Botrány a veszprémi Continentalnál, sztrájkbizottság alakult

Publikálás dátuma
2019.03.08. 18:04

Fotó: Christophe Gateau / dpa Picture-Alliance / AFP
Körülbelül 700 munkástól elvenné a cég a beígért béremelés felét. Tömegek kezdtek csatlakozni a szakszervezethez.
Hatalmas felháborodást kiváltó a javaslatot mutatott be a német Continental autóipari cég veszprémi elektronikai gyárának vállalatvezetése a dolgozóinak, értesült a Mérce.hu. A gyár vezetése a korábbi bérkategóriák átszervezését javasolta, 5-ből 4-et csinálva. Ezzel
körülbelül 700 dolgozó kerülne alacsonyabb bérkategóriába, akik így a bejelentett 13-14 százalékos béremeléseknek csupán a felét kapnák meg.

Az intézkedések hallatán állítólag volt, aki sírt, más felmondással fenyegetett, majdnem rongáláshoz vezettek az indulatok. Azonban mindez rendkívüli szolidaritást is kiváltott a dolgozók között, azonnal sztrájkbizottság alakult és a szakszervezethez is tömegesen kezdtek el csatlakozni.
A szakszervezeti tárgyalások októbertől februárig zajlottak, a munkáltató legutóbbi ajánlatát azonban nem fogadta el a 2400-ból jelenleg körülbelül 800 veszprémi dolgozót tömörítő Vasas Szakszervezeti Szövetség. Az újabb tárgyalások hétfő reggel kezdődnek.
A Continental Csoport Magyarország a Mérce megkeresésére elismerte, hogy megkapták a szakszervezet értesítését a sztrájkbizottság alakulásáról. A 2019-es évi juttatási tervezetről szóló munkaszerződés módosítás tartalmát megosztották a munkatársakkal, akik azt elfogadták és aláírták a kommunikációs vezető szerint: "minden munkatársunk a már elfogadott és aláírt változásoknak köszönhetően jelentősen előnyösebb jövedelmi feltételeket tudhat magáénak. A Continental képviselői továbbra is folytatni szeretnék az egyeztetéseket a nyitott témákban, nincs jelenleg olyan pont, ami elutasításra került volna".
Szerző
Frissítve: 2019.03.09. 12:12

GVH: nem összefonódás, "átrendeződés" - nem vizsgálják a fideszes sajtóóriás teljes központosítását

Publikálás dátuma
2019.03.08. 17:45

A KESMA 28 médiavállalata és a Mediaworks uralmi szerződést kötött, Mészáros volt cége tulajdonosi jogokat gyakorolhat fölöttük.
"Versenyjogi szempontból nem minősül összefonódásnak, hanem egy vállalatcsoporton belüli átrendeződésnek tekinthető", hogy a KESMA (Közép-európai Sajtó és Média Alapítvány) nevű, Fidesz-közeli alapítvány tulajdonában álló médiacégek központi irányítású vállalatcsoporttá alakulnak – közölte a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a hvg.hu-val. A GVH ezért nem vizsgálja a változást.
Mészáros Lőrinc volt érdekeltsége, a Mediaworks és a KESMA-ba tartozó 28 médiacég február végén uralmi szerződést kötött,
a szerződéssel elismert vállalatcsoport jön létre, aminek uralkodó tagja a Mediaworks, a többi cég pedig ellenőrzött tag.

A megállapodás még nem lépett életbe, kihirdetése után viszont a Mediaworks tulajdonosi jogokat gyakorolhat majd a többi cég fölött, ezzel megvalósul a fideszes média gyakorlati és teljes központosítása. A központi irányítás alá került cégek viszont "eddig is egy vállalatcsoportba tartoztak, így az átrendeződés nem független vállalkozáscsoportokat érint" – magyarázkodik a versenyhivatal. Fúziós szempontból tehát nem történt változás, "versenyjogi értékelés szerint ez nincs hatással a piaci viszonyokra".
A KESMA 476 médiumot kebelezett be tavaly novemberi létrejöttekor. A GVH az alapítványt először tisztességtelen piaci magatartás és a versenykorlátozás tilalmáról szóló törvény alapján, összefonódás-bejelentés miatt kezdte el vizsgálni. Ám miután a kormány nemzetstratégiai jelentőségűnek minősítette az összefonódást, a Versenyhivatal már másnap véget vetett a saját eljárásának: kiadott egy hatósági bizonyítványt arról, hogy a világon semmi akadálya sincs a fideszes médiagólem létrejöttének.
Szerző

Napsütés, eső és zápor is lehet szombaton

Publikálás dátuma
2019.03.08. 17:38

Fotó: Shutterstock
Az ország északi részén erős, néhol viharos lehet a szél.
Pénteken este, éjszaka közepesen és erősen felhős időszakok váltják egymást. Egyre inkább délen, délkeleten várható eső, zápor, estig néhol kis eséllyel zivatar is kialakulhat. Szombaton eleinte az ország nagyobb részén több órára kisüt a nap, majd nyugat felől átmenetileg erősen megnövekszik a felhőzet, és elsősorban északon helyenként kisebb eső, zápor is előfordulhat. A nyugati, délnyugati szél estig néhol, szombat délutántól főként az ország északi felén több helyen megerősödik, majd estétől néhol viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 0 és +8 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 12 és 17 fok között várható.
Szerző
Témák
időjárás