biztonságosságra.

Mit jelentenek a dátumok?

A dátumok meghatározására nincs egységes szabályozás: az élelmiszeripari forgalmazók döntenek arról, milyen időpont szerepel a csomagolásokon. A feltüntetett időpontok nem határidők, csupán segítséget nyújtanak az étel frissességének behatárolására. Ha közeli a dátum, a terméket valószínűleg hetekkel, de akár hónapokkal korábban gyártották, a feltüntetett napig azonban így is garantáltan nem lesz észlelhető romlás a minőségében. Az ételnek a "minőségét megőrzi" időpontig a legjobb az íze, az állaga, a minősége. Az "árusítható" szövegnél jelölt dátum azt határozza meg, hogy meddig kell eladni vagy a polcon tartani a terméket - mondta Janell Goodwin, az Amerikai Mezőgazdasági Minisztérium munkatársa. A legfélrevezetőbb jelölés a "felhasználható", mert a mögötte található dátum egy javaslat, hogy meddig kell elfogyasztani a terméket, hogy azt a garantáltan a legjobb minőségében tudjuk élvezni.

"Ezek a dátumok csak a minőséget és a frissességet jelzik, nem pedig azt, hogy meddig biztonságos az adott étel elfogyasztása"- emelte ki a szakember.
Illusztráció

Ha az élelmiszer már nem fogyasztható, annak biztosan van valami jele: más lesz a színe, az állaga, az illata, vagy valamilyen elváltozás jelenik meg rajta - például penész. Amennyiben semmilyen különbséget nem észlelünk a vásárlás előtti állapothoz képest, akkor nyugodtan megehetjük. 

"Egyetlen termék, a csecsemőtápszer esetében kell szigorúan betartani a feltüntetett felhasználási időpontot. Minden más esetben jó eséllyel csak feleslegesen dobjuk ki a még fogyasztható ételeket"- hangsúlyozta Goodwin.

Ha nem fogy el

Nem kell azonnal kidobnunk azt sem, amit főztünk, de a szakemberek szerint négy napnál tovább akkor sem érdemes tárolni a megmaradt ételt, ha nem változott meg az illata, íze, állaga, mert ekkor már elszaporodhatnak benne a baktériumok. Ha a pár nap alatt biztosan elfogyó mennyiségnél többet vettünk vagy főztünk, a maradékot érdemes lefagyasztani. Ez a legtöbb élelmiszernek nem befolyásolja az ízét, minél hosszabb ideig hagyunk azonban valamit a mélyhűtőben, annál jobban veszít a frissességéből és a minőségéből. A fagyott étel nem romlik meg, ezért gyakorlatilag bármeddig eltartható, a minőségromlás miatt azonban azt tanácsolják a szakemberek, hogy az adott élelmiszereket - fajtájától függően - 3-6 hónapon belül fogyasszuk el.

Kismértékben növelheti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát a hosszú távon, szájon át alkalmazott hormonterápia menopauza utáni nők esetében - derítették ki finn kutatók.